Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Палеолітична та неолітична революції та їх наслідки



Певні зміни в межах цього типу господарства відбулися за палеолітичної революції, яка відбулася близько 35 тис. років тому. Відбувається перехід людей до загінного полювання, полювання на великих тварин – мамонтів, биків, коней. У зв’язку з цим здійснюється перехід від первісного стада до пратонатовпу – невеликого людського стада у стані крайнього психологічного збудження, першої форми соціальної спільності. Праця все більше стає визначальним компонентом життєдіяльності гомінідів, найважливішим стержнем їхнього способу життя. Разом з працею зароджувалась і її найнеобхідніша передумова – кооперація – як безпосереднє втілення соціального характеру суспільного виробництва.

Загінне полювання – одна з перших (після спільної оборони від хижаків) форм спільної праці, яка не вимагає штучних знарядь праці. Але і вона означала величезне зростання ефективності трудової діяльності. Наслідком виникнення загінного полювання стали перші регіональні екологічні кризи антропогенного походження, найяскравішим прикладом яких стало знищення людьми, що формувалися, травоядних гігантів дольодовикового періоду – мамонтів. Першими „знаряддями” праці (поряд з кам’яними, дерев’яними та кістяними) були селекція рослин і доместикація (приручення) тварин.

Палеолітична революція відбувалася впродовж 20 тисяч років, і характерними для неї є наступні зміни в господарській діяльності людей:

· освоєно вогонь, що було надзвичайно важливо;

· освоєно плетіння;

· винайдено і почали виготовляти спис, лук і стріли, бумеранг, кам’яну сокиру.

· Виникли рід і сім’я, власність і обмін, міфологія і культ.

· З появою гончарного мистецтва завершується палеолітична революція, завершується стадія дикунства.

Всі господарські здобутки палеолітичної революції пов’язані з кроманьйонцем, або, по суті, з людиною розумною (Homo sapiens), яка з’являється близько 40 тис. років тому.

Стосовно причин палеолітичної революції, то можна виділити дві версії, між представниками яких ведуться суперечки: космічна версія (змінилася жорсткість космічного випромінювання), та кліматична версія (глобальне похолодання стимулювало господарску активність).





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 2188 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...