Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття системи, навколишнього середовища, мети. Класифікація систем



Система -це впорядкована множина елементів, які структурно взаємозв’язані та функціонально взаємозалежні.

Є різноаспектна класифікація систем – фізичні та абстрактні, динамічні та статичні, детерміновані стохастичні, прості, великі та складні.

В СА розглядаються складні системи.

Зовнішнє середовище – множина об’єктів поза даною системою, що мають вплив на системи і(або) самі знаходяться під її впливом.

Границі системи – обмеження, що визначають відділення системи від зовнішнього середовища, з яким існує встановлений зв'язок.

Зовнішнє середовище – множина об’єктів поза даною системою, що мають вплив на системи і(або) самі знаходяться під її впливом.

Мета – відображає те, що може чи повинно виникнути, прообраз майбутнього, стан, який бажано досягнути. Вона тією чи іншою міроюприсутня у свідомості людини, яка здійснює довільний вид діяльності, іпереноситься ним на багато природних та штучних систем. Пізнання метидопомагає зрозуміти сутність систем, що досліджуються, і власне томуінтерес до змісту цього поняття безперервно зростає.

Мета може змінюватисязалежно від розвитку в часі призначення.Мета має декілька аспектів. Пізнавальний аспект мети відповідаєпрогнозу майбутнього, а конструктивний – можливим способам переходу добажаного майбутнього чи плану дій. У тих випадках, коли мета відноснопроста, усвідомлення мети включає і спосіб її досягнення, а у випадкускладної мети – план набуває самостійного значення як елемент постановкимети. План встановлює послідовність етапів досягнення мети, визначаютьсязасоби та методи, строки дій.

Виходячи із мети системи її елемент можна розглядати як деякий об'єкт (матеріальний, енергетичний, інформаційний), що має ряд важливих властивостей, але внутрішня будова якого безвідносна до мети дослідження. Мета конкретизується шляхом декомпозиції за допомогою цілей.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 507 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...