Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ОСПУ - 2001). Психологічні аспекти роботи персоналу при використанні відкритих та закритих джерел іонізуючого випромінювання



Організацію робіт із джерелами іонізуючих випромінювань здійснюють у відповідності з вимогами ОСПУ (2001). Приводимо основні положення ОСПУ з організації робіт з джерелами іонізуючих випромінювань.

Дозволом МОЗ У країни на право проведення робіт із джерелами іонізуючих випромінювань є санітарний паспорт, який видає територіальний орган Держсанепідслужби. В санітарному паспорті для всіх робіт вказується їх характер, обмежувальні умови та засоби забезпечення протирадіаційного захисту персоналу та населення.

Робота з джерелами іонізуючих випромінювань повинна проводитись відповідно до інструкцій з радіаційної безпеки, в яких вказують:

- порядок проведення робіт, порядок обліку, збереження, видачі і транспортування джерел, збору і видалення радіоактивних відходів, утримання приміщень;

- засоби індивідуального захисту;

- засоби радіаційної безпеки при роботі із джерелами іонізуючих випромінювань;

- заходи попередження, виявлення і ліквідації радіаційних аварій,

- організація проведення радіаційного контролю.

Порядок допуску до робіт з джерелами іонізуючих випромінювань та заходи радіаційного захисту персоналу категорії А:

- до безпосередньої роботи з джерелом допускаються особи не молодші 18 років;

- особи з персоналу повинні проходи перший обов'язковий медичний огляд при прийомі на роботу і періодичні медичні огляди (не рідше 1 разу на рік). До роботи допускаються особи, які не мають медичних протипоказань, перелік яких затверджено МОЗ України;

- якщо у працівника при періодичному медичному огляді виявлено захворювання, зазначене в переліку медичних протипоказань до допуску до роботи з джерелами, адміністрація підприємства повинна забезпечити працівнику прийнятну альтернативну роботу поза сферою впливу іонізуючих випромінювань.

До заходів радіаційного захисту, спрямованих на осіб, працюючих з джерелами іонізуючих випромінювань, відносяться також:

- психологічний захист персоналу - усунення психологічної напруги, пов’язаної з роботою із джерелами іонізуючих випромінювань;

- надання скороченого робочого дня та права більш раннього виходу не пенсію;

- забезпечення лікувально-профілактичним харчуванням працюючих в особливо шкідливих умовах;

- обмеження опромінення жінок репродуктивного віку:

а) доза на ділянку таза не повинна перевищувати 10 мЗв за будь-які 2 місяці;

б) звільнення від роботи з джерелами іонізуючих випромінювань з моменту офіційного повідомлення адміністрації підприємства про вагітність та на період грудного вигодовування дитини.

Обов'язки персоналу категорії А:

- дотримуватись норм, правил і стандартів з радіаційної безпеки;

- дотримуватись вимог інструкцій з експлуатації приладів захисного устаткування, індивідуального захисту та спецодягу;

- дотримуватись правил охорони праці, техніки безпеки, пожежної безпеки та виробничої санітарії;

- виключати будь-які операції непередбачені посадовими інструкціями, інструкціями з техніки безпеки та іншими нормативними документами.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 639 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...