Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Функції держави в сучасній економіці. Зовнішні ефекти і зовнішні витрати та шляхи їх регулювання



Сутність держави розкривається та реалізується в її взаємодії із суспільством. Що і як держава робить для впорядкування та вдосконалення суспільної, колективної та приватної життєдіяльності людей характеризується поняттям «функції держави». Слово «функція» походить від лат. «functio» і означає: виконання, обов'язок, коло діяльності.

Нині держава виконує політичну, соціальну, міжнародну та економічну функції.

Політична функція держави полягає в забезпеченні цілісності й збереженні суспільства, формою якого є ця держава, у створенні умов для спокійного та гармонійного його розвитку. Якщо держава не підтримує такого стану, дозволяє окремим політичним силам провокувати різного роду соціальні конфлікти, то вона не виконує своєї суспільної функції, не виправдовує свого існування. За таких умов про будь-яке державне управління не може бути й мови.

Соціальна функція держави полягає в забезпеченні на всій території країни прав і свобод кожної людини і громадянина. Свобода людини реалізується в суспільстві, у спілкуванні та співпраці людей. Окремі особи використовують те саме середовище для досягнення різних цілей, у тому числі і злочинних. За таких обставин тільки державна влада здатна бути гарантом захисту прав і свобод.

Виконання соціальної функції передбачає: створення державою умов для відтворення й розвитку людини (демографічна політика, освіта, виховання тощо); формування соціокультурного простору, сприятливого для самореалізації кожної людини; стимулювання творчого зростання людини; утілення в життя принципів соціальної справедливості тощо.

Міжнародна (зовнішня) функція держави полягає в підтримуванні свободи, суверенітету та історичного існування народів конкретної країни в рамках світового співтовариства. Якщо людина реалізується у своєму народові (нації), то народ у цілому — у взаємодії з іншими народами. Зовнішня політика має враховувати геополітичні обставини, які визначають долю народів, а також одвічні національні інтереси. Держава повинна здійснювати міжнародну функцію в стратегічних параметрах, налагоджувати нормальні взаємини з іншими країнами вздовж своїх кордонів, зберігати й зміцнювати співробітництво з якомога більшою кількістю держав, сприяти розвитку міжнародних організацій. Сприятливе міжнародне становище створює умови для конструктивного розвитку будь-якої країни.

Економічна функція держави полягає у створенні передумов, необхідних для ефективної економічної діяльності суспільства. Усі функції держави тісно взаємопов'язані. Але, на думку економістів, економічна функція є найважливішою, тому що брак належного економічного потенціалу або низька ефективність його використання перешкоджають реалізації інших суспільних функцій.

Можливим засобом забезпечення суспільне прийнятної поведінки природних монополій є альтернатива: державна власність — державне регулювання.

Зовнішні ефекти – це не відбиті в ринкових цінах товарів і послуг вигоди або витрати деяких третіх осіб, що не беруть участь у ринковій операції. Ці вигоди або витрати є "зовнішніми" по відношенню до ринкових цін (оскільки вони не враховуються при формуванні цін), за якими здійснюються операції, тобто купівля-продаж товарів і послуг на ринку.

Зовнішні ефекти можуть бути негативними, якщо яка-небудь виробнича або споживча діяльність приводить до виникнення витрат у осіб, що не мають безпосереднього відношення до даної діяльності. Зовнішні ефекти можуть бути позитивними, якщо яка-небудь виробнича або споживча діяльність приводить до виникнення певних вигод (користь) у осіб, що не мають безпосереднього відношення до даної діяльності.

Позитивні зовнішні ефекти – це вигода деяких третіх осіб, не відбита в ціні, за якою здійснюється ринкова операція. Наприклад, біля свого будинку ви розбили чудний садок і найняли садівника, щоб він утримував його у повному порядку.

Зрозуміло, ви оплачуєте садівнику його працю. Іншими словами, послуга, яку надає вам садівник, має свою ринкову ціну. Проте своїм чарівним садком насолоджуєтеся не тільки ви один. Ним милуються день за днем всі ваші сусіди. Безумовно, їм набагато приємніше вдихати аромат троянд, ніж запах сміттєвого звалища, яке могло б бути на місці вашого саду.

Таким чином, крім приватної вигоди, що одержується особою, яка оплачує зміст саду, існує ще й зовнішня вигода сусідів, тобто третіх осіб по відношенню до ринкової операції між садівником і особою, яка найняла його на роботу. Причому, сусіди одержують вигоду (задоволення від споглядання садових тро-янд) абсолютно безкоштовно, тобто їх вигода не врахована при формуванні рин-кової ціни на послуги садівника. Тут суспільна вигода буде більша, ніж приватна вигода особи, що оплачує дану послугу, оскільки суспільна вигода включає як приватну вигоду, так і позитивний зовнішній ефект, тобто вигоду третіх осіб.

Інтерналізація зовнішніх ефектів означає переведення зовнішніх ефектів у внутрішні. Інтерналізація позитивних зовнішніх ефектів досягається шляхом коректування приватної вигоди так, щоб вона відображала дійсну суспільну вигоду. Іншими словами, необхідно створити такий механізм, який дозволив би врахувати вигоди третіх осіб при формуванні ціни.

Так, наприклад, якби ваші сусіди узяли на себе частину витрат з оплати послуг садівника, то, по-перше, садок міг бути більшим, по-друге, зарплата садівника стала б вищою і, по-третє, ціна послуги для кожного окремого платника стала б меншою. Дійсно, сума грошей, що сплачується колективно, не така велика для кожного платника, навіть якщо вона перевищує ту суму, яку раніше сплачував єдиний житель даного мікрорайону. Вища ціна операції всіх сусідів з садівником відображає всі суспільні вигоди і приводить до збільшення об'єму виробництва даного блага. Насправді, за вищою ціною садівник, а також його колеги, готові надати більший об'єм послуг відповідно до закону пропозиції. В той же час зниження ціни для кожного окремого покупця даної послуги приведе до збільшення кількості попиту послуги відповідно до закону попиту. Тим самим може значно збільшитися площа саду, і в ньому розцвітуть ще більш екзотичні квіти. Очевидно, що для суспільства розподіл ресурсів буде ефективнішим, якщо скоротитися кількість брудних пустирів і збільшиться площа, займана садами. Отже, при інтерналізації позитивного зовнішнього ми рухаємося до ефективнішого розподілу ресурсів і благ.

Питання полягає в тому, чи захочуть ваші сусіди внести свій внесок в оплату послуг садівника? Чесно кажучи, малоймовірно. Адже вони можуть насолоджуватися вашим садом абсолютно безкоштовно. Це дуже серйозна реальна проблема, яка не може бути вирішена в рамках системи ринків і цін. Вона вимагає втручання держави в економічну сферу.

Негативні зовнішні ефекти – це витрати третіх осіб, не включені в ціну товару. Отже, ціна, за якою виробник продаватиме свій товар, виявиться нижчою, ніж ціна, що враховує всі витрати: як витрати виробника, так і витрати осіб, які не беруть участь у купівлі-продажі даного товару.

Розглянемо, наприклад, целюлозно-паперову промисловість. У технології виробництва паперу використовується багато води. Тому такі підприємства будують на берегах річок і озер. Але ці підприємства скидають у водоймища свої відходи. Збиток, що наноситься при цьому скиданням відходів, включає втрату вигод, пов'язаних з використанням річок в інших цілях. Наприклад, чим більше забруднена річка, тим менше вигоди від використання її для рибальства, тим менша її корисність для купання. Якби вдалося примусити підприємства відшкодувати збиток, то ціна паперу збільшилася б.

Таким чином, риболови несуть певні витрати, пов'язані з діяльністю целюлозно-паперових підприємств.

Сукупні зовнішні витрати (TEC) – це сукупний збиток, що наноситься третім особам (в даному випадку – риболовам). Чим більший об'єм випуску (Q) підприємств, тим більша шкода, що наноситься водному середовищу, і тим більші TEC.

Граничні зовнішні витрати (MEC) – це додаткові TEC, пов'язані з випуском кожної додаткової одиниці продукції. Вони не оплачуються виробниками, а перекладають на третіх осіб.

Припустимо, що MEC залежать від об'єму випуску (Q), тобто лінійно зростають із збільшенням випуску.

Економічний сенс цього графіка: кожна наступна додаткова одиниця відходів, що скидаються у водоймище, шкодить більше навколишньому середовищу, чим попередня. Це – реальна передумова: малі концентрації шкідливих речовин у воді не так сильно впливають на флору і фауну, як великі концентрації.

Наступна важлива передумова: припустимо, що целюлозно-паперові підприємства діють в умовах досконалої конкуренції на ринку паперу. Тоді крива пропозиції (S) на ринку паперу відображає сумарні граничні витрати виробництва індивідуальних виробників – МС.

Граничні приватні витрати всіх фірм галузі (МС) відображають тільки вартість тих чинників виробництва, які використовуються у виробничому процесі, але вони не включають граничні зовнішні витрати у разі існування негативних зовнішніх ефектів.

Граничні суспільні витрати (MSC) – це всі граничні витрати виробництва: як приватні, так і зовнішні. MSC = МС + MEC. Фірми ухвалюють свої рішення про об'єми випуску на основі дуже низьких МС, не враховуючи MEC, отже, ціна виявляється дуже низкою, а об'єм випуску дуже великим.

Інтерналізація негативних зовнішніх ефектів – це переведення зовнішніх ефектів у внутрішні, що досягається шляхом коректування граничних приватних витрат так, щоб вони відображали дійсні граничні суспільні витрати.

Щоб інтерналізувати негативний зовнішній ефект, необхідно скласти граничні зовнішні витрати і граничні приватні витрати, тобто одержати граничні суспільні витрати.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 395 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...