Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Криві тривалих витрат, концепція мінімального ефективного розіру підприємства



Протягом тривалого періоду часу всі бажані зміни в структурі ресурсів можуть бути зроблені як галуззю, так і окремими складовими її фірмами. Фірма може змінити масштаби своїх виробничих потужностей; вона може встановити додаткове обладнання, або залишити у своєму володінні менша кількість устаткування. Галузь в цілому також може змінити свої масштаби; довготривалий період достатній для того, щоб нові фірми могли вступити в галузь, а вже існуючі - залишити її. Тут нас будуть цікавити лише ті зміни виробничих потужностей, які робляться окремими фірмами. Обговорюючи ці пристосувальні зміни, ми будемо спиратися у своєму аналізі на поняття АТС, не проводячи ніякої відмінності між постійними і змінними витратами, оскільки всі ресурси і, отже, всі витрати є змінними в довгостроковому періоді.

Уявіть собі, що невелике підприємство обробній промисловості спочатку розвернуло мінімальні виробничі потужності, а потім, завдяки успішної економічної діяльності, все більше і більше розширювалося. Що буде відбуватися з середніми загальними витратами в процесі цього зростання підприємства? Відповідь така. Спочатку якийсь час розширення виробничих потужностей буде супроводжуватися зниженням середніх загальних витрат. Однак, врешті-решт введення все більших і більших потужностей призведе до зростання АТС.


Малюнок SEQ Малюнок \ * ARABIC 6. Крива довгострокових середніх витрат: п'ять можливих розмірів підприємства

На малюнку 6 ця закономірність проілюстрована стосовно п'яти різних розмірів підприємства. Крива АТС-1 показує динаміку середніх загальних витрат для самого маленького з п'яти підприємств, крива АТС-5 - для самого великого. Співвідношення між цими п'ятьма кривими в точності відповідає викладеному вище правилу. Будівництво все більш великих підприємств буде приводити до зниження мінімальних витрат на виробництво одиниці продукції аж до досягнення розмірів третій підприємства. Однак за цією межею розширення виробничих потужностей буде означати підвищення мінімального рівня середніх загальних витрат.

Принципове значення мають тонкі лінії, перпендикулярні горизонтальній осі. Вони показують ті обсяги виробництва, при яких фірмі слід змінити розмір підприємства, щоб забезпечити собі можливо більш низькі витрати виробництва одиниці продукції. Незважаючи на те що сума загальних витрат на великих масштабах виробництва буде більшою, витрати виробництва одиниці продукції виявляться нижче, ніж раніше.

Спостерігаючи за цими пристосувальними змінами, можна зробити висновок, що крива довгострокових АТС для окремої фірми складається з ділянок кривих короткострокових АТС стосовно різних розмірах тих підприємств, які можуть бути побудовані. Крива довгострокових середніх загальних витрат (АТС) показує найменші витрати виробництва одиниці продукції, з якими може бути забезпечений будь-який обсяг виробництва за умови, що фірма мала у своєму розпорядженні достатньо часу для проведення всіх необхідних змін в розмірах підприємства. На малюнку 6 жирної ("вибоїстій") лінією показана крива довгострокових АТС фірми або, як її часто називають, крива вибору (або планова крива) фірми.

Малюнок SEQ Малюнок \ * ARABIC 7. Крива довгострокових середніх витрат: необмежену кількість розмірів підприємства

Для більшості видів виробництва можливості вибору розмірів підприємства значно ширший, ніж ми припустили в нашому прикладі. Фактично в багатьох галузях кількість можливих розмірів підприємства абсолютно не обмежена. А це означає, що найменші зміни в обсязі продукції, (в обсязі продажів) з часом підштовхують до відповідних змін у розмірах підприємства. Графічно це виражається у нескінченній кількості кривих короткострокових АТС (див. рис. 7). Найменші середні загальні витрати при всіх можливих обсягах виробництва показані у вигляді кривої довгострокових АТС. Ця крива проходить по дотичній до нескінченного числа короткострокових АТС, а не складається з суми їх ділянок, як було показано на малюнку 6. Отже, крива вибору виглядає не "вибоїстій", а цілком плавною. Зверніть увагу на те, що, за винятком мінімальної точки кривої довгострокових АТС, криві короткострокових АТС стосуються кривої довгострокових АТС не в своїх мінімальних точках. Поки крива довгострокових АТС знижується, точки дотику розташовані лівіше мінімальних точок кривих короткострокових АТС. І навпаки, коли крива довгострокових АТС починає підвищуватися, точки дотику виявляються правіше мінімальних точок кривих короткострокових АТС.

Наші міркування логічно підводять до висновку про те, що позитивний чи негативний ефекти масштабу є найважливішими факторами, що визначають структуру кожної галузі. Для з'ясування цього питання корисно скористатися концепцією мінімального ефективного розміру (МЕР). Він являє собою просто найменший обсяг виробництва, при якому фірма може мінімізувати свої довгострокові середні витрати. Це стає можливим при обсязі виробництва, рівному 0q 1. Завдяки протяжності відрізка графіка, відповідного постійної віддачі від зростання масштабів виробництва, ми можемо помітити, що фірма, яка виробляє істотно більшу кількість продукції, точно так само забезпечує собі мінімальні середні витрати. Власне кажучи, в межах відрізка q 1 q 2 всі фірми виявляються однаково ефективними. Тому ми б анітрохи не здивувалися, виявивши в галузі з такими умовами формування рівня витрат фірми абсолютно різних розмірів. Приблизно такі, наприклад, галузі з пакування м'яса, виробництва меблів, деревообробці і деякі інші. Підкреслимо: якщо відрізок постійної віддачі при зростанні масштабів виробництва досить великий, порівняно великі і порівняно малі фірми можуть співіснувати в одній і тій же галузі і бути однаково життєздатними.

Тепер порівняємо це з ситуацією, при якій позитивний ефект масштабу є тривалішим, а негативний - щодо віддаленим. При цьому крива довгострокових середніх витрат буде знижуватися протягом значного відрізку горизонтальної осі (відповідно всі більшого зростання обсягу продукції). Така ситуація в автомобілебудівній, алюмінієвої, сталеливарної і багатьох інших галузях важкої промисловості. А це означає, що при даному обсязі споживчого попиту достатня ефективність виробництва буде досягнуто лише невеликою кількістю промислових гігантів. Дрібні фірми не зможуть забезпечити мінімального ефективного розміру виробництва і виявляться нежиттєздатними. У крайній ситуації отримання всього позитивного ефекту масштабу може зажадати виходу за межі існуючого ринку і привести до того, що називають природною монополією. Природна монополія, за визначенням, - це така ринкова ситуація, при якій мінімізація витрат виробництва одиниці продукції досягається при наявності однієї-єдиної фірми, що виробляє даний продукт або послугу.

У випадку, якщо позитивний ефект масштабу невеликий, а негативний - виникає дуже швидко, мінімальний ефективний розмір визначається невеликим обсягом виробництва. У такого роду галузях наявний обсяг споживчого попиту буде підтримувати існування значної кількості відносно дрібних виробників. У цю категорію потрапляють галузей, зокрема, багато видів роздрібної торгівлі, а також деякі сільськогосподарські роботи. Те ж саме можна сказати і про багатьох галузях легкої промисловості, наприклад хлібопекарської, швейної, взуттєвої. У таких галузях зовсім маленькі фірми виявляються настільки ж або навіть більш ефективними, ніж великомасштабні виробники.

Зі сказаного випливає, що форма кривої довгострокових середніх витрат, що залежить від позитивного і негативного ефектів масштабу, може мати визначальне значення для структури та рівня конкурентності даної галузі. Чи є галузь "конкурентній" (що складається з відносно великої кількості дрібних фірм) або "концентрованої" (підпорядкованої панування декількох великих виробників), - у деяких випадках залежить від вживаної в галузі технології і, що випливає звідси форми кривої середніх довгострокових витрат. Проте, стверджуючи це, слід проявляти певну обережність, оскільки відомо, що структура галузі залежить не тільки від характерних для неї умов формування рівня витрат. Намагаючись пояснити структуру тієї чи іншої галузі, необхідно також брати до уваги наслідки державної політики, географічні межі ринку, компетенцію управлінського персоналу і безліч інших факторів.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 652 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...