Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Джерела формування доходів сім'ї



Усі сімейні доходи поділяються на два виду: грошові і натуральні.

Основними доходами сім'ї звичайно є грошові, які, своєю чергою, можна розділити чотирма групи.

Перша й основна група сімейних грошових доходів - це оплата праці членів сім'ї на підприємствах, у державних установах, організаціях. Оплату праці включає у собі основну зарплатню, все доплати і винагороди за працю.

Друга ж група грошових доходів сім'ї складається з пенсій, посібників, стипендій та інших соціальних і виплат членів родини державою, підприємствами, установами i організаціями.

Третю групу сімейних грошових доходів - інші доходи, до яких належать різноманітні винагороди занетрудовую діяльність (за донорську допомогу, повернення знахідки, виявлення скарбу), спадщину, отримані подарунки, премії (крім премій за результатами праці), аліменти утримання дітей і батьків, інших виплат і компенсації за рішенню суду.

Четверта група грошових доходів сім'ї - це прибутки віддомохозяйственной і підприємницькій діяльності членів сім'ї,подразделяющиеся чотирма підгрупи:

1) прибутки від реалізації сільськогосподарської продукції особистого підсобного господарства і сімейного городництва;

2) прибутки від операцій із домашнім майном (продаж і складання у найм земельних ділянок та приміщень, продаж і складання напрокат машин, устаткування, меблів, і ін.);

3) отримані кредити та інші прибутки від фінансово-кредитних операцій (відсотки, дивіденди за депозитними вкладами, акціям, від продажу цінних паперів, надання кредиту та т.п.);

4) прибутки від підприємницької діяльності (індивідуального підприємництва, селянського (фермерського) господарства і від приватних підприємств членів сім'ї).

Грошові доходи може бути як і гривнях, і у валюті (доларах США, німецьких марках, французьких франках тощо.). Для підсумовування грошових доходів у валюті із низьким достатком за гривні грошова одиниця валюти перетворюється на гривні за курсом, оголошеному Національного банку України в дату отримання прибутку у валюті.

Натуральні доходи сім'ї можна вигляді різної продукції власного домогосподарства, готової продукції підприємств, котра видається ними на рахунок зарплати, і навіть різніматериально-вещественние цінності, одержувані членами сім'ї у порядку посібники, пожертвування, дарування тощо. Натуральні доходи під час їх підсумовуванні з грошовими доходами оцінюються по середнім ринковими цінами у цьому регіоні на дату отримання цих натуральних доходів.

Усісуммированние грошові і натуральні доходи також поділяються сталася на кілька видів залежно від рівня повноти їх обчислення. Найбільш повними є сукупні доходи сім'ї, які становлять суму всіх грошових і натуральних доходів всіх членів сім'ї. Усі грошові і натуральні доходи сім'ї, які підлягають оподаткуванню, називаються сукупниминалогооблагаемими доходами. А сукупні доходи з відрахуванням всіх податків і обов'язкових платежів становлять наявні чи чисті доходи, які у повне розпорядження сім'ї.

Усі грошові доходи, оцінювані у гривні, з їхньої купівельної спроможності і реальності поділяються на номінальні і реальні доходи. Номінальні доходи сім'ї - це стосується її доходи, виражені грошової сумою на даний момент їх отримання. Реальні доходи характеризують їх купівельну здатність - кількість товарів та послуг,приобретаемое для цієї доходи. Купівельна здатність грошових доходів сім'ї визначається кількістю товарів, які можна купити для цієї доходи.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 173 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...