Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проаналізуйте механізм біржової діяльності в сучасній економіці



Біржова діяльність – це одна з форм організованого ринку, тобто упорядкованого ринку, ступінь упорядкованості якого визначається правилами торгівлі, які регламентують процес купівлі – продажу того чи іншого виду активів. Головною рисою будь-якого організованого ринку є наявність організації, яка керує роботою ринку.

Неорганізований ринок – це прямі угоди між продавцями та покупцями акцій, а також за допомогою посередників. На цьому ринку можна торгувати практично будь-якими цінними паперами (у тому числі акціями нових, не дуже відомих компаній).

Організований ринок – це безпосередньо фондова біржа (stock exchange), де проводяться гласні публічні торги у певному означеному місці, у певний час і за певними жорсткими правилами.

Сучасна фондова біржа виконує такі функції.

1. Акумуляція капіталу для подальшого інвестування. Біржа мобілізує дрібні вільні кошти, яких недостатньо для відкриття власної справи, та допомагає інвестувати їх у виробництво. Це робиться за допомогою офіційних посередників. Брокер(broker) – це посередник при укладанні угод на біржі, що зводить покупця і продавця та отримує за це комісійні. На відміну від брокера, дилер (dealer) купує цінні папери на своє ім’я і на власні кошти з метою перепродажу у майбутньому. Ціни угод, що були складені на біржі, доводяться до відома всіх брокерів і дилерів як орієнтир (раніше за допомогою дошки і крейди, зараз більша частина угод йде через комп’ютерну мережу).

2. Підвищення національних стандартів якості – обмеження кола акцій, що обертаються (котуються) на фондовій біржі. Сам факт котування є свідченням про високий рівень надійності акціонерного товариства. Лістинг – це перелік акцій, що котуються на певній біржі. Для включення у лістинг своїх акцій фірма має виконати певні вимоги. Ці вимоги з часом посилюються, адже основна задача біржі допускати до торгів лише якісні цінні папери.

3. Сприяння міжгалузевим та міжрегіональним переливам капіталів. Для ринкової економіки фондові біржі є надзвичайно важливим інструментом, що дозволяє найбільш ефективно використовувати обмежені ресурси. У командній економіці коштами на модернізацію та реконструкцію виробництва розпоряджалися (і не дуже ефективно) владні органи. Ринковий механізм забезпечує надходження коштів у найбільш перспективні сфери виробництва – важко вмовити потенційних покупців вкласти кошти у збиткові вугільні шахти.

4. Характеристика стану економіки у цілому. Рух курсів акцій відбиває загальну ситуацію у країні у цілому. Щоденні повідомлення про стан біржових справ економісти порівнюють з профілактичною кардіограмою, що визначає ступінь довіри і добробуту в країні. Для більшої зручності фондові біржі використовують власні індекси. Біржовий індекс (індекс курсів акцій) – це узагальнююча величина, яка показує, як у середньому змінилися за певний період курси акцій найбільш великих фірм, що визначають загальний стан економіки країни.

Невід’ємною ознакою біржової діяльності є біржові спекуляції – вкладання грошей в акції на короткий термін з метою отримати прибуток на різниці курсів. Усі біржові угоди можна поділити на два види:

• касові угоди, що укладаються з використанням готівки на момент укладання угоди;

• термінові або ф’ючерсні угоди – це контракт, за яким одна сторона зобов’язується через визначений термін надати певну кількість товару або цінних паперів; розрахунки відбуваються після закінчення дії угоди.

Точно передбачити курс акцій у майбутньому дуже важко, якщо взагалі можливо. Успіх термінових угод залежить від наявності інформації і вміння користуватися нею. Інсайдерською називають інформацію, що доступна не всім учасникам ринку і володіння нею дозволяє передбачити майбутній рух курсів акцій. Найбільш відомими словами з біржового жаргону є “бики” та “ведмеді”. “Биками” називають біржових спекулянтів, що грають на підвищення – купують акції, очікуючи зростання їхнього курсу. “Ведмеді” грають на зниження, намагаються продати контракти до того, як на них впадуть ціни. Щодо походження цих назв, то існують різні версії. Згідно з однією з них, ведмідь – це гравець на пониження, виходячи з старого прислів’я: “Don’t sell the bearskin before you’ve killed the bear”. Інша версія виходить з особливостей боротьби обох тварин, які передбачають рух вгору або вниз.

Як було зазначено, ринок капіталів поділяється на ринок грошей та ринок цінних паперів. Обидва ринки капіталів мають спільні риси:

• їхнє спільне призначення – акумулювати заощадження домогосподарств для подальшого інвестування цих коштів

підприємцями;

• як правило, організаційною формою як комерційних банків, так і фондової біржі є акціонерне товариство.

Відмінності:

• метою комерційного банку є отримання прибутку, основне призначення фондової біржі (утім, як й інших) – це організація торгівлі цінними паперами (товарами, валютою);

• існують відмінності між банківськими та біржовими операціями;

• на фондовому ринку більша невизначеність і ризик.

У власника заощаджень є вибір: обрати комерційний банк з мінімальним ризиком, але незначним прибутком, або вкласти кошти в акції, ризикуючи при цьому, але у випадку вдалого розміщення отримати значний прибуток. Втім, структура інвестиційного портфеля середнього європейського мільйонера виглядає таким чином:

• облігації – 30%;

• поточні та ощадні внески у банках – 25%;

• акції – 20%;

• інвестиції в нерухомість – 15%;

• альтернативні інвестиції – 10%.

Український фондовий ринок знаходиться у стані розвитку. Більша його частина припадає на неорганізований ринок. Основними вадами, як правило, називають: непрозорість, низький рівень капіталізації, значну частку на ринку комерційних векселів, що є елементами розрахунків, а не інвестицій, та низьку довіру громадян.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 260 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...