Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порівняйте позиції прихильників та противників економічного зростання?



Зростання – це збільшення обсягів виробництва та його показників за окремий проміж уток часу.

Зростання вимірюється двома способами:

- в абсолютних цифрах зростання валового внутрішнього продукту чи національного доходу;

- на одну особу (питоме зростання).

Прихильники економічного зростання стверджують, що:

1. Вони дозволяє вирішувати соціальні проблеми, насамперед проблему бідності без перерозподілу доходів.

2. Зростання підвищує обсяги і покращує структуру споживання та створює нову якість життя.

3. Зростання створює нові технології та нові матеріали, що дозволяє вирішувати проблему дефіциту природних ресурсів та зменшувати екологічне навантаження.

4. Створює фінансові ресурси, необхідні як для державного так і для окремих суб’єктів по їх боргах з відсотками, а також для вирішення поточних проблем.

5. Зростання створює необхідні робочі місця у випадку зростання населення та витіснення труда капіталу.

Противники зростання стверджують:

1. соціальні стандарти зростають швидше між виробництвом, тому розрив між багатими і бідними лише збільшується, а люди попадають в залежність від державної соціальної допомоги;

2. під час зростання знижується доходні робочі місця, а створюються дешеві у сфері послуг;

3. зростання створює штучне середовище, що не відповідає фізіологічним потребам людини. Штучні матеріали шкідливі для здоров’я;

4. зростання супроводжується лише загостренням глобальних проблем в масштабах всієї планети (особливо це стосується екологічних проблем);

5. світових ресурсів не вистачає для забезпечення рівня споживання для всього населення землі.

Альтернативна концепція нульового зростання за якою економічний розвиток має відбуватися без додаткових ресурсів за рахунок поглиблення їх переробітки та створення безвихідних технологій зростання, споживання повинне відбуватися в умовах покращення якості промислового виробництва.

52. Проаналізуйте етапи формування та сучасний стан світового господарства?

Світове господарство – це сукупність національних господарств та економічних взаємозв’язків між ними, або сукупність виробничих відносин, які функціонують на національному та міжнародному рівнях.

Етапи розвитку світового господарства:

Доіндустріальна стадія виробництва — кінець XVII ст. Світове господарство виникло ще на доіндустріальній стадії виробництва із зародженням між народної торгівлі й формувалося до кінця XVII ст.

Початок XVIII — середина XIX ст. Характеризується подальшим розвитком виробництва товарів, зростаюча маса яких надходить у регулярний обмін між країнами; перетворенням зовнішньої торгівлі на частину національної економіки; виникненням світового ринку — вищого досягнення капіталізму.

Кінець XIX — початок XX ст. Саме в цей період завершилося формування світової системи господарства на основі великого машинного виробництва.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 228 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...