Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначте чинники та форми конкуренції



Конкуренція – це боротьба між економічними суб’єктами за збільшення доходів або зменшення витрат.

Залежно від місця виникнення (по відношенню до підприємства) чинники, що

впливають на конкурентоспроможність, поділяються на внутрішні (чинники

внутрішнього середовища підприємства, або – ендогенні чинники) тазовнішні (чинники зовнішнього середовища функціонування підприємства,або екзогенні чинники). Виникнення та інтенсивність прояву внутрішніх чинників безпосередньозалежить від діяльності підприємства, стану його ресурсної бази,характеру організації системи стратегічного управління, системизагального менеджменту тощо. Тобто, ці чинники характеризують умовивнутрішнього середовища підприємства і, з точки зору йогоконкурентоспроможності, характеризують можливість та ефективністьадаптації підприємства до умов зовнішнього середовища. Саме ця групачинників є найбільш значимою для забезпечення стійких конкурентнихпозицій підприємства, оскільки ці чинники є об’єктом активного впливу збоку самого підприємства.Виникнення та інтенсивність прояву зовнішніх чинників не залежить віддіяльності підприємства і обумовлюється станом зовнішнього середовища.Чинники зовнішнього середовища є вкрай неоднорідними за джерелами свогопоходження, оскільки виступають проявом систем різного рівня, іподіляються, у свою чергу, принаймні, на три групи:-галузеві, тобто ті, що визначаються функціонуванням галузі як системи-макроекономічні, тобто чинники, що відображають умови функціонуваннянаціональних економік-чинники світової економікиЗалежно від сфери походження чинники, що впливають наконкурентоспроможність, поділяються на науково-технічні,організаційно-економічні, соціальні, екологічні, політичні.




Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 187 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...