Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПИТАННЯ 2. Поняття і сутність криміналістичної характеристики злочинів



Криміналістична характеристика злочинів - це система відомостей про певні види злочинів, ознаки суб'єкта злочину, мотиви його дій, предмет посягання, обстановку і злочинні способи, які мають значення для виявлення і розкриття таких діянь криміналістичними засобами, прийомами та методами.

Криміналістичну характеристику можна розглядати на двох рівнях: як загальне поняття та як криміналістичні характеристики окремих видів і груп злочинів.

Для розуміння сутності криміналістичної характеристики необхідно виходити з того, що в ній відбиваються особливості певного виду злочинів, які мають значення для їх виявлення і розкриття. Серед найбільш значимих у криміналістичному відношенні особливостей злочинів необхідно враховувати:

- безпосередній предмет злочинного посягання; -спосіб вчинення й приховування злочину;, -особу злочинця; -;,„ -особу потерпілого; ;; -обстановку вчинення злочину:

- наслідки злочину у вигляді будь-яких змін у навколишній

обстановці;

- зв'язок певного злочину з іншими видами злочинів.

Усі елементи системи криміналістичної характеристики теоретично рівнозначні, тому поділяти їх на основні та другорядні недоцільно. Визначення ключового елемента для конкретного випадку залежить від слідчої ситуації, що склалася на певному етапі розслідування.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 282 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...