Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПИТАННЯ 38. Основи підготовки та призначення експертиз



Судова експертиза призначається в разі потреби застосування спеціальних знань для вирішення питань, які мають правове значення. Експертами можуть бути співробітники судово-експертних установ чи підрозділів або інших спеціалізованих установ (наприклад, пожежні інспекції). Водночас, законодавство передбачає можливість призначення експертизи будь-якій особі, яка володіє спеціальними знаннями в певній галузі науки, техніки, мистецтва або ремесла, і рівень володіння якими достатній для відповіді на питання органів розслідування. Висновок експерта є джерелом доказів у справі. Процес підготовки експертизи містить такі основні елементи: збирання необхідних матеріалів і об'єктів досліджень; визначення необхідності й вибір моменту призначення експертизи; визначення предмета судової експертизи; формулювання запитань експерту; вибір експертної установи або експерта.

Підставою для проведення експертизи є постанова слідчого (ухвала судді), в якій необхідно вказати: для встановлення яких обставин призначається експертиза; викласти коротку фабулу справи, визначити галузь знань, що необхідні для відповіді

на конкретні питання, сформулювати питання експерту і зазначити експертну установу або конкретну особу, на вирішення якої ставляться ці питання. Також у постанові необхідно перерахувати, що саме направляється експертові на дослідження.

На вирішення експерту не можна ставити питання правового характеру, а також ті, що виходять за межі його компетенції.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 260 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...