Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 9. Державно-правове становище Наддніпрянської України в другій половині ХІХ ст



Колонізаторська національна політика російського самодержавства. Внутрішні і зовнішні чинники реформаторської політики царизму в 60-70-х роках.

Селянська реформа 1861 р., її правова основа. Основні риси реформи. Державні органи з селянської справи, волосні та сільські органи селянського самоврядування. Поширення реформи на державних та удільних селян. Особливості селянської реформи в Україні.

Земська реформа 1864 р., її значення та правове закріплення. Функції земських органів. Порядок обрання губернських і повітових земських зборів, губернських і повітових земських управ.

Міська реформа 1870 р., її значення і правова основа. Компетенція міських органів. Порядок обрання міських дум і міських управ.

Судова реформа 1864 р., її правове закріплення та значення. Основні риси реформи: нова система судових органів, демократизація судоустрою і судочинства, запровадження суду присяжних, перебудова прокуратури і створення адвокатури, новий статус слідчих.

Військова, фінансова, поліцейська, шкільна, університетська та інші реформи в Росії. Посилення національного гніту в Україні. Валуєвський циркуляр 1863 р. Емський акт 1876 р.

Контрреформи 80-90-х років. Розвиток російського неоабсолютизму. Положення про заходи до охорони державного порядку і громадського спокою 1881 р. Правовий режим стану посиленої і надзвичайної охорони. Положення про воєнний стан 1892 р. Закон про земських дільничих начальників 1889 р. Наступ царського уряду на органи самоврядування. Положення про губернські і повітові земські установи 1890 р. Нове міське положення 1892 р. Судова контрреформа. Уложення про покарання кримінальні і виправні 1885 р. Військово-морський статут 1886 р. про покарання.

Джерела права. Цивільне право. Кримінальне право. Посилення каральної політики царизму в Україні. Зміни в цивільному і кримінальному судочинстві.

Тема 10. Державно-правові інститути західноукраїнських земель в період австрійського панування (1772-1918 рр.)

Перший поділ Польщі 1772 р., Константинопольська австро-турецька конвенція 1775 р. і включення західноукраїнських земель до складу Австрії. “Королівство Галичини і Лодомерії”. Революція 1848 р. і створення Головної руської ради у Львові. Зміни державного правового статусу Галичини, Буковини і Закарпаття. Конституція Австрії 1848 р. Откройована конституція 1849 р. Крайові конституції для Галичини і Буковини 1850 р. Австро-Угорська угода 1867 р. та утворення Австро-Угорської монархії. Ціслейтанія і Транслейтанія. Австрійська конституція 1867 р. Відновлення чинності угорської конституції 1848 р.

Державно-правові інститути на західноукраїнських землях на початку ХХ ст. Поширення загального виборчого права і демократичних свобод на територію Західної України. Репресії проти українців Галичини у роки Першої світової війни. Головна українська рада. Українські січові стрільці. Окупація Галичини російськими військами. Політика царизму на західноукраїнських землях. “Військове генерал-губернаторство Галичина”.

Суспільний лад. Магнати. Рицарі. Трудова шляхта. Міське населення. Селянство. Реформи освіченого абсолютизму 70-80-х років ХVІІІ ст., їх непослідовність. Скасування панщини 1848 р.

Державний лад. Імператор і король Угорщини. Рейхсрат Австрії та сейм Угорщини. Делегації. Рада міністрів. Спільні міністерства. Крайовий міністр для Галичини. Намісник у Галичині і крайовий президент у Буковині. Органи урядової адміністрації. Галицький становий сейм. Губернатор. Адміністративно-територіальний поділ (циркули, дистрикти). Окружні старости. Мандатори. Судові органи. Повітові старости. Громадські управи. Жупи в Закарпатті. Комітати. Судово-прокурорські органи. Органи крайового і місцевого самоврядування. Галицький і Буковинський крайові сейми, порядок їх формування, склад і компетенція. Крайовий виділ. Повітові, міські і сільські ради. Імператорський закон 1862 р. про місцеве самоврядування. Організація управління Львова і Чернівців за статутом 1870 р.

Джерела права (конституція, імператорські патенти, закони рейхсрату, кодекси).

Найважливіші інститути окремих галузей права. Право власності. Зобов’язальне право. Спадкове право. Сімейне право. Кримінальне право. Судочинство.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 472 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...