Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 4 загальна характеристика



ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН.

Взаємозв’язок Цивільного права України з цивільним правом зарубіжних країн. Всесвітній досвід щодо кодифікації та доцільності запровадження правових реформ в зарубіжних країнах при підготовці нормативно-правових актів в Україні. Вплив досвіду (і позитивного, і негативного) зарубіжних правових доктрин і законодавства на законодавчу практику України. Уніфікація та зближення правових систем різних країн світу в умовах прояву глобалізацій них процесів. Взаємодія вітчизняного та іноземного цивільного права. Застосування іноземного цивільного права суб’єктами цивільних правовідносин з іноземним елементом та судами України. Надання нормам вітчизняного цивільного права юридичного значення за кордоном.

Визначення предмета цивільного та торгового права зарубіжних країн. Визначення майнових та немайнових відносин як складових предмета цивільного та торгового права зарубіжних країн. Особливості предмета цивільного та торгового права зарубіжних країн. Підвищення ролі торгового права на розвиток міжнародної торгівлі. Механізм перетворення принципів торгового права у принципи цивільного права. Особливості “комерціалізації” цивільного права як наслідок об’єднання торгового та цивільного права в єдину кодифікацію в різних країнах світу. Загальноприйнятий поділ права у західних країнах світу. Особливості використання такого поділу в англо-американських правових системах.

Особливості системи цивільного права в країнах з дуалістичним характером приватного права щодо правових інститутів. Норми інститутів як складові системи торгового права. Англо-американська система “загального” права та особливості її інститутів.

Три основних інститутів цивілістики в законодавстві зарубіжних країн: правове становище фізичних осіб; правове становище юридичних осіб; право власності. Обсяг правоздатності і дієздатності фізичних та юридичних осіб в зарубіжному законодавстві. Особливості законодавства, що регулює відносини власності в зарубіжних країнах: визначення права власності і його зміст; поділ майна; фідуціарні відносини. Зобов’язальне право в правовій системі різних країн.

Джерела цивільного та торгового права в зарубіжних країнах. Значення Закону в країнах романо-германської правової системи та кодифікація їх цивільного та торгового права. Особливості застосування законів та інших джерел писаного (статутного) права і судової практики у країнах англосаксонського права. Приватні кодифікації прецедентного права основних інститутів цивільного і торгового права у правозастосовній діяльності США. Характеристика судового прецеденту в США. Роль судової практики у країнах континентальної Європи. Особливості застосування звичаїв, типових контрактів, регламентів та директив як джерел цивільного та торгового права у зарубіжних країнах.

ТЕМА № 5 ЦИВІЛЬНІ ПРАВОВІДНОСИНИ

Поняття та особливості цивільних правовідносин. Незалежність і рівність учасників цивільних правовідносин. Елементи цивільних правовідносин. Поняття і види суб’єктів цивільних правовідносин. Зміст цивільного правовідношення. Поняття суб’єктивного цивільного права. Поняття і зміст суб’єктивного цивільного обов’язку. Активна і пасивна роль зобов’язаної особи. Об’єкти цивільних правовідносин та їх правова характеристика: речі, дії (робота), послуги, результати духовної та інтелектуальної творчості, особисті немайнові блага.

Цивільна правоздатність і дієздатність. Співвідношення цивільної правоздатності та суб’єктивного цивільного права. Співвідношення цивільної дієздатності та суб’єктивного цивільного обов’язку.

Види цивільних правовідносин, їх характеристика: регулятивні та охоронні; абсолютні; загальнорегулютивні та відносні; активні та пасивні; речові та зобов’язальні; майнові та особисті немайнові.

Поняття підстав виникнення, зміни і припинення цивільних правовідносин. Поняття і класифікація юридичних фактів.

ТЕМА № 6 ФІЗИЧНІ ОСОБИ ЯК СУБ’ЄКТИ

ЦИВІЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН.

Поняття фізичної особи. Класифікація фізичних осіб як суб’єктів цивільних правовідносин. Обсяг цивільної право суб’єктивності фізичних осіб.

Поняття цивільної правоздатності фізичної особи. Реалізація правоздатності. Момент виникнення та припинення правоздатності фізичної особи. Дискусії в цивілістичній літературі з приводу цього питання. Не відчуженість правоздатності та неможливість її обмеження. Положення законів щодо випадків можливого обмеження правоздатності. Особливості правоздатності громадян України, іноземців та осіб без громадянства.

Поняття цивільної дієздатності фізичної особи. Визначення право здійснювальної або право виконуючої здатності. Право розпорядча здатність. Деліктодатність. Спільні та відмінні риси категорій правоздатності і дієздатності. Обсяг цивільної дієздатності фізичних осіб в залежності від віку громадянина та стану психічного здоров’я. Види і зміст цивільної дієздатності. Часткова дієздатність. Неповна дієздатність. Повна недієздатність. Обмеження цивільної дієздатності фізичної особи та правові наслідки такого обмеження. Визнання фізичної особи недієздатною. Порядок здійснення цивільних прав і обов’язків недієздатними і обмежено дієздатними фізичними особами. Деліктодатність.

Визнання фізичної особи безвісно відсутньою і його правові наслідки. Опіка над майном фізичної особи, яка визнана безвісно відсутньою, а також фізичної особи, місце перебування якої не відоме. Підстави для встановлення опіки над майном фізичної особи, визнаної безвісно відсутньою. Право органу опіки і піклування до закінчення річного строку щодо призначення опікуна для охорони майна відсутнього, а також для управління цим майном. Повноваження нотаріуса щодо встановлення опіки за заявою заінтересованої особи або органу опіки та піклування над майном фізичної особи, місце перебування якої не відоме. Права опікуна над майном фізичної особи, яка визнана безвісною, або фізичної особи, місце перебування якої не відоме. Обов’язки опікуна щодо зазначеного факту. Припинення опіки над майном зазначених фізичних осіб. Скасування рішення суду щодо визнання фізичної особи безвісно відсутньою.

Оголошення фізичної особи померлою. Підстави припущення щодо фізичної особи про те, що вона померла. Юридичні наслідки встановлення в офіційному порядку фізичної особи, як померлої. Умови і порядок оголошення померлою фізичної особи. Співвідношення правових наслідків оголошення фізичної особи померлою з правовими наслідками, які натають у разі смерті. Правоздатність фізичної особи, оголошеної судом померлою, якщо така особа фактично жива. Правовий статус майна, яке збереглося на момент появи фізичної особи, оголошеної померлою. Права власника, який з’явився, щодо можливості вимагати повернення свого майна, яке збереглося від осіб, до яких майно перешло на підставі чинного законодавства, а також безпідставно.

Ім’я фізичної особи та його значення при набутті фізичною особою цивільних прав і обов’язків та їх здійсненні. Індивідуалізація окремої фізичної особи за іменем. Складові імені фізичної особи. Права фізичної особи щодо використання свого імені. Зміна фізичною особою прізвища, ім’я та по батькові. Обов’язки фізичної особи про повідомлення своїх боржників та кредиторів про зміну імені.

Місце проживання фізичної особи. Визначення місця проживання і його зміни. Права фізичної особи щодо цього факту.

Акти громадського стану. Поняття актів громадського стану. Сукупність фактів, які визначають громадський стан особи, як суб’єкта цивільного права. Значення актів цивільного стану щодо виникнення та припинення правоздатності.

Перелік фактів, які підлягають обов’язковій реєстрації. Перелік органів, на які покладені повноваження з реєстрації актів цивільного стану фізичної особи. Закріплення в актах цивільного стану відповідних обставин офіційними документами. Строк дії зазначених актів. Реєстрація актів цивільного стану і її значення для створення прав. Свідоцтво та їх види, що видаються органами РАГСУ. Можливість відновлення втрачених записів та підстави такого відновлення. Виправлення неточності або помилки в записах цивільного стану. Порядок оскарження змісту актів цивільного стану.

Право фізичної особи на здійснення підприємницької діяльності. Правові підстави щодо обмеження права фізичної особи на здійснення підприємницької діяльності. Державна реєстрація підприємницької діяльності фізичною особою. Цивільно-правова відповідальність фізичної особи-підприємця. Порядок та підстави визнання фізичної особи-підприємця банкрутом.

ТЕМА № 7 ОПІКА І ПІКЛУВАННЯ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ.

Завдання опіки і піклування. Органи опіки та піклування, їх повноваження. Фізичні особи, над якими встановлюється опіка та піклування. Встановлення опіки та піклування судом і органом опіки та піклування. Місце встановлення опіки або піклування. Призначення опікуна або піклувальника. Вимоги до опікуна або піклувальника. Врахування бажання малолітньої особи при призначенні для неї опікуна. Кількість опікунів чи піклувальників, які можуть бути призначені фізичній особі. Опіка або піклування над фізичною особою, щодо якої не призначено опікуна або піклувальника. Опіка та піклування над фізичною особою, яка перебуває у спеціальному закладі.

Права та обов’язки опікуна. Правочини, які не може вчиняти опікун. Права та обов’язки піклувальника. Правочини, на вчинення яких піклувальник не може давати згоду підопічному. Правочини, які вчиняються з дозволу органа опіки та піклування. Управління майном особи, над якою встановлено опіку. Право опікуна та піклувальника на плату за виконання ними своїх обов’язків. Опіка над майном. Звільнення опікуна та піклувальника. Припинення опіки та піклування. Оскарження дій опікуна, піклувальника та рішення органу опіки та піклування.

Надання дієздатній фізичній особі допомоги у здійсненні її прав та виконанні обов’язків. Помічник щодо надання такої допомоги. Права та обов’язки помічника. Сплатність послуг помічника. Відкликання помічника і припинення його повноважень. Представлення фізичної особи в суді помічником на підставі окремої довіреності.

ТЕМА № 8 ЮРИДИЧНІ ОСОБИ ЯК СУБ’ЄКТИ

ЦИВІЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН.

Поняття юридичної особи як суб’єкт права, самостійний суб’єкт цивільних правовідносин та як носій цивільних прав і обов’язків. Основні ознаки юридичної особи: організаційна єдність, наявність відокремленого майна, виступ у цивільному обороті від свого імені, здатність нести самостійну майнову відповідальність, здатність бути позивачем або відповідачем у суді. Другорядні, похідні ознаки юридичної особи.

Цивільна правоздатність юридичної особи. Обмеження цивільної правоздатності юридичної особи. Здійснення окремих видів діяльності юридичної особи. Спеціальний дозвіл (ліцензія) і їх значення для здійснення окремих видів діяльності юридичною особою. Принцип загальної або універсальної правоздатності юридичних осіб у чинному ЦК. Момент виникнення і припинення цивільної правоздатності юридичної особи. Підстави виникнення цивільних прав та обов’язків, майнових прав та обов’язків юридичної особи. Особисті немайнові права юридичної особи. Засоби індивідуалізації юридичної особи (найменування, місцезнаходження, ділова репутація, виробнича марка, знаки для товарів і послуг тощо). Виникнення юридичних осіб. Види установчих документів, їх форма, розробка і затвердження. Вимоги до змісту установчих документів. способи створення юридичних осіб: розпорядчий, нормативно-явочний, дозвільний, договірний. Порядок державної реєстрації юридичних осіб. Дочірні (залежні) підприємства. Філії і представництва юридичних осіб. Їх створення, правовий статус і ліквідація.

Органи юридичної особи та їх повноваження. Здійснення цивільних прав і обов’язків юридичною особою через її учасників і представників.

Припинення діяльності юридичних осіб. Підстави припинення діяльності юридичних осіб. Реорганізація: поняття, форми, майнові наслідки. Особливості ліквідації юридичної особи у процесі відновлення її платоспроможності або банкрутства. Державна реєстрація припинення діяльності юридичних осіб.

Види юридичних осіб. Об’єднання осіб та об’єднання капіталу. Класифікація юридичних осіб за: формою власності, суб’єктивним складом, співвідношенням прав засновників (учасників) і самої юридичної особи на майно останньої, метою здійснювання діяльності, способу створення.

Організаційно-правові форми юридичної осіб. Підприємницькі юридичні особи. Правовий статус господарських товариств, акціонерне товариство, товариство з обмеженою відповідальність, товариство з додатковою відповідальністю, повне товариство, командитне товариство. Виробничий кооператив. Договірні господарські об’єднання. Статутні господарські об’єднання. Непідприємницькі товариства. Об’єднання громадян: політичні партії, громадські організації, фонди, споживчі кооперативи, релігійні організації.

ТЕМА № 9 ПРАВОВІ ФОРМИ УЧАСТІ ДЕРЖАВИ Й ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ У ЦИВІЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИНАХ.

Участь держави у створені юридичних осіб публічного та приватного права різних форм власності. Особливості цивільної право суб’єктивності створених державою юридичних осіб. Організаційно-правові форми участі держави у приватних відносинах. Особливості участі у цивільному обороті юридичних осіб, створених державою. Правовий статус державного майна, закріпленого за юридичними особами.

Особливості виступу держави у цивільних правовідносинах як суб’єкту цивільного права. Участь держави в спільній власності. Способи набуття державою права власності. Участь держави: у зобов’язальних правовідносинах, в галузі права інтелектуальної власності, у спадкових правовідносинах. Цивільно-правова відповідальність держави за виконання органами виконавчої влади своїх функцій, а також за зобов’язанням юридичних осіб державної форми власності.

Автономна республіка Крим (АРК) - суб’єкт цивільного права. Правові форми участі АРК у цивільних правовідносинах. Особливості участі АРК у відносинах власності, а також у зовнішньому цивільному обігу. Органи і представники, через які дають публічні утворення АРК в цивільному обігу. Цивільно-правова відповідальність за зобов’язаннями суб’єктів публічного і приватного права, створення АРК.

Територіальна громада як суб’єкт цивільних правовідносин. Визначення поняття територіальної громади. Європейська хартія про місцеве самоврядування. Зміст цивільної право суб’єктивності територіальних громад. перелік відносин, учасником яких виступають територіальні громади. Правовий статус майна, яким управляють територіальні громади. Наділення органів місцевого самоврядування статусом юридичної особи. Територіальна громада як суб’єкт договірних та спадкових відносин. Способи набуття права власності територіальною громадою. Створення комунальних підприємств. Взаємовідносини комунальних підприємств як юридичних осіб з органами місцевого самоврядування. Цивільно-правова відповідальність територіальних громад.

ТЕМА № 10 МАТЕРІАЛЬНІ БЛАГА ЯК ОБ’ЄКТИ

ЦИВІЛЬНИХ ПРАВ.

Поняття об’єкта цивільних прав (цивільних правовідносин). Класифікація об’єктів цивільних прав. предмети матеріального світу і нематеріальні блага.

Речі як об’єкти цивільних прав. класифікація речей: речі рухомі та нерухомі, речі, вилучені з цивільного обороту, речі не вилучені з цивільного обороту, речі обмежені в цивільному обороті, речі подільні та неподільні, речі визначені індивідуальним або родовими ознаками, речі споживчі та неспоживчі, головна річ і приналежність, складові частини речі, продукція, плоди та доходи, майно, підприємство як єдиний майновий комплекс. Характеристика і правовий режим зазначених речей.

Гроші як особлива категорія об’єктів цивільного права. Валютні цінності як об’єкти цивільних прав. Іноземна валюта. Монетарні метали. Характерні риси і функції грошей та валютних цінностей.

Цінні папери як об’єкти цивільних прав і атрибут ринкової економіки, їх функції. Види форм випуску цінних паперів: паперові та без паперові, документарні та бездокументарні, іменні та на пред’явника, акції, облігації, ощадний та інвестиційний сертифікати, вексель, приватизаційні папери, чек, варіант, ф’ючерс, гроші. Правові основи обігу цінних паперів у Національній депозитарній системі та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні. Особливості цивільно-правового регулювання валютних цінностей. Взаємодія цивільного права з фінансовим правом в регулюванні валютних цінностей.

ТЕМА №11 НЕМАЙНОВІ ВІДНОСИНИ ЯК ОБ’ЄКТИ ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА.

Дії і послуги як об’єкти цивільного права: поняття і порівняльна характеристика. Результати інтелектуальної, творчої діяльності. Інформація та її визначення. Порядок використання інформації, умови, за яких захищається право володіння на інформацію.

Нематеріальні блага: поняття, особливості, класифікація. Особисті немайнові блага за ЦК. Особливості захисту особистих нематеріальних (немайнових) благ. Відшкодування майнових збитків і моральної шкоди.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 441 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...