Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 1 загальна характеристика



ВСТУП

Програма з навчальної дисципліни “Цивільне право” (Загальна частина) є однією з фундаментальних правових дисциплін, що вивчається студентами денної і заочної форм навчання на Юридичному факультеті КДАВТ і відповідає програмі по підготовці бакалаврів зі спеціальності 7.060.101 “Правознавство”.

Кардинальні зміни у правовій системі України, зокрема з прийняттям нових Цивільного, Цивільного процесуального та Господарського кодексів, впровадження в навчальний процес положень Болонської декларації в системі вищої освіти і науки України зумовили необхідність перегляду програм навчання студентів-правознавців.

Засвоєння студентами основних понять і категорій цивілістики, що охоплюються Загальною частиною курсу “Цивільне право”, ґрунтовне вивчення правових інститутів та підгалузей цієї частини цивільного права становить фундамент формування знань майбутнього фахівця в галузі правничих дисциплін, створює ґрунтовну теоретичну базу для глибокого вивчення широкого кола питань Особливої частини навчальної дисципліни “Цивільне право”, формує навички, необхідні для розв’язання практичних завдань, що виникають в різних сферах суспільного життя, у правозастосувальній практиці.

Програма навчальної дисципліни “Цивільне право” (Загальна частина) складається з 17 тем. Тематику курсу розроблено відповідно до положень, що вивчає наука цивільного права, а також розділів Цивільного кодексу України. Вивчення навчальної дисципліни передбачає освітлення в лекціях основних, концептуальних положень цивілістичної науки та законодавства, надання студентам інформативного матеріалу, опрацювання теоретичних питань на семінарських заняттях шляхом опитування, вирішення ситуативних і тестових завдань, виконання письмових робіт (рефератів, контрольних робіт, курсової роботи) та інших форм контролю рівня знань студентів.

ТЕМА № 1 ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА УКРАЇНИ.

Поняття цивільного права як галузі приватного права. Місце цивільного права в системі галузей права. Роль цивільного права в умовах ринкової економіки.

Предмет цивільного права. Суспільні відносини, що регулюються цивільним правом. Майнові і особисті немайнові відносини, їх характеристика.

Методи цивільно-правового регулювання суспільних відносин, їх зміст. Диспозитивний метод регулювання цивільних відносин. Тенденція на розширення сфери дій диспозитивних норм. Імперативний метод регулювання цивільних відносин, його зміст та сфера застосування. Імперативно-диспозитивний (змішаний) метод регулювання цивільних відносин.

Принципи цивільного права. Поєднання в цивільному праві принципів приватного права і публічного права. Загально правові (конституційні) принципи, їх види і зміст. Галузеві принципи цивільного права: загальні і допоміжні, їх види та зміст.

Функції цивільного права, їх визначення, види та суть. Значення функцій цивільного права для формування правової системи.

Поняття джерел цивільного права, їх види. Правові акти і звичаї. Закони і підзаконні акти. Застосування цивільного законодавства. Співвідношення національного цивільного права з міжнародними договорами, учасниками яких є Україна. Імплементація цивільного законодавства в умовах глобалізації суспільних відносин (публічного права).

Система цивільного права та її складові. Організаційно-технічна структура системи цивільного права. Правові інститути цивільного права. Підгалузі цивільного права. Поділ цивільного права на Загальну і Особливу (спеціальну) частини цивільного права. Найважливіші складові елементи структурної системи цивільного права.

ТЕМА № 2 ЦИВІЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ

Поняття цивільного законодавства та його зміст. Співвідношення цивільного права і цивільного законодавства. Цивільне законодавство як форма вираження цивільного права. Структура цивільного законодавства. Структурні рівні цивільно-правових актів в залежності від їх юридичної сили і престижу. Види цивільно-правових законів, їх суть. Спеціальні закони комплексного характеру, що містять цивільно-правові норми, їх характеристика. Співвідношення галузевого і комплексного законодавств. Рішення з питань цивільного законодавства органів місцевого самоврядування, та межі їх чинності. Примірні статути громадських об’єднань.

Дія цивільного законодавства в часі. Момент набуття чинності відповідного цивільно-правового акту чи цивільно-правової норми та відносин, на які він (вона) поширюється. Нормативно-правові акти, які не мають зворотної дії в часі та такі, що мають зворотну дію в часі. Дати прийняття акта цивільного законодавства, його опублікування і вступу в силу.

Дія цивільного законодавства у просторі і за колом осіб. Поняття дії цивільного законодавства у просторі та межі його дії. Положення щодо дії цивільного законодавства по колу осіб. Певні обмеження щодо поширення цивільного законодавства до певних суб’єктів та певної групи суб’єктів.

Застосування цивільного законодавства за аналогією. Поняття, загальні засади і зміст аналогії права і аналогії закону. Умови застосування аналогії права. Нове обґрунтування аналогії права і закону, виходячи з принципу: дозволено все, що не заборонено законом.

ТЕМА № 3 НАУКА ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА УКРАЇНИ

Поняття науки цивільного права. Роль і значення науки цивільного права в нормотворчій і нормозастосувальній практиці. Сучасна цивілістична наука в умовах дії нового Цивільного кодексу України. Комплекс питань, що складає предмет сучасної науки цивільного права. Значення вивчення судової практики. Виявлення недоліків, недосконалості цивільного законодавства за допомогою судової практики, а також практики розгляду справ у господарських судах, його невідповідності об’єктивним потребам розвитку суспільства.

Методи науки цивільного права: діалектичний метод дослідження; формально-логічний; порівняльний; системно-структурний; комплексний; конкретно-соціологічний та інші методи дослідження стану цивільного права.

Система науки цивільного права. Співвідношення системи науки цивільного права з системою цивільного права. Відмінності, що виникають із змісту зазначених систем. Елементи системи науки цивільного права. Вчення про предмет, методи, функції і систему науки цивільного права. Вчення про окремі цивільно-правові інститути.

Взаємозв’язок науки цивільного права з іншими юридичними науками. Диференціація наукових знань і формування системи юридичних наук. Взаємозв’язок науки цивільного права з теоретико-історичними, галузевими, міжгалузевими та прикладними юридичними науками. Особливе значення взаємозв’язку науки цивільного права з теорією держави і права.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 329 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.016 с)...