Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 9. Аналіз матеріальних ресурсів



Для оцінки ефективності використання матеріальних ресурсів розраховуються узагальнюючі та часткові показники.

До узагальнюючих показників відносяться: матеріаловіддача, матеріаломісткість, коефіцієнт співвідношення темпів росту обсягів виробництва і матеріальних витрат, питома вага матеріальних витрат в собівартості продукції, коефіцієнт матеріальних витрат.

Матеріаловіддача (МВ) визначаєтьсявідношенням вартості виробленої продукції (ВП) до суми матеріальних витрат (М). Цей показник характеризує віддачу матеріалів, тобто скільки вироблено продукції з кожної гривні спожитих матеріальних ресурсів:

.

Матеріаломісткість (ММ) розраховується шляхом ділення суми матеріальних витрат на вартість виробленої продукції та показує, скільки матеріальних витрат необхідно здійснити або фактично приходиться на одиницю продукції:

.

Коефіцієнт співвідношення темпів росту обсягів виробництва і матеріальних витрат (Ктр) визначається відношенням індексу валової або товарної продукції (Ιвр) до індексу матеріальних витрат (Ιм).

Він розкриває у відносному вираженні динаміку матеріаловіддачі та одночасно розкриває фактори її зростання. Якщо значення коефіцієнту більше за одиницю, це свідчить про те, що досягнута економія матеріальних витрат; якщо менше – отримано перевитрачання витрат і якщо коефіцієнт дорівнює одиниці, це значить, що зміна обсягів виробництва продукції супроводжувалась прямо пропорційною зміною витрат.

Питома вага матеріальних витрат (Пм) в собівартості продукції розраховується відношенням суми матеріальних витрат до повної собівартості виробленої продукції (С).

Слід зазначити, що в даному випадку в розрахунок приймається собівартість, визначена методом повних витрат. Динаміка цього показника характеризує зміну матеріаломісткості продукції.

Коефіцієнт матеріальних витрат (Км) – відношення фактичної суми матеріальних витрат (Мф) до планової, перерахованої на фактичний обсяг виробленої продукції (Мпер .).

Він показує, наскільки економно використовуються матеріали під час виробництва. Якщо значення коефіцієнта більше за одиницю, то це свідчить про перевитрачання матеріальних ресурсів під час виробництва, і навпаки, якщо значення коефіцієнта менше за одиницю, то досягнута економія витрат матеріалів.

Часткові показники матеріаломісткості використовуються для оцінки ефективності використання окремих видів матеріальних ресурсів (сировиномісткість, металомісткість, паливомісткість, енергомісткість тощо).

Матеріаломісткість, як і матеріаловіддача, залежать від впливу багатьох факторів. Розгорнуту факторну модель матеріаломісткості можна представити наступним чином:

,

де q – обсяг виробництва, т;

Нвi – норма витрат матеріального ресурсу на 1 т продукції;

Рмi – ціна матеріального ресурсу;

Р – ціна 1 т продукції.

Аналіз зміни матеріаломісткість продукції виконується з використанням методу ланцюгових підстановок.

Загальна зміна матеріаломісткості становить:

,

в тому числі за рахунок зміни:

- обсягів виробництва продукції

;

- норми витрат матеріальних ресурсів на 1 т продукції:

;

- цін на матеріальні ресурси:

;

- ціни 1 т продукції:

.

Перевірка розрахунків:

Матеріаловіддача продукції визначається за формулою:

Аналіз зміни матеріаловіддачі продукції виконується з використанням методу ланцюгових підстановок:

;

;

;

;

.

Загальна зміна матеріаловіддачі становить:

,

в тому числі за рахунок зміни:

- обсягу виробництва продукції

;

- норми витрат матеріальних ресурсів на 1 т продукції

;

- цін на матеріальні ресурси

;

- ціни 1 т продукції

.

Перевірка розрахунків:

Одним з важливих моментів аналізу ефективності використання матеріальних витрат є визначення впливу зміни суми матеріальних витрат та матеріаловіддачі на обсяг виробленої продукції у вартісному виражені. Модель для аналізу з допомогою методу відносних різниць виглядає наступним чином:

.

Зміна випуску продукції за рахунок зміни суми матеріальних витрат визначається

,

де ∆М% - темп приросту матеріальних витрат, %;

а за рахунок зміни ефективності використання матеріальних витрат відповідно

,

де ∆МВ% - темп приросту матеріаловіддачі, %.

Перевірка:

Задача 9.1. Проаналізуйте використання матеріальних ресурсів (матеріаломісткість) у виробництві продукції та зробіть відповідні висновки.

Вихідні дані наведено в табл. 9.1 - 9.2.

Таблица 9.1

Показники За планом Фактично
Обсяг виробництва, т    
Ціна реалізації, грн./т    

Таблица 9.2

Показники Од. вим. За планом Фактично
Кількість   Ціна Кількість Ціна
Сировина та матеріали          
А кг 0,25 362,0 0,28 365,00
В т 0,86 301,20 0,86 302,05
С м3 0,76 1.21 0,78 1,23
Електроенергія тКвт/ год. 0,067 127,0 0,06 129,0

Задача 9.2. Промислове підприємство планує випуск продукції загальною вартістю 75600 тис. грн. при матеріальних витратах
34000 тис. грн.

Темп росту запланованих показників на кінець року становить відповідно 110% и 106%.

Визначте запланований та досягнутий рівень матеріаловіддачі. Розрахуйте величину впливу зміни рівня матеріаловіддачі та матеріальних витрат на випуск продукції методом відносних різниць.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 1542 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...