Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Формула повної ймовірності



Нехай подія А може відбутися лише за умови настання однієї з несумісних подій В 1, В 2, …, Вп, що створюють повну групу. Нехай також відомі ймовірності цих подій Р (В 1), Р (В 2),…, Р (Вn) та умовні ймовірності . Як визначити ймовірність події А? Відповісти на це питання допоможе розгляд теореми.

Т е о р е м а 2.6. Імовірність події А, яка може відбутися лише при появі однієї з несумісних подій В 1, В 2, …, Вп, що утворюють повну групу, дорівнює сумі результатів множення ймовірностей кожної з цих подій на відповідну умовну ймовірність події А, а саме:

Д о в е д е н н я

За умовою теореми, подія А може відбутися, якщо настане одна з подій В 1, В 2, …, Вn. Тобто поява події А означає настання однієї з подій В 1 А, В 2 А, …, ВпА. Використовуючи теорему додавання несумісних подій, маємо, що

(2.1)

Кожний із записаних вище доданків за теоремою множення сумісних подій можна записати у вигляді: . Підставляючи праві частини цих виразів у рівність (2.1) отримуємо твердження теореми.

П р и к л а д 2.10. У першій урні лежать 4 чорних і 2 білих кулі, у другій – 6 чорних і 5 білих, у третій – 2 чорних та 4 білих. Знайти ймовірність того, що вийнята з навмання вибраної урни куля буде білою.

Р о з в ’ я з у в а н н я

Позначимо через А подію: «вийнято білу кулю».

Куля могла бути вийнята з першої урни (подія В 1), з другої (подія В 2) або з третьої (подія В 3) урни. Тоді за формулою повної ймовірності можемо записати такий вираз:

.

Обчислимо необхідні ймовірності.

Зрозуміло, що Р (В 1) = Р (В 2) = Р (В 3)= 1/3;

відповідні умовні ймовірності

Підставляючи числові дані, робимо остаточні обчислення:

.

Відповідь: 16/33.

П р и к л а д 2.11. У першій коробці зберігається 20 деталей, з них 18 стандартних, у другій – 10 деталей, у т. ч. 9 стандартних. Із другої коробки навмання взято деталь і перекладено в першу коробку. Знайти ймовірність того, що навмання взята після цієї події деталь з першої коробки буде стандартною.

Р о з в ’ я з у в а н н я

Уведемо такі позначення: подія А – взята деталь виявилась стандартною,

В 1– перекладено стандартну деталь,

В 2– перекладено нестандартну деталь.

Тоді відповідні ймовірності подій

Отже, шукана ймовірність події А обчислюється за формулою повної ймовірності таким чином:

.

Відповідь: 189/210.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 467 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...