Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Експлуатація і ремонт свердловин



9.9.1. Наземне обладнання повинне мати продувну та аварійну (для глушіння свердловини) лінії довжиною не менше 100 м, опресовані з коефіцієнтом запасу, рівним 1,25 від очікуваного максимального тиску. Лінії повинні бути обладнані зворотними клапанами.

9.9.2. При вмісті сірководню в природному газі понад 0,6% об. забороняється експлуатація свердловини фонтанним способом без вибійного свердловинного обладнання, що включає:

а) посадковий ніпель для приймального клапана і глухої пробки;

б) пакер для ізоляції експлуатаційної колони, клапан циркуляційний, клапан інгібіторний, пригирловий клапан-відсікач, вибійний клапан-відсікач.

Після встановлення пакер підлягає випробуванню на герметичність, а затрубний простір свердловини над пакером заповнюється розчином інгібітора корозії.

У розвідувальних свердловинах допускаються освоєння і дослідження свердловин без вибійного свердловинного обладнання при обов'язковому інгібуванні експлуатаційної та ліфтової колон. Експлуатація свердловини повинна здійснюватись по ліфтових трубах.

9.9.3. При вмісті сірководню в природному газі понад 0,6% об. конструкція фонтанної арматури повинна передбачати наявність автоматичних засувок з імпульсом від пілотів високого і низького тиску, які встановлені на вході в шлейф.

Керування центральною засувкою, першими від гирла бічними засувками, встановленими на струнах фонтанної арматури, пригирловим клапаном-відсікачем повинне бути дистанційним. Пульт керування засувками виноситься на безпечну відстань (не менше 25 м від гирла).

9.9.4. У процесі експлуатації повинна періодично проводитись перевірка клапана-відсікача на спрацьовування відповідно до рекомендацій (інструкцій) заводу-постачальника та регламенту, затвердженого технічним керівником нафтогазовидобувного підприємства.

9.9.5. Свердловини і шлейфи слід оглядати щодня при об'їзді мобільною бригадою в складі не менше двох операторів, що мають при собі дихальні апарати, засоби контролю повітря і зв'язку. Результати оглядів повинні реєструватись у спеціальному журналі.

9.9.6. При виявленні в гирловій арматурі витоку нафти, газу, що містить сірководень, свердловину слід негайно закрити за допомогою відповідної засувки чи пригирлового клапана-відсікача з пульта керування. При виявленні витоку сірководню з викидної лінії свердловини необхідно закрити з пульта керування засувку на викидній лінії, а також вхідну засувку на замірному пристрої, оперативно повідомити про це керівника об'єкта і працівників газорятувальних служб.

9.9.7. Експлуатація свердловини за наявності міжколонного прояву забороняється.

При виявленні тиску у міжколонному просторі повинні бути проведені необхідні дослідження і вжиті оперативні заходи для виявлення і усунення причини перетоку. За результатами досліджень вирішується питання про можливість експлуатації свердловини.

9.9.8. Перед початком ремонтних робіт (зміни гирлової арматури, ремонту підземного обладнання та ін.), які пов'язані з розгерметизацією гирла, в свердловини повинна бути закачана рідина з густиною згідно з п.6.5.26 даних Правил, оброблена нейтралізатором сірководню. Будь-який ремонт на свердловині слід проводити відповідно до затвердженого плану.

9.9.9. На гирла фонтанної свердловини на період ремонту, пов'язаного з розгерметизацією гирла, необхідно встановити противикидне обладнання. До складу його повинен входити превентер із зрізуючими плашками. Промивальний агрегат під час ремонту фонтанної свердловини повинен бути постійно підключений до затрубного простору свердловини.

Схема обладнання гирла свердловини узгоджується з територіальними органами Держнаглядохоронпраці.

9.9.10. З появою ознак нафтогазопрояву ремонтні роботи на свердловині повинні бути негайно припинені і вжиті заходи щодо ліквідації ускладнення.

9.9.11. При перервах у роботі з переобладнання гирла свердловини, зміні хрестовин, противикидного обладнання, фонтанної арматури забороняється залишати відкритим гирло свердловини.

9.9.12. Система автоматизації видобувних свердловин і присвердловинного обладнання повинна забезпечувати:

а) подачу реагенту до свердловини і припинення його подачі при можливих аварійних ситуаціях, сигналізацію про аварійні відхилення технологічних параметрів:

б) автоматичне відключення свердловин при порушенні режиму.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 352 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...