Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Буріння і кріплення свердловин



9.6.1. Перед розкриттям продуктивних горизонтів, флюїди яких містять сірководень, необхідно:

а) встановити станцію геолого-технічного контролю;

б) установити попереджувальні знаки навколо території бурової;

в) перевірити наявність та справність приладів контролю за вмістом сірководню в повітрі робочої зони, наявність і готовність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ);

г) обробити буровий розчин нейтралізатором;

д) провести перевірку стану противикидного обладнання;

е) мати на буровій запас матеріалів і хімічних реагентів, у тому числі нейтралізуючих сірководень, достатній для обробки бурового розчину, в кількості не менше одного об‘єму свердловини;

ж) забезпечити цілодобове чергування автотранспорту;

з) визначити маршрути для виходу працівників з небезпечної зони при аварійних ситуаціях;

и) провести позачерговий інструктаж працюючих по їх діях згідно з ПЛАС.

9.6.2. Розкриття сірководневміщуючих горизонтів дозволяється після перевірки готовності бурової установки і персоналу спеціальною комісією, призначеною наказом по буровому підприємству за участю представників спеціалізованої аварійно-рятувальної частини, служби охорони праці підприємства, пожежників та органів Держнаглядохоронпраці (за погодженням). Результати перевірки оформлюються актом.

Роботи по розкриттю продуктивного горизонту та освоєнню свердловини виконуються під керівництвом відповідального інженерно-технічного працівника та бурового майстра в присутності представника спеціалізованої аварійно-рятувальної служби.

9.6.3. При бурінні пластів, що містять сірководень, слід контролювати наявність сірководню і сульфідів у буровому розчині. У разі їх виявлення необхідно додатково обробити буровий розчин нейтралізатором.

9.6.4. Буріння продуктивних горизонтів на об'єктах родовищ, що відповідають п.9.1.1 даних Правил, слід вести з встановленням над і під ведучою трубою кульових кранів у корозійно-стійкому виконанні.

На містках бурової необхідно мати опресовану спеціальну трубу, яка за діаметром та міцнісними характеристиками відповідає верхній секції бурильної колони. Труба повинна бути пофарбована в жовтий колір і оснащена кульовим краном, що знаходиться у відкритому положенні. До маніфольдної лінії противикидного обладнання підключається трапно-факельна установка.

9.6.5. Бурова вежа повинна монтуватися на підвежовому блоці, який забезпечує вільне розміщення противикидного обладнання, доступ до нього персоналу з двох напрямків, природну вентиляцію підвежового простору та відведення технологічних рідин до шламового амбару.

9.6.6. Віддаль від гирла свердловини до блоку бурових насосів повинна бути не менше, ніж 30 м. Приміщення насосної повинно бути відділене від відкритих ділянок циркуляційної системи суцільною перегородкою.

9.6.7. Газокаротажна станція та виробничі приміщення бурової установки повинні розташовуватися не ближче, ніж за 60 м від гирла свердловини. Вертикальна факельна установка повинна розміщуватися не ближче, ніж за 75 м від гирла свердловини. На період розкриття продуктивних горизонтів, що містять токсичні речовини, слід передбачити установку на відстані 70 м від гирла свердловини з врахуванням рози вітрів пересувного вагон-модуля з запасом засобів індивідуального захисту та медикаментів на випадок виникнення аварійної ситуації.

9.6.8. Дільниця циркуляційної системи від гирла до вібросит повинна бути закритою. Розгазування бурового розчину при наявності в газі токсичних компонентів повинна здійснюватися через вакуумний дегазатор з наступними нейтралізацією газу та відведенням його на факельну установку.

9.6.9. Перед виконанням робіт зі встановлення цементних мостів, спуску колон при розкритих пластах буровий розчин повинен бути оброблений нейтралізатором.

9.6.10. Бурильний розчин та пластові води перед зливом їх в амбар повинні бути нейтралізовані. Шлам, що утворюється в процесі буріння, повинен відводитися в шламовий амбар, заповнений нейтралізуючим розчином. Захоронення шламу, що містить токсичні компоненти, здійснюється за погодженням з місцевими органами санітарного нагляду.

9.6.11. Контроль рівня бурового розчину в приймальній та доливній місткостях повинен здійснюватися приладовим методом.

9.6.12. На робочому місці верхового робітника повинен постійно знаходитися ізолюючий дихальний апарат.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 277 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...