Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Штат та обов’язки служби охорони праці на підприємстві



На підприємстві з кількістю працюючих 50 і більше осіб роботодавець створює службу охорони праці відповідно до типового положення, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань нагляду за охороною праці.

На даному підприємстві ТОВ «Нострадамус» чисельність працівників налічує від 100 до 227 працівників, але разом з тим тут не було створено службу охорони праці. Керівництво вважає це не доцільним, на підприємстві запроваджена посада інженера по охороні праці на якого покладені усі обов’язки, які входять до його компетенції.

Інженер з охорони праці підпорядковується безпосередньо директору підприємства.

Інженер з охорони праці за своєю посадою і заробітною платою прирівнюється до керівників та спеціалістів виробничо – технічних служб.

На інженера з ОП покладені такі обов'язки та завдання:

Ø Здійснює контроль за додержанням у підрозділах підприємства законодавчих та інших нормативних актів з охорони праці, за наданням робітникам встановлених пільг і компенсацій за умовами праці.

Ø Вивчає умови праці на робочих місцях, готує і вносить пропозиції щодо розроблення і упровадження більш досконалих конструкцій обгороджувальної техніки, запобіжних і блокувальних пристроїв, інших засобів захисту від впливу небезпечних і шкідливих виробничих факторів.

Ø Бере участь у проведенні перевірок, обстежень технічного стану будівель, споруд, устаткування, машин і механізмів, ефективності роботи вентиляційних систем, стану санітарно-технічних пристроїв санітарно-побутових приміщень у разі виявлення порушень, які створюють загрозу життю і здоров’ю працівників.

Ø Разом з іншими підрозділами підприємства проводить роботу з атестації та сертифікації робочих місць і виробничого устаткування на відповідність вимогам охорони праці.

Ø Бере участь у розробленні заходів щодо запобігання професійним захворюванням і нещасним випадкам на виробництві, поліпшення умов праці і доведення їх до вимог нормативних правових актів з охорони праці, а також надає організаційну допомогу з виконання розроблених заходів.

Ø Надає підрозділам підприємства методичну допомогу у вкладанні переліків професій і посад, відповідно до яких працівники мають проходити обов’язкові медичні огляди, а також переліки професій посад, відповідно до яких на основі чинного законодавства надається компенсація та пільги, під час розроблення і перегляду інструкцій з охорони праці, стандартів підприємства, системи стандартів безпеки праці; з організації інструктажу, навчання і перевірки знань працівників з охорони праці.

Ø Проводить вступні інструктажі з охорони праці з усіма, хто приймається на роботу, приїздить у відрядження, учнями і студентами, які прибули на проходження виробничого навчання або практику.

Ø Складає звітність з охорони праці за встановленими формами і у відповідні терміни.

Інженер з охорони праці має право:

v Ознайомлюватися з проектами рішень керівництва підприємства, що стосуються його діяльності.

v Брати участь в обговоренні питань, що стосуються виконання його обов'язків.

v Вносити на розгляд керівництва підприємства пропозиції щодо покращання роботи, пов'язаної з обов'язками, що передбачені цією посадовою інструкцією.

v В межах своєї компетенції повідомляти керівництву підприємства про всі недоліки, виявлені в процесі його діяльності, та вносити пропозиції щодо їх усунення.

Інженер з охорони праці несе відповідальність:

Ø За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, а також за невикористання або неповне використання своїх функціональних прав, що передбачені посадовою інструкцією, - в межах, визначених чинним законодавством України про працю.

Ø За правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, - в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.

Ø За завдання матеріальної шкоди - в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 847 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...