Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Шкідливі виробничі фактори та засоби захисту від них. Шум – це сукупність різних за силою та частотою звуків, що заважають сприйняттю необхідних для людини сигналів



Шум – це сукупність різних за силою та частотою звуків, що заважають сприйняттю необхідних для людини сигналів. Шум несприятливо впливає на людину і може спричинити хворобливий стан, зокрема глухуватість і глухоту.

За частотою звукові коливання поділяються на три діапазони: інфразвукові з частотою менше 20 Гц, звукові – від 20 до 20000Гц та ультразвукові – понад 20000 Гц.

Нормою виробничого шуму є рівень звуку до 85дБ. Шум на виробництві створюють машини, механізми, інструменти, недосконалої конструкції, зі спрацьованими деталями.

Найефективнішим способом боротьби з шумом є зниження його в джерелі створення. Для цього шумні технологічні процеси або обладнання замінюють на малошумні. Щоб зменшити шум на виробництві, використовують звуковбирання та звукоізоляцію, екранування і глушителі шуму, індивідуальні засоби захисту від шуму та інше.

Вібрація – це механічні коливання твердих тіл. З фізичної точки зору між шумом і вібрацією принципової відмінності немає, але людина сприймає їх по – різному: вібрація сприймається вестибулярним апаратом та дотиком, а шум – органом слуху. Джерелом вібрації є механізм, пневматичні та електричні інструменти ударної або обертальної дії, обладнання, яке встановлено без достатньої амортизації та віброізоляції, а також транспорті та сільськогосподарські машини. Дія вібрації залежить від її частоти. Вібрація з частотою 6Гц є резонансною для всього організму.

Засоби, що використовуються для віброзахисту, поділяються на:


· огороджувальні (захисні);

· віброізоляційні;

· віброгасильні й вібропоглинаючі;

· засоби автоматичного контролю, сигналізації та дистанційного керування;

· позначення вібруючих поверхонь знаком, або фарбою.


Вібропоглинання – це перетворення енергії механічних коливань (вібрації) в інші види енергії (теплову).

Вібропоглинання може бути здійснене використанням конструктивних матеріалів зі значним внутрішнім тертям, нанесенням на поверхню виробу шару пружно в’язких матеріалів, що мають значення внутрішнє тертя.

Іонізуюче випромінювання Іонізуючим є будь-який вид випромінювання, взаємодія якого з середовищем призводить до виникнення електричних зарядів різних знаків. Внаслідок змін, що відбуваються, порушується нормальне протікання біохімічних процесів та обмін речовин, що призводить до променевої хвороби. Діючи на шкіру, іонізуюче випромінювання викликає опіки або сухість, випадіння волосся, під час дії на очі – катаракту

Ультрафіолетове випромінювання. Джерелами ультрафіолетових випромінювань у виробничих умовах є електродугове зварювання, плазмове обладнання, газорозрядні лампи тощо.

Електромагнітне випромінювання Джерелами електромагнітних випромінювань є потужне телевізійні та радіомовні станції, промислові установки високочастотного нагріву, вимірювальні прилади, а також будь-які елементи, що включені до високочастотної мережі. Дія електромагнітних полів на організм людини виявляється у функціональному розладі центральної нервової системи.

Лазерне випромінювання Лазери використовують у техніці, медицині. Найбільш чутливим органом до лазерного випромінювання є очі – ушкодження сітківки очей може статися навіть за порівняно невеликої інтенсивності випромінювання.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1310 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...