Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зм1нний



Тривалість проходження струму через організм людини істотно впливає на наслідок ураження: зі зростанням тривалості дії струму зростає ймовірність важкого або смертельного наслідку. Така залежність пояснюється тим, що зі зростанням часу впливу струму на живу тканину підвищується його значення, накопичуються наслідки впливу струму на організм.

Шлях протягання струму суттєво впливає на наслідки ураження. Якщо на шляху струму виявляються життєво важливі органи - серце, легені, головний мозок, то небезпека ураження досить велика, оскільки струм безпосередньо впливає на ці органи. Якщо ж струм проходить іншими шляхами, то його вплив на життєво важливі органи може бути лише рефлекторним, а не безпосереднім. При цьому, хоч небезпека важкого ураження і зберігаеться: але ймовірність його знижується.

Найбільш небезпечним для життя людини являється: "рука-рука; права
рука - ноги".

Індивідуальні особливості людини. Відомо, що здорові та фізично міцні

люди легше переносять електричні удари, ніж хворі та слабкі. Важливе значення має психічна підготовленість до можливої небезпеки ураження струмом. В переважній більшості випадків несподіваний електричний удар навіть за низької напруги призводить до важких наслідків. Проте за умови, коли людина очікує удару ступінь ураження значно знижується.

4. Безпека людей значною мірою залежить від вологості й температури повітря, ступеня електропровідності, підлоги й стін, наявності в повітрі


приміщень хімічних речовин і електропровідного пилу, а також металевих конструкцій, з’єднаних із землею(еквівалент землі).

Відповідно до правил улаштування електроустановок усі виробничі приміщення за рівнем електробезпеки поділяються на три класи:

1). Приміщення без підвищеної небезпеки. До них належать приміщення з вологістю повітря, що не перевищує 60%;

2). Приміщення з підвищеною небезпекою. До цієї категорії відносяться приміщення, які мають одну з таких умов: відносна вологість повітря понад 75%, наявність електропровідного пилу, електропровідна підлога;

3). Особливо небезпечні приміщення. До них належать приміщення, що мають одну з таких ознак: особлива вологість (відносна вологість наближається до 100%).

За безпекою ураження електричним струмом усі електроустановки поділяються на дві категорії; напругою до 1000 В і понад 1000 В.

Дія електричного струму на людину спостерігається в тому випадку, коли вона випадково стала елементом електричної мережі (кола), тобто дотикається одночасно до двох точок електричної мережі, між якими існує різниця потенціалів. Такі явища можливі при дотиканні до струмопровідних частин електроустановок, що знаходяться під напругою, металевих струмонепровідних частин, на яких з'явилась напруга через несправність електричної ізоляції, при потраплянні під напругу кроку.

Випадкове дотикання до струмопровідних частин електричних установок є однією з причин нещасних випадків ураження струмом. Такі дотикання можуть виникнути в результаті помилкових дій при виконання робіт поблизу електрообладнання, несправності діелектричних засобів захисту тощо.

При використанні електричних установок та в інших випадках застосування електричного струму загроза ураження працюючих електричним струмом може трапитися під дією так званої напруги дотику і напруги кроку.

Напруга дотику - це різниця потенціалів (напруги) між двома точками кола струму замикання на землю (на корпус), до яких одночасно дотикається людина.

Напруга кроку - різниця потенціалів між двома точками кола струму, що знаходиться одна від одної на віддалі кроку (0,8 м), на яких одночасно стоїть (яких дотикається) людина.

5. Відповідно до правил влаштування електроустановок від ураження струмом людей і сільськогосподарських тварин при дотиканні до струмопровідних частин електроустановки необхідно захищати надійною електричною ізоляцією струмопровідних частин, недоступністю для

випадкового дотику до них, автоматичною сигнал1'защею про небезпеку дотику до струмопровідних частин або наближення до них на недопустиму віддаль, попереджуючою сигналізацією, написами і плакатами, захисними засобами і пристроями.

Жодний з наведених засобів не може окремо гарантувати безпеки при дотиканні, тому в кожному конкретному випадку для створення безпечних умов експлуатації електроустановок застосовують відповідний комплекс таких засобів.

Небезпека дотикання до струмопровідних частин, у першу чергу, досягається надійною електричною ізоляцією і підтриманням її у справному стані. Основна функція ізоляції струмопровідних частин - запобігати проходженню струму небажаними шляхами.

Недоступність струмопровідних частин обладнання досягається спеціальними огородженнями струмопровідних частин, встановленням їх на недоступній для людей висоті і застосуванням блокувальних пристроїв. Сигнальні пристрої сповідають людину про наближення до електричної установки напругою 380 В на відстань 1 м. Виготовлені у вигляді малогабаритних приладів сигналізатори прикріпляють до спецодягу або монтуються на захисному шоломі.

Електрозахистні засоби - це пристрої, що служать для захисту людей від ураження електричним струмом, дії електричної дуги і електромагнітного поля.

За призначенням усі захисні засоби поділяються на чотири групи: ізолюючі, додаткові від дії світлового випромінювання і електричної дуги та інші, запобіжні від падіння з висоти і огороджуючи. Ізолюючі засоби поділяються на основні і додаткові.

До основних захисних засобів належать ті, ізоляція яких надійно захищає від робочої напруги мережі і за допомогою яких можна дотикатися до струмопровідних частин, що перебувають під напругою, без небезпеки ураження електричним струмом інструмент з ізольованими ручками, ізолюючі струмовимірювальні кліщі, діелектричні рукавички).

Додаткові захисні засоби не мають достатньої ізоляції для захисту персоналу від дотикання до струмопровідних частин. Вони додаються до основних захисних засобів і служать для захисту від дії електричної дуги і

продуктів її горіння (діелектричні рукавички, боти, килимки й ізолюючі підставки).

У процесі експлуатації захисні засоби періодично випробовуються.

Строк служби захисного засобу і напруга використання зазначені на спеціальному клеймі захисного засобу. Правила випробування захисних засобів вказані в спеціальних Правилах.


 
 

6. У результаті пошкодження ізоляції електроустановок на їх металевих конструкціях може з'явитися напруга, що створить небезпеку ураження людей електричним струмом. Для запобігання електротравматизму при пошкодженні електрообладнання застосовують захисне заземлення; захисне замулення; відмикання; захисне розділення електричних мереж; малу напругу; подвійну ізоляцію; захист від переходу вищої напруги на сторону нижчої; вирівнювання потенціалів й ізолюючі вставки.

Оскільки застосування будь-якого з перелічених засобів і способів не може гарантувати повної безпеки, то на практиці поєднують два і більше, залежно від конкретних умов.

Захисне заземлення - навмисне електричне з’єднання із землею або її еквівалентом металевих струмопровідних частин, на яких може з'явитися напруга.

Електричне з’єднання із землею необхідно розуміти як з’єднання корпусів електроустановок із заземлюючим пристроєм.

Заземлюючий пристрій - це сукупність заземлювача і заземлюючого провідника.

Заземлювач - металевий провідник або група провідників, які безпосередньо дотикаються до землі.

Заземлюючі провідники - металеві провідники, що з’єднують заземлюючі частини електрообладнання із заземлювачем.

Основне призначення захисного заземлення - запобігти ураженню струмом при дотиканні до корпуса та інших струмонепровідних частин електроустановки, на яких з'явилася напруга.

Для ефективності заземлюючого пристрою персонал повинен постійно стежити за тим, щоб опір заземлюючого пристрою не перевищував значень, встановлених спеціальними Правилами.

Заземлювачі, що застосовуються для заземлення електроустановок, бувають штучні (виключно для заземлення) і природні (металеві предмети, що знаходяться в землі і мають інше призначення).

Опір заземлюючого пристрою не повинен перевищувати 4-10 Ом залежно від характеру заземлення і конструкції електричних установок. З’єднання заземлюючих провідників виконують за допомогою зварювання.

Захисне занулення - навмисне електричне з’єднання з нульовим захисним провідником металевих струмопровідних частин, на яких може з’явитися напру га.

Нульовий захисний провідник з’єднує корпус установки з глухо заземленою нейтральною точкою обмотки джерела струму (генератора) або його еквівалента (трансформатора). Таке з’єднання корпуса електроустановки з нульовою точкою джерела струму при пробиванні ізоляції на корпус призводить до виникнення електричного кола однофазного короткого замикання з малим опором. Оскільки сила струму короткого замикання при цьому буде значною, він призведе до вимикання пошкодженого обладнання (розплавлення плавких запобіжників або спрацювання автоматичних вимикачів).

Захисне відмикання - це швидкодіючий захист, що забезпечує автоматичне відмикання електричної установки при виникненні в ній небезпеки ураження людей електричним струмом.

Мала напруга - це напруга, номінальне значення якої не перевищує 42 В і яка застосовується з метою зниження небезпеки ураження електричним струмом. Малою напругою, як правило, живляться такі струмоприймачі. переносний електроінструмент, місцеве освітлення, переносні лампи тощо.

Подвійна ізоляція складається з робочої додаткової. Додаткова ізоляція доповнює роботу з метою захисту від ураження електричним струмом при її пошкоджені, оскільки в одному струмоприймачі існують два незалежних один від одного ступеня ізоляції, кожний з яких розрахований на номінальну напругу.


Тема: Безпека вантажно-розвантажувальних і транспортних робіт.

План.

1. Безпека праці при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт.

2. Безпека праці при виконанні транспортних робіт.

1. Вантажно-розвантажувальні роботи в залежності від ступеня небезпеки поділяються на чотири групи:

- малонебезпечні (метали, лісо- та будматеріали),

- небезпечні (з огляду на великі габаритні розміри),

- пилові та гарячі (цемент, крейда, вапно, асфальт),

- небезпечні (предмети і речовини, котрі при транспортуванні, вантажно-розвантажувальних роботах і зберіганні можуть стати причиною вибуху, пожежі,
або пошкодження транспортних засобів, будівель і споруд, загибелі, каліцтва,
отруєння, опіків, опромінення або захворювання людей або тварин).

За масою одного місця вантажі поділяються на три категорії:

- масою менше 80 кг, а також сипкі,дрібноштучні,

- масою від 80-до 500кг,

- масою понад 500кг.

Особливих заходів безпеки слід дотримуватись при транспортуванні небезпечних речовин, котрі можуть викликати пожежі, вибухи, отруєння працівників. Небезпечні речовини поділяються на дев'ять класів 4 – вибухові речовини, 2 – гази, - З та 4 – легкозаймисті рідини, речовини і матеріали, 5 –окислювальні речовини, 6 – отруйні та інфекційні речовини, 7 – радіоактивні,8 – їдкі і корозійно активні речовини, 9 – інші.

На упаковці з небезпечними вантажами, крім стандартного маркування, повинні бути знаки небезпеки. Знак має форму квадрата, який окантований чорною рамкою, повернений на кут і поділений на два однакових трикутника. У верхньому трикутнику наносять символ небезпеки. У нижньому кутку нижнього трикутника робиться напис про небезпечність вантажу. Під ним можуть бути нанесені написи про заходи обережності

Вантажно-розвантажувальні роботи необхідно виконувати під керівництвом відповідальної особи, що призначається адміністрацією підприємства. Ця особа перевіряє справність вантажопідіймальних механізмів, такелажу, пристосувань та іншого інвентарю, інструктує робітників, пояснюючи їм обов'язки, послідовність виконання операцій та значення застосованих при цьому сигналів. Вантажно-розвантажувальні роботи слід виконувати із застосуванням засобів малої механізації (візки, лебідки, вагонетки)та за допомогою підіймально-транспортного обладнання. Для штучних вантажів застосовують піддони, контейнери пакетоформувальні засоби, а для сипких – пневмотранспорт, що виключає забруднення повітря. При виникненні небезпечної ситуації особа, відповідальна за проведення робіт, повинна вжити запобіжних заходів або припинити їх.


Майданчики, де проводиться вантажно-розвантажувальні роботи, повинні мати рівне та тверде покриття або твердий ґрунт,мати ухил не більше 5*,а також природне і штучне освітлення.

До робіт з вантажопіднімальними пристроями допускають особи не молодші 18 років, які пройшли медичний огляд і спеціальне навчання, склали іспит кваліфікаційній комісії і одержали посвідчення.

У випадку, коли вага вантажу перевищує 50кг,а також при підніманні вантажів на висоту понад 3 м слід застосувати засоби механізації.

До керування транспортними засобами допускаються особи, які досягли 18-ти років і мають посвідчення водія на право керування відповідним транспортним засобом. До керування тракторно-транспортними агрегатами допускаються особи, які мають практичний стаж роботи не менше двох років.

Перед випуском в рейс транспортних засобів бригадир або механік повинні перевірити справність рульового механізму, зчеплення, дію робочих гальм і стоянкового гальма, правильність укладення і кріплення вантажу, наявність і надійність страхувальних засобів до причепів, справність засобів звукової і світлової сигналізації, провести інструктаж з водієм, уточнюючи при цьому порядок руху, особливості маршруту.

Перед виконанням транспортних робіт колеса колісних тракторів встановлюють на максимальну ширину колії. Приєднання причепа повинно бути надійним із застосуванням знизу пальця і страхувального ланцюга або троса.

Рух транспортних засобів на території підприємства регулюється дорожніми знаками.

Безпека при роботі транспортних засобів значною мірою залежить від виду і властивостей (характеристик вантажу).За фізико механічними властивостями, принципом навантаження вантажі поділяються на такі категорії: навалочні, поштучні і наливні.

За масою поділяються на три групи: до 80 кг, 81-500 кг, 501кг і більше.

За ступенем безпеки відповідно до існуючих стандартів усі вантажі поділяються на 9 груп.

Кожна із цих груп вантажів вимагає особливих заходів, яких необхідно дотримуватися для їх безпечного перевезення. Правила перевезення цих вантажів регламентуються відповідними інструкціями. У деяких випадках умови і маршрут перевезення вантажу узгоджується з органами "Державтоінспекції".


Тема: Безпека експлуатації посудин, які працюють під

тиском

План

1. Поняття про посудини, що працюють під тиском.

2. Загальні вимоги до посудин, що працюють під тиском.

3. Розміщення посудин, що працюють під тиском.

4. Реєстрація посудин, що працюють під тиском.

5. Утримання, обслуговування та технічне посвідчення
посудин, що працюють під тиском.

6. Безпека при експлуатації котельних установок.

7. Безпека експлуатації компресорних установок.

8. Безпека при експлуатації трубопроводів.

9. Безпека експлуатації балонів.

До посудин, що працюють під тиском, належить:

- герметично закриті ємкості, які призначені для здійснення
хімічних і теплових процесів, а також для зберігання і перевезення
стиснутих, зріджених і розчинених газів і рідин,

- посудини, що працюють під тиском води з температурою вище
115°С, або іншої рідини з температурою, що перевищує температуру кипіння
при тиску 0,007 МПа (0,7 кгс/см), без врахування гідростатичного тиску,

- посудини, що працюють під тиском пари або газу, вищим 0,07
МПа (0,7 кгс/см2),

- цистерни і посудини для транспортування і збереження,
стиснутих газів, рідин і сипких тіл, в яких тиск вище 0,07 МПа (0,7 кгс/см)
утворюється періодично для їх випорожнення: борокомери.

2) Кожна посудин, що працює під тиском, повинна мати паспорт форматом 210*297мм у твердій обкладинці. У паспорті вказується реєстраційний номер. При передачі посудини іншому власнику разом з нею


передається паспорт. У паспорті наводиться характеристика посудини (робочий тиск, МПа, температура стінки, °С, робоче середовище та його корозійні властивості, місткість, м3), відомості про основні частини посудини (розміри, назва основного металу, дані про зварювання (паяння), дані про штуцери, фланці, кришки, і кріпильні вироби, про термообробку посудини та и елементів. Наводиться перелік арматури, контрольно-вимірювальних приладів та приладів безпеки. В паспорті також записуються відомості про місце знаходження посудини, вказується особа, відповідальна за справний стан і безпечну дію посудини. Записуються інші дані про встановлення посудини (корозійність середовища, проти корозійне покриття, теплова ізоляція) відомості про зміну і ремонт основних елементів посудини, що працюють під тиском та арматури. До паспорта вносяться дані щодо результатів опосвідчення. Після реєстрації посудини на останній сторінці записують реєстраційний номер та реєструючий орган.

3) Посудини повинні встановлюватися на відкритих майданчиках у місцях, що виключають скупчення людей, або в окремо розташованих будинках.

Допускається встановлення посудин:

1. У приміщеннях, що прилягають до виробничих будівель, за
умови відокремлення їх від будівлі капітальною стіною,

2. У виробничих приміщеннях у випадках, передбачених
галузевими правилами безпеки,

3. Із заглибленням у ґрунт за умови забезпечення доступу до
арматури і захисту стінок посудини від корозій під дією ґрунту та
блукаючих струмів.

Не допускається встановлювати посудини в житлових, громадських і побутових будинках, а також у прилеглих до них приміщеннях. Встановлення посудин повинне забезпечувати можливість огляду, ремонту та очищення їх як з внутрішнього, так і зовнішнього боку. Для зручності


обслуговування посудин повинні бути зроблені площадки і сходи. Для огляду і ремонту можуть застосовуватись колиски та інші пристрої, котрі не повинні порушувати міцності та стійкості посудини, а приварювання їх до посудини має бути виконане за проектом згідно з вимогами " Правил та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском "

4) Посудини до пуску їх в роботу повинні бути зареєстровані в ЕТЦ. Реєстрації в ЕТЦ не підлягають:

- посудини 1-ї групи, що працюють при температурі не вище
200°С, в яких добуток тиску в МПа (кгс/см2) на місткість в м3 (літрах) не
перевищує 0,05 (500), а також посудини 2, 3 і 4-ї груп, що працюють при
зазначеній вище температурі, в яких добуток тиску в МПа (кгс/см2)на
місткість в м3 (л1трах) не перевищує 1 (10000). Група посудин визначається
за табл.,

- посудини із стиснутим і зрідженим газами, призначені для
забезпечення паливом двигунів транспортних засобів, на яких вони
встановлені:

Реєстрація посудини здійснюється на підставі письмової заяви адміністрації власника посудини. Для реєстрації повинні бути подані:

- паспорт посудини встановленої форми,

- посвідчення про якість монтажу,

- схема включення посудини.

Посвідчення про якість монтажу складається організацією, що виконувала монтаж, і має бути підписане керівником цієї організації, а також керівником підприємства, яке є власником посудини, і скріплено печаткою.

- копія дозволу органів Держнаглядохоронпраці на монтаж посудини.
ЕТЦ зобов'язаний протягом п'яти днів з дня отримання заяви

розглянути подану документацію. При відповідності документації на посудину вимогам нормативної документації, ЕТЦ в паспорті посудини становить штамп про реєстрацію, пломбує документи і повертає її власнику


посудини. Про відмову в реєстрації повідомляється власнику посудини в письмовій формі із зазначенням причин відмови та з посиланнями на відповідні статті нормативних документів.

При перестановці посудини на нове місце або передані посудини іншому власнику, а також при внесені змін у схему її включення, посудина до пуску в роботу повинна бути перереєстрована в ЕТЦ. Для зняття з обліку зареєстрованої посудини власник зобов'язаний подати в ЕТЦ заяву про причини зняття і паспорт посудини. При відсутності паспорта заводом виготовлювачем скеровується його дублікат. У випадку відсутності дубліката ЕТЦ складає в установленому порядку новий паспорт за встановленою формою.

5) Обслуговування посудин може бути доручено особам, котрі досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження, за відповідною програмою, атестовані і мають посвідчення на право обслуговування посудин. Навчання і атестація персоналу, який обслуговує посудини, повинні проводитися у професійно-технічних училищах, в учбово курсових комбінатах (курсах), а також на курсах, спеціально створених підприємствами, які мають дозвіл органів Держнаглядохоронпраці України, виданий на підставі висновку ЕТЦ, тощо можливості і умов виконувати вказані роботи навчальними закладами. Індивідуальна підготовка персоналу не дозволяється. Особам, які склали іспити, повинні бути видані посвідчення з вказівкою найменування параметрів робочого середовища посудин, до обслуговування, яких ці особи

допущені. посвідчення повинні бути підписані головою комісії.

Позачергова перевірка знань проводиться:

- при переході на інше підприємство,

- у разі внесення змін в інструкцію з режиму роботи і безпечного
обслуговування посудини,

- на вимогу інспектора Держнаглядохоронпраці України, або
відповідального по нагляду за технічним станом та експлуатацією посудин.


Посудини підлягають технічному опосвідченню до пуску в роботу, періодично в процесі експлуатації і в необхідних випадках – позачерговому. Технічні опосвідчення проводяться експертами ЕТЦ.

Позачергове опосвідчення посудин, що знаходиться в експлуатації, має бути проведено в таких випадках:

якщо посудина не експлуатувалася більше 12 місяців,

- якщо посудина була демонтована і встановлена на новому місці,

- якщо проводилась виправлення випинів або ум’ятин, а також реконструкція і ремонт посудини із застосуванням заварювання чи паяння елементів, що працюють під тиском,

- перед накладанням на стінки посудини захисного покриття,

- після відпрацювання розрахункового строку служби посудини, встановленого проектом, документації підприємства виготовлювача або іншою нормативною документацією,

- за вимогою інспектора Держнаглядохоронпраці України або
відповідального по нагляду за технічним станом та експлуатацією посудини.

Результати технічного опосвідчення повинно записуватися в паспорт посудини особою, яка проводила опосвідчення із указанням дозволених параметрів експлуатації посудини і строків наступних опосвідчень.

Якщо під час технічного опосвідчення будуть виявлені дефекти, що знижують міцність посудини, то експлуатація її може бути дозволена при знижених параметрах (тиск і температура).

Гідравлічне випробування посудин проводиться тільки при задовільних результатах зовнішнього і внутрішніх оглядів. При цьому величина пробного тиску може визначатись, виходячи із дозволеного тиску для посудини. Під пробним тиском посудина повинна перебувати протягом 5 хв., якщо відсутні інші вказівки підприємства-виготовлювача.

У випадках коли проведення гідравлічного випробування неможливе (велике напруження від ваги води у фундаменті міжповерхових покриттях або в самій посудині, утруднення з видаленням води, наявність у середині


посудини футерівки, що перешкоджає заповненню посудини водою), дозволяється заміняти його пневматичним випробуванням (повітрям або інертним газом) не такий самий пробний тиск.

Власник посудини несе відповідальність за своєчасну та якісну підготовку посудини до опосвідчення.

6) Котли з камерним спалюванням усіх видів палива із механічними
топками для твердого палива повинні мати автоматику безпеки.

Автоматика безпеки котлів котрі працюють на газоподібному або рідкому паливі, повинна припинити подачу палива при припиненні подачі електроенергії, несправності ланцюгів захисту, загасанні вогню в котлі.

Автоматика безпеки котлів з механічною топкою повинна відключати подачу палива і дуттьові вентилятори при припиненні подачі електроенергії.

На парових котлах повинні бути встановленні автоматичні звукові сигналізатори верхнього і нижнього граничних положень рівня води.

Парові і водогрійні котли при камерному спалюванні палива повинні бути обладнанні автоматичними приладами для припинення подачі палива при:

- згасання факела в топці,

- відключення димососів або припинення тяги,

- відключення всіх дуттьових вентиляторів,

- несправності автоматики безпеки.

7) Безпека експлуатації компресорних установок досягається
ретельною регламентацією застосовуваних зміщуваних матеріалів,
застосуванням систем охолодження та очищення. Змащування механізмів
(крім робочих циліндрів) здійснюється звичайними мастилами. При цьому
повинна бути виключено попадання мастила з картерного простору в
циліндр, та газів що стискаються, в картерний простір. Перед пуском
компресорів перевіряють наявність мастила. При високих тисках


використовують термічно стійкі, добре очищені мастила, здатні протистояти окислюванні дії гарячого повітря.

Оскільки наявність мастила в кисневих компресорах не допустима, то для їх змащування використовують дистильовану воду, з додаванням гліцерину або самозмащувальні втулки та поршневі кільця з графіту. Можна також використовувати вибухобезпечне графітове мастило та фторорганічні синтетичні мастила.

Системи охолодження компресорів поділяються на водяні та повітряні. Повітряне охолодження використовується в компресорах низького тиску малої продуктивності, а також у компресорах холодильних установок. Водяне охолодження використовується в компресорах високого тиску. Системи водяного охолодження вмикаються до пуску компресора і використовують сигналізацію та блокувальний пристрій для вимкнення компресора при перевищенні температури води вище допустимої.

8) Безпека експлуатації трубопроводів забезпечується їх правильним прокладанням, якісним монтажем, встановлення компенсаторів та необхідної арматури, влаштуванням у необхідних випадках обігрівання та дренажу, контролем їх технічного стану і своєчасним ремонтом.

Трубопроводи повинні мати сигнальне зафарбування в залежності від виду робочого тіла:

- вода - зелений

- пара - червоний

- повітря - синій

- гази спалимі і неспалимі - коричневий

- інші речовини - сірий.

Для того, щоб виділити вид небезпеки на трубопроводи наносять сигнальні кольорові кільця. Червоні кільця означають, що транспортуються вибухонебезпечні, вогненебезпечн1 речовини, легкозаймисті речовини, зелені – безпечні або нейтральні речовини, жовті – токсичні речовини.


Виявленню появи газу в повітрі робочої зони сприяє надання йому запаху. Прокладання трубопроводів на підприємствах буває підземним у пішохідних каналах (тунелях), у непрохідних каналах і безканальне безпосередньо у ґрунті. Наземне прокладання здійснюється на опорах, а надземне – на естакадах, колонах, стінах будинків.

З метою полегшення ремонту та монтажу фланцевих з’єднань їх слід розташовувати у зручних місцях. Забороняється розташовувати їх над проходами, робочими місцями, над електрообладнанням. На кожному фланцевому з’єднанні трубопроводу, по котрому транспортуються хімічні речовини, повинен бути захисний кожух, котрий запобігає викиду небезпечної речовини під тиском. З метою запобігання виникненню небезпечних теплових напружень на трубопроводах передбачаються компенсуючі елементи. Компенсація теплових напружень забезпечується використанням компенсаторів або влаштуванням трубопроводів із самокомплексацією. Коли трасою трубопроводу є ламана лінія, тоді можна забезпечити самокомпенсації за допомогою рухомих опор.

Важливим елементом трубопроводів є запобіжні клапани. Вони застосовуються для попередження виникнення в трубопроводі тиску, котрий перевищує допустимий.

Трубопроводи періодично підлягають зовнішньому огляду та гідравлічному випробуванню. При зовнішньому огляді визначається стан зварних і фланцевих з’єднань, сальників, перевіряються ухили, прогини, міцність несучих конструкцій. Здійснюється гідравлічне випробування встановленим тиском в залежності від матеріалу трубопроводу. Результати гідравлічного випробування вважаються задовільними, якщо тиск не впав, а у зварних швах, трубах, корпусах, арматури не виявлено ознак розривів, витікань.

9) Балони мають розраховуватись і виготовлятися за нормативною документацією, узгоджено з Держнаглядохоронпраці України. Балони повинні мати вентилі, щільно вкручені в отвори горловини. Балони для


стиснених, зріджених і розчинених газів місткістю більше 100 л. повинні бути забезпечені паспортом. На балоні місткість понад 100л. повинні встановлюватися запобіжні клапани. При груповому встановленні балонів допускається встановлення запобіжного клапана на всю групу балонів. Балони місткістю понад 100 л., які встановлюються як витратні ємності для зріджених газів, що використовуються як паливо на автомобілях та інших транспортних засобах, крім вентиля і запобіжного клапана повинні мати покажчик максимального рівня наповнення

Бокові штуцери вентилів для балонів, які наповнюються горючими газами, - повинні мати ліву різьбу, а для балонів, які наповнюються киснем та негорючими газами - праву. На верхні сферичній частині кожного металевого балона повинні бути вибиті (чітко видні) такі дані:

- товарний знак підприємства - виготовлювача

- номер балона

- фактична маса порожнього балона (кг.)

- дата (місяць, рік) виготовлення та наступного опосвідчення

- робочий тиск

- пробний гідравлічний тиск(П), МПа (кгс/кв.см)

місткість балонів в літрах

Експлуатація зберігання і транспортування балонів на підприємстві повинні здійснюватись відповідно до вимог інструкцій, затвердженої в установленому порядку. Робітники які обслуговують балони мають бути навчені і проінструктовані відповідно до чинної нормативної документації. При експлуатації балонів забороняється повністю виробляти газ, який в них знаходиться. Залишковий тиск газу в балоні повинен бути не менше 0,05 МПа(0,5 кгс/кв.см)

Наповнення балонів в яких відсутні надлишковий тиск газів, здійснюється після попередньої їх перевірки відповідно до інструкції підприємства - виробника.


Наповнені балони з насадженими на них башмаками мають зберігатися у вертикальному положенні. Для запобігання падінь балони треба встановлювати в спеціально обладнані гнізда, клітки або огороджувати бар’єром. Балони які не мають башмаків можуть зберігатися в горизонтальному положенні на дерев'яних рамах або стелажах. Під час зберігання на відкритих площадках дозволяється укладати балони в штабелі з прокладками з шнурка, дерев'яних брусів або гуми між горизонтальними рядами.

Переміщення балонів у пунктах наповнення і споживання газів має здійснюватися на спеціально пристосованих для цього візках або за допомогою інших пристроїв. Перевезення наповнених газами балонів має здійснюватися на ресорному транспорті, або на автокарах у горизонтальному положенні, обов'язково з прокладками між балонами. Для прокладок можуть застосовуватись дерев'яні бруси з вирізками для балонів, а також вірьовочні чи гумові кільця товщиною не менше 25 мм (по два кільця на балон) або інші прокладки, які захищають балони від ударів один об другий. Транспортування і зберігання балонів мають здійснюватись з накрученими ковпаками. Транспортування балонів для вуглеводних газів здійснюється відповідно до “Правил безпеки в газовому господарстві”. Зберігання наповнених балонів на підприємстві наповнювачі до видачі їх споживачам допускається без допоміжних ковпаків. Перевезення балонів автомобільним, залізничним, водним і повітряним транспортом повинно здійснюватись згідно з галузевими правилами перевезення відповідних транспортних міністерств.


Тема: Основи пожежної безпеки.

ПЛАН

1. Небезпечні та шкідливі фактори пов'язані з пожежами.

2. Основні причини виникнення пожеж.

3. Теоретичні основи процесу горіння.

4. Різновидності горіння.

5. Пожежна та вибухова безпека горючих речовин. 6. Система попередження пожеж..

7. Система протипожежного захисту.

1. НЕБЕЗПЕЧНІ ТА ШКІДЛИВІ ФАКТОРИ ПОВ'ЯЗАНІ З

ПОЖЕЖАМИ

Пожежа — це неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що розповсюджується в часі і просторі та створює загрозу життю і здоров'ю людей, навколишньому середовищу, призводить до матеріальних збитків.

Пожежна небезпека — можливість виникнення та (або) розвитку пожежі в будь-якій речовині, процесі, стані. Слід зазначити, що пожеж безпечних не буває. Якщо вони і не створюють прямої загрози життю та здоров'ю людини (наприклад, лісові пожежі), то завдають збитків довкіллю, призводять до значних матеріальних втрат. Коли людина перебуває в зоні впливу пожежі, то вона може потрапити під дію наступних небезпечних та шкідливих факторів: токсичні продукти згорання, вогонь, підвищена температура середовища, дим, недостатність кисню, руйнування будівельних конструкцій, вибухи, витікання небезпечних речовин, що відбуваються внаслідок пожежі, паніка.

Токсичні продукти згорання становлять найбільшу загрозу для життя людини, особливо при пожежах в будівлях. Адже в сучасних виробничих, побутових та адміністративних приміщеннях знаходиться значна кількість синтетичних матеріалів, що є основними джерелами токсичних продуктів згорання. Так при горінні пінополіуретану та капрону утворюється ціанистий водень (синильна кислота), при горінні вініпласту — хлористий водень та оксид вуглецю, при горінні лінолеуму — сірководень та сірчистий газ і т. д. Найчастіше при пожежах відзначається високий вміст в повітрі оксиду вуглецю. Так, в підвалах, шахтах, тунелях, складах його вміст може становити від 0,15 до 1,5%, а в приміщеннях — 0,1—0,6%. Слід зазначити, що оксид вуглецю — це отруйний газ і вдихання повітря, в якому його вміст становить 0,4% —смертельне.

Вогонь — надзвичайно небезпечний фактор пожежі, однак випадки його безпосередньої дії на людей досить нечасті. Під час пожежі температура полум'я може досягати 1200—1400 °С і у людей, що знаходяться у зоні

пожежі випромінювання полум'я можуть викликати опіки та больові відчуття. Мінімальна відстань у метрах, на якій людина ще може знаходитись від полум'я приблизно складає К=1,6Н, де Н — середня висота факелу полум'я в метрах. Наприклад, при пожежі дерев'яного будинку, висотою до гребеня покрівлі 8 м, ця відстань буде близько 13 м. Небезпека підвищеної температури середовища полягає в тому, що вдихання розігрітого повітря разом із продуктами згорання може призвести до ураження органів дихання та смерті. В умовах пожежі підвищення температури середовища до 60 °С вже є життєво-небезпечною для людини.

Дим являє собою велику кількість найдрібніших часточок незгорівших речовин, що знаходяться у повітрі. Він викликає інтенсивне подразнення органів дихання та слизових оболонок (сильний кашель, сльозотечу). Крім того, у задимлених приміщеннях внаслідок погіршення видимості сповільнюється евакуація людей, а часом провести ї зовсім не можливо. Так, при значній задимленості приміщення видимість предметів, що освітлюються лампочкою потужністю 20 Вт, складає не більше 2,5 м.

Недостатність кисню спричинена тим, що в процесі горіння відбувається хімічна реакція оксидування горючих речовин та матеріалів. Небезпечною для життя людини уже вважається ситуація, коли вміст кисню в повітрі знижується до 14% (норма 21%). При цьому втрачається координація рухів, появляється слабість, запаморочення, загальмовується

свідомість.

Вибухи, витікання небезпечних речовин можуть бути спричинені їх нагріванням під час пожежі, розгерметизацією ємкостей та трубопроводів з небезпечними рідинами та газами. Вибухи збільшують площу горіння і можуть призводити до утворення нових вогнищ. Люди, що перебувають поблизу, можуть підпадати під дію вибухової хвилі, діставати ураження уламками.

Руйнування будівельних конструкцій відбувається внаслідок втрати ними несучої здатності під впливом високих температур та вибухів. При цьому люди можуть одержати значні механічні травми, опинитися під уламками завалених конструкцій. До того ж, евакуація може бути просто неможливою, внаслідок завалів евакуаційних виходів та руйнування шляхів евакуації.

Паніка, в основному, спричинюється швидкими змінами психічного стану людини, як правило, депресивного характеру в умовах екстремальної ситуації (пожежі). Більшість людей потрапляють в складні та неординарні умови, якими характеризується пожежа, вперше і не мають відповідної психічної стійкості та достатньої підготовки щодо цього. Коли дія факторів пожежі перевищує межу психофізіологічних можливостей людини, то остання може піддатись паніці. При цьому вона втрачає розсудливість, її дії стають неконтрольованими та неадекватними ситуації, що виникла. Паніка – це жахливе явище, здатне призвести до масової загибелі людей.

2. ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ПОЖЕЖ

Для успішного проведення протипожежної профілактики на підприємствах важливо знати основні причини пожеж. На основі статистичних даних можна зробити висновок, що основними причинами пожеж на виробництві є:

— необережне поводження з вогнем,

— незадовільний стан електротехнічних пристроїв та порушення
правил їх монтажу та експлуатації,

— порушення режимів технологічних процесів,

— несправність опалювальних приладів та порушення правил їх експлуатації,

— невиконання вимог нормативних документів з питань пожежної
безпеки.

Дуже часто пожежі на виробництві спричинені необережним поводженням з вогнем. Під цим, як правило, розуміють паління в недозволених місцях та виконання так званих вогневих робіт. Вогневими роботами вважають виробничі операції, пов'язані з використанням відкритого вогню, іскроутворенням та нагрівом деталей, устаткування, конструкцій до температур, що здатні викликати займання горючих речовин і матеріалів, парів легкозаймистих рідин. До вогневих робіт належать: газо- та електрозварювання, бензино- та газорізання, паяльні роботи, варки бітуму та смоли, механічна обробка металу з утворенням іскор.

Відповідальність за заходи пожежної безпеки при проведенні зварювальних та інших вогневих робіт покладається на керівників дільниць, цехів, підприємств.

Місця для проведення вогневих робіт можуть бути постійними і тимчасовими. Постійні місця визначаються наказом керівника підприємства, а тимчасові — письмовим дозволом керівника підрозділу.

Виконавці робіт (електрозварювальники, газозварювальники газорізальники, паяльники, бензорізальники та ін.) повинні бути проінструктовані про заходи пожежної безпеки відповідальними особами.

Місця проведення вогневих робіт повинні бути вільними від горючих матеріалів у радіусі не менше 5 м. Для газового зварювання застосовують такі речовини, як ацетилен, метан, пари бензину та гасу, що збільшує небезпеку пожежі та вибуху. Карбід кальцію слід зберігати на стелажах у закритих барабанах у сухому добре провітрюваному наземному приміщенні. Нижня полиця стелажа повинна розташовуватися на висоті 20 см від підлоги, щоб запобігти затопленню карбіду кальцію водою.

Перед проведенням тимчасових вогневих робіт розробляються заходи пожежної безпеки, сповіщається пожежна охорона, призначаються особи, відповідальні за забезпечення пожежної безпеки і після цього видається підписаний наряд — допуск на проведення робіт. Такий дозвіл дається на одну зміну. Після закінчення вогневих робіт зварювальник зобов'язаний оглянути місце роботи, полити водою горючі конструкції. Місце проведення робіт необхідно неодноразово перевірити протягом 2 годин після їх закінчення. Перед зварюванням ємкості, в котрих зберігалося рідке пальне,

горючі гази, слід очистити, промити гарячою водою з каустичною содою, пропарити, просушити, провентилювати, зробити аналіз повітря. При зварюванні люки та пробки повинні бути відкритими.

Пожежі через виникнення коротких замикань, перевантаження електродвигунів, освітлювальних та силових мереж внаслідок великих місцевих опорів, роботу несправних або залишених без нагляду електронагрівальних приладів складають більше 25% всіх випадків. Короткі замикання виникають внаслідок неправильного монтажу або експлуатації електроустановок, старіння або пошкодження ізоляції. Струм короткого замикання залежить від потужності джерела струму, відстані від джерела струму до місця замикання та виду замикання. Великі струми замикання викликають іскріння та нагрівання струмопровідних частин до високої температури, що супроводжується займанням ізоляції провідників та горючих будівельних конструкцій, котрі знаходяться поряд. Струмові перевантаження виникають при ввімкненні до мережі додаткових споживачів струму або при зниженні напруги в мережі Тривале перевантаження призводить до нагрівання провідників, що може викликати їх займання.

З.ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ГОРІННЯ

Горіння — це екзотермічна реакція окислення речовини, яка супроводжується - виділенням диму та (або) виникненням полум'я і (або) свічення. Для виникнення горіння необхідна наявність горючої речовини, окислювача та джерела запалювання. Розрізняють два види горіння: повне — при достатній кількості окислювача, і неповне — при нестачі окислювача. Продуктами повного горіння є діоксид вуглецю, вода, азот, сірчаний ангідрид та ін. При неповному горінні утворюються горючі і токсичні продукти (оксид вуглецю, альдегіди, смоли, спирти та ш.). За швидкістю розповсюдження полум'я горіння поділяється на:

дефлаграційне (в межах 2—7 м/с), вибухове (при десятках і навіть сотнях метрів за секунду) і детонаційне (при тисячах метрів за секунду).

Горіння може бути гомогенним та гетерогенним. При

гомогенному горінні речовини, що вступають в реакцію окислення мають однаковий агрегатний стан, наприклад газоподібний. Якщо при цьому горюча речовина та окислювач не перемішані, то відбувається дифузне горіння, при якому процес горіння лімітується дифузією окислювача через продукти згоряння до горючої речовини. Якщо початкові речовини знаходяться в різних агрегатних станах і наявна межа поділу фаз в горючій системі то таке горіння називається гетерогенним. Гетерогенне горіння, при якому одночасно утворюються потоки горючих газоподібних речовин, є одночасно й дифузним. Як правило, пожежа характеризуються гетерогенним дифузним горінням, швидкість переміщення полум'я якого залежить від швидкості дифузії кисню повітря до осередку горіння.

4. РІЗНОВИДНОСТІ ГОРІННЯ

Розрізняють наступні різновидності горіння: вибух, детонація, спалах, займання, спалахування, самозаймання та самоспалахування, тління.

Вибух — надзвичайно швидке хімічне перетворення, що супроводжується виділенням енергії і утворенням стиснутих газів, здатних виконувати механічну роботу. В основному, ця механічна робота зводиться до руйнувань, які виникають при вибуху і обумовлені утворенням ударної хвилі — раптового скачкоподібного зростання тиску. При віддаленні від місця вибуху механічна дія ударної хвилі послаблюється.

Детонація — це горіння, яке поширюється зі швидкістю кілька тисяч метрів за секунду. Виникнення детонації пояснюється стисненням, нагріванням та переміщенням незгорівшої суміші перед фронтом полум'я, що призводить до прискорення поширення полум'я і виникнення в суміші ударної хвилі. Таким чином, наявність достатньо потужної ударної хвилі є необхідною умовою для виникнення детонації, оскільки в цьому випадку передача теплоти в суміші здійснюється не шляхом повільного процесу теплопровідності, а шляхом поширення ударної хвилі.

Спалах — швидке згоряння горючої суміші без утворення стиснутих газів, яке не переходить у стійке горіння.

Займання — виникнення горіння під впливом джерела запалювання.

Спалахування — займання, що супроводжується появою полум'я.

Самозаймання — початок горіння без впливу джерела запалювання.

Самоспалахування — самозаймання, що супроводжується появою полум'я.

Тління — горіння без випромінювання світла, що, як правило, розрізняється з появою диму.

Залежно від внутрішнього імпульсу процеси самозаймання (самоспалахування) поділяються на теплові, мікробіологічні та хімічні.

Теплове самозаймання — виникає при зовнішньому нагріванні речовини на певній відстані (через повітря). При цьому речовина розкладається, адсорбує і в результаті дії процесів оксидування самонагрівається. При температурі близько 100 °С дерев'яна тирса, ДВП та дією інших речовини схильних до самозаймання. Захист від теплового самозаймання — запобігання нагріву матеріалів від зовнішніх джерел тепла.

Мікробіологічне самозаймання відбувається в результаті самонагрівання, що спричинене життєдіяльністю мікроорганізмів в масі речовини. До мікробіологічного самозаймання схильні речовини рослинного походження (в основному не висушені) — сіно, зерно, тирса, торф.

Хімічне самозаймання виникає внаслідок дії на речовину повітря, води, а також при взаємодії речовин. Наприклад, самозаймаються промаслені матеріали (ганчір'я, дерев'яна тирса, навіть металеві ошурки). Внаслідок оксидування масел киснем повітря відбувається самонагрівання, що може призвести до самозаймання. До речовин, що здатні самозайматися при дії на них води відносяться калій, натрій, цезій, карбіди кальцію та лужних металів та інші. Ці речовини при взаємодії з водою виділяють горючі гази, які нагріваючись за рахунок теплоти реакції, самозаймаються. До речовин, що призводять до самозаймання при взаємодії з ними належать газоподібні, рідкі та тверді окислювачі, наприклад, стиснутий кисень викликає самозаймання мінеральних мастил, які не самозаймаються на повітрі.


5. ПОКАЗНИКИ ПОЖЕЖОВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНОСТІ РЕЧОВИН

ТА МАТЕРІАЛІВ

Відповідно до ГОСТ 12.1.044-84 оцінку пожежовибухонебезпечності усіх речовин та матеріалів проводять залежно від агрегатного стану: газ, рідина, тверда речовина (пил виділено в окрему групу). Тому і показники їхньої пожежовибухонебезпечності будуть дещо різні.

Перш за все визначають групу горючості даної речовини. За цим показником всі речовини та матеріали поділяються на негорючі, важкогорючі та горючі.

Негорючі — речовини та матеріали не здатні до горіння на повітрі нормального складу. Це неорганічні матеріали, метали, гіпсові конструкції.

Важкогорючі — це речовини та матеріали, які здатні до займання в повітрі від джерела запалювання, однак після його вилучення не здатні до самостійного горіння. До них належать матеріали, які містять горючі та негорючі складові частини. Наприклад, асфальтобетон, фіброліт.

Горючі — речовини та матеріали, які здатні до самозаймання, а також займання від джерела запалювання і самостійного горіння після його вилучення. До них належать всі органічні матеріали. В свою чергу горючі матеріали поділяються на легкозаймисті, тобто такі, які займаються від джерела запалювання незначної енергії (сірник, іскра) без попереднього нагрівання та важкозаймисті, які займаються від порівняно потужного джерела запалювання.

Температура спалаху — найнижча температура горючої речовини, при якій над її поверхнею утворюються пари або гази, здатні спалахнути від джерела запалювання, але швидкість їх утворення ще недостатня для стійкого горіння.

За температурою спалаху розрізняють:

— легкозаймисті рідини (ЛЗР) — рідини, які мають температуру спалаху, що не перевищує 61 °С у закритому типі (бензин, ацетон, етиловий спирт).


— горючі рідини (ГР) — рідини, які мають температуру спалаху понад 61 °С у закритому типі або 66 °С у відкритому типі (мінеральні мастила, мазут, формалін).

Температура спалахування — найнижча температура речовини, при якій вона виділяє горючі пари і гази з такою швидкістю, що після їх запалення виникає стійке горіння.

Температура самоспалахування — найнижча температура речовини, при якій відбувається різке збільшення швидкості екзотермічних реакцій, що призводить до виникнення полум'янистого горіння. Температури спалаху та спалахування належать до показників пожежовибухонебезпечності лише рідин та твердих речовин.

Важливими показниками, що характеризують пожежовибухонебезпечні властивості газів, рідин та пилу є концентраційні межі поширення полум'я (запалення). Нижня (НКМ) та верхня (ВКМ) концентраційні межі поширення полум'я — це мінімальна та максимальна об’ємна (масова) доля горючої речовини у суміші з даним окислювачем, при яких можливе займання (спалахування) суміші від джерела запалювання з наступним поширенням полум'я по суміші на будь-яку відстань від джерела запалювання.

Суміші, що містять горючу речовину нижче НКМ чи вище ВКМ горіти не можуть. Наявність областей негорючих концентрацій речовин та матеріалів надає можливість вибрати такі умови їх зберігання, транспортування та використання, при яких виключається можливість виникнення пожежі чи вибуху.

Значну вибухову та пожежну небезпеку становлять різноманітні горючі пиловидні речовини в завислому стані. Залежно від значення нижньої концентраційної межі поширення полум'я пил поділяється на вибухо- та пожежонебезпечний. При значенні НКМ менше 65 г/мЗ пил є вибухонебезпечним (пил сірки, муки, цукру), а при інших значеннях НКМ — пожежонебезпечним (пил деревини, тютюну).


Розрізняють також нижню (НТМ) та верхню (ВТМ) температурні межі поширення полум'я газів та парів в повітря НТМ та ВТМ — це такі температури речовини, за яких їх насичені пари утворюють в даному окислювальному середовищі концентрації, рівні відповідно НКМ та ВКМ. Температурні межі поширення полум'я використовують зокрема для вибору температурних умов зберігання рідин у тарі, за яких концентрація насичених парів буде безпечною з точки зору пожежовибухонебезпеки. Існують і інші показники для оцінки пожежної та вибухової небезпеки речовин та матеріалів, які визначаються за стандартними методиками.

6. СИСТЕМА ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПОЖЕЖ

Одним із основних принципів у системі попередження пожеж є положення про те, що горіння (пожежа) можливе лише за певних умов. Такою умовою є наявність трьох факторів: горючої речовини, окислювача та джерела запалювання. Крім того, необхідно, щоб горюча речовина була нагріта до необхідної температури і знаходилась у відповідному кількісному співвідношенні з окислювачем, а джерело запалювання мало необхідну енергію для початкового імпульсу (запалювання). Так сірником не можливо запалити дерев'яну колоду, в той же час аркуш паперу легко загориться.

До окислювачів належать хлор, фтор, оксиди азоту та інші речовини, однак з практичної точки зору найбільш важливе значення має горіння, яке виникає при оксидуванні горючої речовини киснем повітря. Зі зменшенням

вмісту кисню в повній уповільнюється швидкість горіння, а при вмісті кисню менше 14%.(норма 21%) горіння більшості речовин стає неможливим. Окислювач разом з горючою речовиною утворює так зване горюче середовище.

Система попередження пожеж виключає два основних напрямки: запобігання формуванню горючого середовища і виникненню в цьому середовищі (чи внесенню в нього) джерела запалювання.

Запобігання формуванню горючого середовища досягається: застосуванням герметичного виробничого устаткування, максимально


можливою заміною в технологічних процесах горючих речовин та матеріалів негорючими, обмеженням кількості пожежо- та вибухонебезпечних речовин при використані и та зберіганні, а також правильним їх розміщенням, ізоляцією горючого та вибухонебезпечного середовища: організацією контролю за складом повітря в приміщенні та контролю за станом середовища в апаратах, застосуванням робочої та аварійної вентиляції, відведенням горючого середовища в спеціальні пристрої та безпечні місця, використанням інгібуючих (хімічно активні компоненти, що сприяють припиненню пожежі) та флегматизуючих (шерстяні компоненти, що роблять середовище негорючим) добавок.

Запобігання виникненню в горючому середовищі джерела запалювання досягається: використанням устаткування та пристроїв при роботі котрих не виникає джерел запалювання, використанні електроустаткування, що відповідає за виконанням класу пожежо- та вибухонебезпеки приміщень та зон, груп і категорій вибухонебезпечне суміші, обмеження щодо сумісного зберігання речовин та матеріалів використання устаткування, що задовольняє вимогам електростатичне іскробезпеки, улаштуванням блискавкозахисту, організацією автоматичного контролю параметрів, що визначають джерел, запалювання, заземленням устаткування, видовжених металоконструкцій, використання при роботі з ЛЗР інструментів, що виключають іскроутворення, ліквідацією умов для самоспалахування речовин і матеріалів.

7. СИСТЕМА ПРОТИПОЖЕЖНОГО ЗАХИСТУ

Система протипожежного захисту — це сукупність організаційних заходів, а також технічних засобів, спрямованих на запобігання впливу на людей небезпечних факторів пожежі та обмеження матеріальних збитків від неї (ДСТУ 2272-93).

Попередження розповсюдження пожеж, в основному визначається пожежною безпекою будівель та споруд і забезпечується: правильним вибором необхідного ступеня вогнестійкості будівельних конструкцій,


правильними об'ємно-планувальними рішеннями будівель та споруд, розташуванням приміщень та виробництв з урахуванням вимог пожежної безпеки, встановленням протипожежних перешкод в будівлях, системах вентиляцій, паливних та кабельних комунікаціях: обмеженням витікання горючих рідин при пожежі: улаштуванням протидимного захисту, проектуванням шляхів евакуації: заходами щодо успішного розгортання тактичних дії по гасінню пожежі.


ЗАСОБИ ГАСІННЯ ПОЖЕЖ.

1. Способи та засоби гасіння пожеж.

2. Вогнегасні речовини.

3. Технічні засоби гасіння пожеж.

4. Будова і робота вогнегасників.

5. Протипожежне водопостачання.

6. Пожежна сигналізація.

7. Автоматичне виявлення і гасіння пожеж.

8. 0рганізація пожежної охорони і гасіння пожеж.

1. В комплексі заходів, що використовується в системі протипожежного захисту, важливе значення має вибір найбільш раціональних способів та засобів гасіння різних горючих речовин та матеріалів.

Горіння припиняється:

- при охолодженні горючою речовини до температури нижчої, ніж темпера­тура її займання;

- при зниженні концентрації кисню в повітрі в зоні горіння;

- при припиненні надходження пари, газів горючої речовини в зону горіння.

Припинення горіння досягається за допомогою вогнегасник засобів:

- води (у вигляді струменя або розпиленому вигляді);

- інертних газів (вуглекислота та ін.);

- хімічних засобів (у вигляді піни або рідини);

- порошкоподібних сухих сумішей (суміші піску з флюсом);

- пожежних покривал з брезенту та азбесту.

Вибір тих чи інших способів та засобів гасіння пожеж та вогнегасних речовин і їх носіїв (протипожежної техніки) визначається в кожному конкретному випадку залежно від стадії розвитку пожежі, масштабів загорань, особливостей горіння речовин та матеріалів.

Успіх швидкої локалізації та ліквідації пожежі на її початку залежить від наявних вогнегасних засобів, вміння користуватися ними всіма працівниками, а також від засобів пожежного зв'язку та сигналізації для виклику пожежної допомоги та введення в дію автоматичних та первинних вогнегасних засобів.

2. Основними вогнегасячими речовинами та сполуками, що застосовуються
для гасіння пожеж та окремих вогнищ, є вода, водяна пара, хімічна піна,
повітряно-механічна піна, водні розчини солей, інертні й негорючі гази,
галоїдо-вуглеводні сполуки, сухі негорючі порошки та пісок.

Вода, потрапляючи в процесі гасіння на горючі матеріали, зволожує і змочує їх, знижуючи температуру горіння за рахунок поглинання теплоти на пароутворення, а водяна пара зменшує концентрацію летких горючих ре­човин у зоні горіння і стримує проникнення до неї кисню повітря.

Вогнесильні властивості води можна посилити в 2-2,5 рази підвищенням її змочувальної здатності, що, в свою чергу, досягається введенням до неї поверхнево-активних речовин (змочувачів) спеціальними пристроями. За допомогою води можна створювати водяні завіси, а струменем – збивати полум’я. Компактний струмінь води застосовують для гасіння твердих речовин переважно рослинного походження, а також пожеж всередині приміщень і відкритих поверхонь. Тонкорозпиленим струменем гасять важкі нафтопродукти.

Компактні струмені, крім подачі значної кількості води в зону горіння (при загоранні будівель, лісоматеріалів, газових фонтанів), засто­совують також для охолодження будівель та матеріалів, розміщених неда­леко від зони горіння. Водою не дозволяється гасити електроустановки під напругою, матеріали, що зберігаються поряд з карбідом кальцію і негашеним вапном, металевий натрій, калій, магній та інші речовини, якщо при дії на них води можуть виділятися горючі або вибухонебезпечні речо­вини.

Повітряно-механічна піна утворюється за допомогою спеціальних пожеж­них стволів, в яких вода (9,7%) під тиском 0,3-0,6 МПа спочатку змішується з піноутворювачем (0,3%), а потім з повітрям (90%).


При цьому утворюється піна, яка за об’ємом у 20 разів (кратність-20) перевищує початковий об’єм матеріалів, з яких вона утворена. Для гасіння пожеж на нафтоскладах, нафтобазах, у приміщеннях різних виробництв застосовують піну, яка має кратність 200.

Хімічною піною гасять горючі і легкозаймисті речовини та різні матеріали. Така піна утворюється у вогнегаснику ОХП-10 внаслідок реакції між кислотною (сірчана кислота) та лужною частиною (водний розчин двовуглекислого натрію).

Вуглекислий газ, як інертний газ, застосовують для гасіння пожеж в електроустановках, двигуна внутрішнього згорання, в архівах, бі6ліотеках, музеях. Ним заряджають вуглекислотні вогнегасники. Водяною парою гасять тверді, рідинні і газоподібні речовини у закритих приміщеннях, в яких або поруч з якими є джерела водяної пари.

Пісок є найбільш доступним матеріалом, який при належному зберіганні не втрачає своїх властивостей. Його застосовують для гасіння невеликих кількостей розлитих горючих рідин. Пісок інтенсивно знижує температуру горіння, стримує доступ кисню в зону горіння. Найкращі вогнегасильні властивості має високодисперсний пісок.

Порошки, призначені для гасіння загорань та пожеж, випускаються у вигляді спеціальних сумішей різних марок.

Інертні гази (СО2 і N2.) застосовують при гасінні електричного обладнання, двигунів внутрішнього згорання, радіо-, електроапаратури. Для гасіння твердих і рідких горючих речовин, за винятком лужних металів та металоорганічних сполук, застосовують також галоїдовані вуглеводні, до складу яких входять брометил і двоокис вуглецю.

3. Пожежна техніка поділяється на пожежні автомобілі, мотопомпи і причепи; установки пожежегасіння; установки пожежної сигналізації; вогнегас­ники; пожежне обладнання; пожежний ручний інструмент; пожежний інвентар і пожежні рятівні пристрої.

Первинні засоби вогнегасіння застосовують для боротьби з початковими вогнищами. До них належать пожежні крани, вогнегасники, ручні насоси, резервуари з водою, ящики з піском, покривала (азбестові, грубошерсті, повстяні), швабри (мітли), а також різний пожежний інвентар (пожежні відра, лопати, кирки, сокири, багри, ломи).

За способом переміщення вогнегасники поділяються на переносні (ручні і ранцеві), пересувні, стаціонарні; за видом застосованого вогнесильного заряду - на повітряно пінні ручні (ОВП-5, ОВП-10), пересувні (ОВП-100) і стаціонарні (ОВП-250); хімічні пінні (ОХП-10); рідинні (ОЖ-5; ОЖ-10); вуглекислотні: ручні (ОУ-2, ОУ-5, ОУ-8), пересувні (ОУ-25, ОУ-80, ОУ-400); порошкові (ОП-2, 0П-5, ОП-10), комбіновані (для одночасного гасіння порошком і повітряно-механічною піною – утворюється високо кратна піна завдяки піноутворюючому пристрою) та інші.

Пожежні автомобілі призначені для доставки до місця пожежі різних вогнегасильних засобів, бойового складу пожежників, пожежно-технічного озброєння. До них належать автоцистерни, авто насосні станції, автонасоси, насосно-рукавні автомобілі; автомобілі з обладнанням для повітряно-пінного, порошкового, вуглекислотного, газо водяного і комбінованого гасіння; пожежні автодрабини, автопідіймачі, автомобілі зв'язку і освітлення; газодимозахисні тощо.

Мотопомпи призначені для подачі води від джерел (водойми, пожежні гідранти) до місця пожежі. Основними агрегатами мотопомп є двигуни внутрішнього згоряння і відцентрові насоси. В с/г виробництві найбільше застосовують мотопомпи переносні (МП-66А, МП-800Б) і причіпні МП-1600. Переносні мотопомпи доставляються на місце пожежі з допомогою різних транспортних засобів (автомобілі, тракторні причепи, гужовий транспорт, а причіпні буксируються будь-яким автомобілем, бо вони мають власну колісну систему.


4. Первинними засобами пожежегасіння являються вогнегасники, які в залежності від застосування речовин вогнегасника поділяються на вуглекислотні, порошкові, хімічно-пінні та повітро-лінні. Ручні вуглекислотні вогнегасники призначені для гасіння невеликих пожеж всіх видів загорання. Вони приводяться в дію вручну. Через вентиль стиснена рідка вуглекислота прямує у патрубок, де вона розширюється і за рахунок цього її температура знижується до -70°С. При переході рідкої вуглекислоти в газ її об’єм збільшується в 500 разів. Утворюється снігоподібна вуглекислота, котра при випаровуванні охолоджує гарячу речовину та ізолює її від кисню повітря. Корисна довжина струменя вогнегасника приблизно 4 м, час дії -30-60 с. Вогнегасник слід тримати за ручку, для уникнення обмороження рук; зберігати подалі від тепла, для запобігання саморозрядження. Вуглекислотою можна гасити електрообладнання, що знаходиться під напругою, а також горючі рідини і тверді речовини. Не можна гасити спирт і ацетон, котрі розчиняють вуглекислоту, а також терміт, фотоплівку, целулоїд, котрі горять без доступу повітря.

Мал. Схема вуглекислотного вогнегасника.

1 - балон;

2 - сифонна трубка;

3 - рукоятка;

4 - запобіжник;

5 - вентиль;

6 - маховичок;

7
 
 

– разструб - снігоутворювач.


 
 





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 647 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.097 с)...