Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

На будівельному майданчику



У процесі організації будівельного майданчика, роз­міщення дільниць, робочих місць, проїздів будівельних машин і транспортних засобів, проходів для людей визна­чають небезпечні для людей зони, у межах яких постійно діють чи можуть потенціальне діяти небезпечні виробничі фактори, тобто дільниці, на яких людям перебувати не­безпечно. Небезпечні зони помічають знаками безпеки, відповідними написами, встановленої форми; вони бува­ють постійними і тимчасовими.

До зон постійно діючих небезпечних виробничих фак­торів належать такі: поблизу неізольованих струмопровідних частин електроустановок; поблизу не обгороджених перепадів заввишки 1,3 м і більше; у місцях переміщення машин і обладнання або їхніх частин і робочих органів; у місцях, де є шкідливі речовини, що перевищують гранично допустимі концентрації або діє шум, що перевищує гранично допустиму інтенсивність; у місцях, над якими переміщують вантажі вантажопідіймальними кранами.

До зон потенціальне діючих небезпечних виробничих факторів належать дільниці території поблизу споруджу­ваних будинків, поверхи, яруси та частини будівель, над якими проходить монтаж (демонтаж) конструкцій чи об­ладнання.

Тимчасовими вважають небезпечні зони, що вини­кають під час проведення робіт протягом однієї робочої зміни (вибухові роботи, монтаж крана). Небезпечні зони і їхні межі визначають проектами організації будівництва і проектами виконання робіт, їх можна уточнювати безпо­середньо на об'єктах у процесі будівництва.

— 134 —

Установлення меж небезпечних зон при різних видах і умовах робіт має велике значення, бо, як показує аналіз виробничого травматизму в будівництві, майже 20% не­щасних випадків трапляється з робітниками, які перебу­вають у небезпечних зонах. На умови роботи в цих зонах треба звертати особливу увагу інженерно-технічним пра­цівникам будівельних організацій.

Межі небезпечних зон, де може трапитись нещасний випадок від падіння будь-яких предметів, наведено в табл.ІІІ.1

Таблиця III.1





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 444 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...