Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Електромагнітні випромінювання



Електромагнітне випромінювання високої і надвисо­ких частот виникає під час роботи і ремонту телевізійних та радіотрансляційних станцій, установок для радіоло­кації та радіонавігації, високовольтних лінії електропе­редач пристроїв що забезпечують мобільний та сотовий зв'язок, антена трансформаторів будівельних машин в установках промислової електротермії для індукційного і діелектричного нагрівання. До цих установок належать машинні генератори, що працюють під напругою до 1500 V і при частоті до 15 000 Гц, і лампові генератори, що пра­цюють під напругою до 13 500 V і при частоті 10 000 Гц і вище.

Під час роботи установок поблизу робочої дільниці ви­никають індукції, а на віддаленому просторі - поля випро­мінювання. Організм людини, яка перебуває в електро­магнітному полі, вбирає енергію цього поля, і в її тканинах виникають високочастотні струми з виділенням теплового ефекту. Інтенсивність вбирання енергії залежить від по­тужності електромагнітного поля, довжини хвилі і трива­лості опромінювання.

При подальшому опроміненні організму виникають змі­ни в серцево-судинній системі, підвищується температура тіла, розладнується центральна нервова система.

У реакціях організму на хронічний вплив радіохвиль нетермогенної інтенсивності переважне значення мають зміни центральної нервової системи, що можуть відбува­тися внаслідок безпосередньої дії радіохвиль на структуру мозку чи внаслідок рефлекторного передавання імпульсів з рецепторних приладів. Залежно від діапазону хвиль пе­реважає той чи інший механізм дії, що залежить від біофі­зичних процесів, які визначаються глибиною проникнення і поглинання енергії радіохвиль різних діапазонів у живо­му організмі.

Електромагнітне поле (ЕМП) в діапазоні частот 60 ГГц...300 МГц повинне оцінюватись напругою його скла­дових, а в діапазоні 300 МГц...300 ГГц - щільністю потоку енергії.

— 110 —

Граничне допустима напруга ЕМП на робочих місцях і в місцях можливого перебування персоналу, пов'яза­ного професійно з дією ЕМП, в діапазоні частот 60кГц... 30 МГц не повинна перевищувати протягом робочого дня за електричною складовою (В/м) 50... 5 хв, а за магнітною (А/м)-5... 0,3.

Граничне допустима щільність потоку енергії ЕМП в ді­апазоні частот 300 МГц...300 ГГц і час перебування на ро­бочих місцях і в місцях можливого перебування персона­лу становлять: 0,1 Вт/м2 і до 10 мкВт/см2 - робочий день; 0,1...1,0 мкВт/см2 і 10...100 мкВт/см2 - не більш як 2год.; 1...10 Вт/м2 і 100...1000 мкВт/см2- не більш як 20 хв.

Одержання граничне допустимих значень ЕМП треба контролювати вимірюванням напруги і щільності потоку енергії на робочих місцях і в місцях можливого перебуван­ня персоналу. Вимірювання слід проводити періодично, не рідше ніж один раз на рік, а також у разі приймання в експлуатацію, зміни конструкції засобів захисту та органі­зації нових робочих місць.

До складу електромагнітного випромінювання також вхо­дять інфрачервоні, та ультрафіолетові.

Інфрачервоні - здійснюють на організм людини теп­лову дію (від нагрітих тіл), а ультрафіолетові знаходяться між тепловими та іонізуючими (рентгенівськими) випро­мінюваннями, тому мають властивості, як перших, так і других. Наслідки дій цих випромінювань залежать від дов­жини хвиль, які у інфрачервоних бувають від 540 мкм... 760 мм, а ультрафіолетових 400...10мм.

До засобів захисту від випромінювань та електромагнітних полів належать такі: зменшення напруги щільності потоку енергії; екранування робочого місця; віддалення робочого місця від джерела випромінювання та ЕМП; раціональне розміщення в робочому приміщенні облад­нання, що випромінює електромагнітну енергію; вста­новлення раціональних режимів праці обладнання і об­слуговуючого персоналу, автоматизація та дистанційне керування процесами, використання засобів запобіжної сигналізації (світлова, звукова тощо), та засобів індивідуального захисту.

— 111 —





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 281 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...