Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Металообробні верстати відрізної групи та для різання металу



Відрізні круглопиляльні верстати з переднього боку необхідно оснащувати екраном, який може переміщуватись убік або відки­датись чи зніматись, - для захисту верстатника від стружки, що відлітає під час різання. Неробочу частину пилки відрізного круглопиляльного верстата необхідно обгороджувати. Відрізні круг­лопиляльні верстати необхідно оснащувати пристроями для ав­томатичного очищення западин зубів від стружки під час робо­ти. Різальне полотно стрічково-відрізних верстатів необхідно об­городжувати по всій довжині, крім ділянки в зоні різання. Шкі­ви стрічково-відрізного полотна необхідно обгороджувати по колу та з боків.

Стрічково-відрізні верстати необхідно оснащувати пристроєм, який запобігає травмуванню верстатника різальним полотном у разі його розривання. Металообробні верстати відрізної групи повинні мати пристрої для підтримування матеріалу, від якого відрізуються заготовки, а також відрізаних заготовок, - щоб уне­можливлювалось падіння з цих верстатів матеріалу та загото­вок. Кромки кожухів відрізних пилок та кругів, стрічкових пи­лок у зоні розкривання їх, а також внутрішні поверхні кожухів верстатів повинні бути пофарбовані у жовтий колір. Передня частина пиляльної рами ножівкової пилки верстата не повинна виходити за торець рукава верстата або дювинна огороджуватися захисним пристроєм.

Відрізні круги абразивно-відрізних верстатів необхідно огоро­джувати захисними кожухами, що відповідають вимогам ГОСТ 12.3.028. На зовнішньому торці кожухів повинні бути кри­шки, які зручно знімати або відкривати, надійно закріплювати в робочому положенні. Конструкція пилозабірників абразивно-відрізних верстатів повинна забезпечувати ефективне захоплюван­ня іскрового факела, що відходить від зони різання.

Конструкція пилозабірника та повітроводу, що відходить від нього до відсмоктувального пристрою, повинна передбачати мож­ливість зручного очищення їх від нагару, який утворюється під час контакту розпечених металевих частинок із внутрішніми по­верхнями пилозабірника та повітроводу. Абразивно-відрізі^і вер­стати за технічної необхідності повинні комплектуватись індиві­дуальними відсмоктувальними пристроями. У разі застосування у відсмоктувальному пристрої тканинних фільтрів тканина по­винна бути вогнестійкою або на ділянці всмоктування перед при­строєм повинен установлюватись іскроуловлювач. Пилки необ­хідно заточувати відповідно до вимог інструкції заводу-виробника. Під час заточування круглих пилок необхідно зберігати концентричність вершин усіх зубів відносно осі обертання диска.

Забороняється застосовувати круглі пилки,«ц| мають тріщи­ни на диску або зубах, пилки з двома підряд виламаними зубами, з вищербленими або відпалими від зубів пластинками із швид­корізальної сталі або твердого сплаву, з випинаннями на диску та із зубами, припеченими під час заточування. Не дозволяється встановлювати на верстати пиляльні диски з діаметром отвору, більшим за діаметр вала (шпинделя), а також застосовувати вста­вні кільця (втулки) для зменшення діаметра отвору в диску. Щд час роботи на верстаті необхідно застосовувати лише відшліфо­ване полотно стрічкової пилки, яке не має тріщин, випинань, по­здовжньої хвилястості, відгинання задньої кромки, раковин від корозії тощо. Забороняється під час роботи верстата перебувати в площині обертання диска пилки, виштовхувати стружку із се­гментів диска під час його обертання, а також підтримувати ру­ками той кінець заготовки, що відрізається.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 682 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...