Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні вимоги. При виконанні робіт на механічних дільницях, робочих місцях, де розташовані верстати, можуть мати місце такі основні небез­печні та шкідливі виробничі



При виконанні робіт на механічних дільницях, робочих місцях, де розташовані верстати, можуть мати місце такі основні небез­печні та шкідливі виробничі фактори:

120. обертові частини верстатів і деталі, що обробляються;

121. деталі, заготовки та їх осколки, стружка, а також інстру­мент, що відлітають;

122. частини абразивних кругів, які розлітаються;

123. різальний інструмент;

124. ураження електричним струмом;

125. підвищені рівні шуму.

Організація і виконання робіт на механічній дільниці пови­нні відповідати Правилам техніки безпеки і виробничої саніта­рії при холодній обробці металів. Вимоги безпеки до процесів

обробки різанням повинні бути викладені в технологічних доку­ментах і виконуватися протягом усього технологічного процесу. Верстати, при роботі на яких виділяються шкідливі речовини, повинні працювати з увімкненою місцевою вентиляцією для їх видалення із зони різання. Для працюючих, які беруть участь у технологічному процесі різання, повинні бути забезпечені зручні робочі місця, де б ніщо не заважало їх діям під час виконання робіт.

На кожному робочому місці біля верстата на підлозі повинні бути дерев'яні трапи на всю довжину робочої зони і шириною не менше 0,6 м від частин верстата, що виступають.

Верстати повинні приводитись у дію та обслуговуватись тільки • тими особами, за якими вони закріплені. Пускати в дію верстати і працювати на них іншим особам забороняється. Ремонт верс­татів повинен виконуватися спеціально призначеними особами.

Перед початком роботи на верстаті необхідно перевірити спра­вність і наявність усіх огороджень і пристроїв, надійність закріп­лення різального інструменту, а також випробувати верстат на холостому ходу. Вимкнення верстата обов'язкове: у разі припи­нення подання струму; при зміні робочого інструменту, закріп­ленні або встановленні деталі, що обробляється, знятті її з верс­тата, а також при ремонті, чищенні та змащенні верстата, приби­ранні ошурок та стружки.

Для зняття, установлення деталей або заготовок масою біль­ше 20 кг необхідно використовувати підйомно-транспортні меха­нізми, обладнані спеціальними пристроями (захватами). Вироби, що оброблюються на верстатах, повинні міцно і надійно закріп­лятися. При роботі на верстатах повинні застосовуватися перед­бачені на них засоби колективного захисту.

За відсутності або несправності на верстатах захисних щит­ків для захисту очей робітники повинні працювати в захисних окулярах. Працювати на несправних верстатах, а також на верс­татах з несправним або погано закріпленим огородженням за­бороняється.

Укладання матеріалів та деталей біля робочих місць повинно робитися способом, що забезпечує їх стійкість. Робоче місце верстатника і приміщення повинні завжди утримуватися в чистоті і не захаращуватися виробами та матеріалами. Видалення струж­ки з верстата має здійснюватися відповідними пристроями (гач­ками, щітками). Прибирати стружку руками забороняється. Гачки повинні мати гладкі рукоятки та щиток, що запобігає порізам рук стружкою. Прибирання стружки з робочих проходів пови­нно проводитися ретельно, накопичення стружки не допускаєть­ся. Стружку збирають у спеціальні ящики і в міру їх заповнення видаляють із приміщення.

Мастильно-охолоджувальні рідини, що використовуються для обробки різанням, повинні мати відповідний дозвіл Міністерства охорони здоров'я.

Верстатники при виконанні роботи повинні користуватися засобами індивідуального захисту.

При залишенні робочого місця (навіть короткочасно) верста­тник повинен виключити верстат.

Біля кожного верстата повинна бути вивішена табличка із зазначенням особи, яка відповідає за його експлуатацію. Всі ме­ханізми привода огороджують (рис. 4.14).





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 694 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...