Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ковальсько-ресорні роботи



При виконанні ковальсько-ресорних робіт можуть мати місце такі основні небезпечні та шкідливі виробничі фактори:

89. падіння ресор, ресорних листів, заготовок, що обробляються;

90. відлітаючі осколки металу та обрубані частини металу;

91. термічні фактори (опіки рук та ніг);

92. підвищені рівні шуму, вібрації;

93. підвищена температура повітря, променеве тепло.

Організація і виконання робіт на ковальсько-ресорній діль­ниці повинні відповідати вимогам Правил з охорони праці в ковальсько-пресовому виробництві. Ковальсько-ресорні роботи повинні виконуватися в окремому одноповерховому приміщенні, яке оснащене устаткуванням, пристроями та інструментом згід­но з нормативно-технологічною документацією. Ковальсько-ре­сорні роботи повинні виконуватися при працюючій вентиляції.

Ковадло для ручного кування повинно бути закріплене на -дерев'яній підставці, яка підсилена залізним обручем, і встанов­лене так, щоб робоча поверхня його була горизонтальною. Висота ковадла над рівнем підлоги повинна бути в межах 600-800 мм.

Для міцного утримання заготовок, що обробляються, на руко­ятки кліщів слід одягати затискні кільця. Кліщі слід вибирати за розміром так, щоб при захопленні поковок зазор між рукоят­ками кліщів був не менше 45 мм. Для обмеження зближення рукояток повинні передбачатись упори.

Перед куванням нагрітий метал необхідно очистити від ока­лини металевою щіткою або скребком.

Класти заготовку необхідно на середину кувадла так, щоб вона щільно прилягала до нього.

При виконанні ковальсько-ресорних робіт допускається під­тримувати заготовки руками за умови забезпечення безпеки пра­ці працюючих. Коваль повинен тримати інструмент так, щоб ру­коятка знаходилась не проти нього, а збоку.

Перед початком робіт на молоті слід перевірити холостий хід педалі, справність огородження (блокування), а також прогріти бойки молота куском гарячого металу, затискуючи його між вер­хнім та нижнім бойками.

Команду молотобійцю «Бий!» може подавати тільки коваль. При команді «Стій!», ким би вона не була подана, молотобоєць повинен негайно припинити роботу. Коваль без попередження молотобійця не накладає інструмент на поковку і ніе змінює її положення. При рубанні металу в напрямку, куди можуть відлі­тати обрубані його куски, повинні установлюватися переносні захисні щити. Для охолодження рудного інструменту біля уста­ткування (кувалд гарячого кування) повинні установлюватись ємності з водою.

При виконанні ковальських робіт забороняється:

94. кувати чорний метал, охолоджений нижче 800 °С;

95. кувати метал на мокрому або замасленому ковадлі;

96. застосовувати непідігрітий інструмент (кліщі, оправки);

97. торкатися руками (навіть у рукавицях) гарячої заготовки;

98. установлювати заготовку під край бойка молота;

99. допускати холості удари верхнього бойка молота по ниж­ньому;

100. вводити руку в зону дії бойка і класти поковку руками;

101. працювати інструментом, що має наклеп;

102. стояти проти кінця поковки, яка обрубується.

Гарячі поковки і обрубки металу необхідно складати в стороні від робочого місця. Не дозволяється накопичення їх на робо­чому місці.

Перед ремонтом рами автомобіля вона повинна встановлю­ватися в стійке положення на підставки (козелки). Забороняєть­ся виконувати ремонт рам, які вивішені на підйомних механіз­мах або установлені на ребро. Підіймати, транспортувати та пе­ревертати автомобільні рами слід тільки за допомогою підйом­них механізмів. Гідравлічні струбцини для клепання повинні надійно підвішуватися до стелі або спеціального пристрою.

Для згинання штабового металу або виготовлення вушок листів ресор повинні застосовуватися спеціальні стенди, які спо­ряджені затискним гвинтом для кріплення смуги. Рихтування ресор може проводитися тільки на спеціальній установці.

Забороняється:

103. обрубувати ненагріті листи ресор;

104. ставити листи ресор, ресори та підресорники до стіни вер­тикально; їх слід класти на стелажі в горизонтальному положенні;

105. поправляти заклепку після подання рідини під тиском у циліндр струбцини;

106. працювати на верстаті для рихтування ресор, що не має кінцевого вимикача реверсування електродвигуна.

Кузовні роботи

При виконанні кузовних робіт можуть мати місце такі основні небезпечні та шкідливі виробничі фактори:

107. частини абразивних кругів, що розлітаються;

108. гострі кромки, краї, задирки заготовок, деталей та виробів;

109. термічні фактори (опіки рук при вирізанні газовим зва­рюванням пошкоджених місць);

110. підвищені рівні шуму при рихтуванні кузовів, кабін та їх деталей.

Місця виконання кузовних робіт повинні бути оснащені уста­ткуванням, пристроями та інструментом згідно з нормативно- технологічною документацією. Кузова та кабіни, що ремонту­ються, повинні установлюватися і надійно закріплятися на спе­ціальних підставках (стендах).

Деталі, що підлягають правці, повинні установлюватися на спеціальні оправки. Забороняється правити деталі у висячому положенні.

Перед правкою крил та інших деталей з листової сталі їх слід очистити від іржі металевою щіткою біля місцевого відсмоктувача.

При різанні на механічних ножицях та згинанні на вигинальних верстатах працювати дозволяється тільки з металом, тов­щина якого не перевищує величину, допустиму для даного устат­кування. За необхідності виконати скісний зріз листового ме­талу слід починати різати з того боку, де кут між лінією відрізу та краєм металу ближче до прямого кута. Різати метал ножиця­ми слід так, щоб на краях заготовки не залишалось незрізаних задирок.

При виготовленні деталей та латок з листової сталі гострі кути, краї та задирки повинні бути зачищені.

Забороняється:

111. при вирізанні газовим зварюванням пошкоджених місць притримувати вирізувані частини руками;

112. працювати зачисною машиною без захисного кожуха;

113. при різанні листового металу на механічних ножицях по­давати метал, утримуючи руки напроти різальних роликів.

При обслуговуванні та ремонті кузовів автобусів, фургонів, кабін на висоті більше 1 м необхідно застосовувати помости,

переносні драбини-стрем'янки. Працювати на випадкових під­ставках або з приставних драбин забороняється.

При підійманні по драбині робітнику забороняється тримати в руках інструмент, матеріал та інші предмети. Для цього повинна застосовуватись сумка або спеціальний ящик. Забороняється про­водити одночасно роботу на драбині, помостах та внизу під ними.

При вирізанні опорних частин кузова під ними повинні бути встановлені надійні упори.

Робітники, які працюють спільно зі зварником, а також вико­нують роботи зачисними машинами, повинні користуватися за­хисними окулярами. Переносити, правити та різати деталі з лис­тового металу дозволяється тільки в рукавицях. У процесі робо-. ти обрізки металу необхідно складати в спеціально відведене місце (ящик).





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1980 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...