Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Шиномонтажні роботи



При виконанні шиномонтажних робіт можуть мати місце такі небезпечні та шкідливі виробничі фактори:

• виліт замкового кільця при накачуванні чи підкачуванні шини;

• розрив покришки при накачуванні шини;

• падіння підваженої частини автомобіля;

• самовільний рух автомобіля;

• падіння робітників при відкручуванні чи закручуванні га­йок кріплення коліс;

• падіння колеса чи шини;

• ураження електричним струмом;

• знцжена температура повітря в холодний період року.

Проведення шиномонтажних робіт має здійснюватися на спе­ціально відведеній дільниці (посту), яка оснащена устаткуван­ням, пристроями та інструментом згідно з нормативно-техноло­гічною документацією. Працюючи

на стендах з пневматичним што­ком, шини слід укласти на опорне кільце так, щоб вижимний шток випав точно проти диска. Випре- совку диска з шини (або, залежно від інструкції, знімання шини з диска) треба виконувати поступово, поволі підвищуючи тиск. Різнови­ди стендів для демонтажу шин наведено на рис. 4.7 та 4.8.

Не можна залишати стенд під тиском після закінчення роботи.

Перед зняттям колеса необ­хідно перевірити положення зам­кового кільця, ослабити затягнен­ня гайок, автомобіль підважити на спеціальному підйомнику або за допомогою іншого підйомно­го механізму.

Перед відкручуванням гайок кріплення бездискових коліс із маточини, для знімання або пе­реставлення їх необхідно повні­стю випустити повітря з шини. Операції щодо зняття, перемі­щення та встановлення коліс ва­нтажного автомобіля, автобуса, причепа, напівпричепа масою по­над 20 кг повинні бути механі­зовані з використанням спеціа­льних візків, гайковертів тощо).

Перед демонтажем шини (з диска колеса) повітря з камери має бути повністю випущене. Демонтаж шини, яка щільно при­лягає до обода, повинен виконуватися на спеціальному стенді або за допомогою знімного пристрою. Монтаж та демонтаж шин на лінії необхідно проводити монтажним інструментом. Перед мон­тажем шини необхідно перевірити справність і чистоту обода, диска колеса, бортового і замкового кілець, а також шини.

Замкове кільце при монтажі шини на диск колеса повинне надійно входити у виїмку-обода всією внутрішньою поверхнею. Ободи і їх елементи не допускаються до монтажу при виявленні на них деформацій, тріщин, гострих кромок і задирок, іржі у міс­цях контакту з шиною, розроблення кріпильних отворів більше за допустимі розміри.

Забороняється:

• при демонтажі шини вибивати диск кувалдою (молотком);

• зняття одного зі здвоєних коліс з автомобіля без застосу­вання домкрата, шляхом наїзду другого здвоєного колеса на предмет, що виступає;

• при накачуванні, шини повітрям виправляти її положен­ня на диску постукуванням;

• монтувати шини на диски коліс, які не відповідають роз­міру шин або мають задирки та пошкодження, що пере­шкоджають монтажу;

• під час накачування шини або коли шина перебуває під тиском, виправляти положення бортового та замкового кілець, бити по замковому кільцю молотком, кувалдою або іншими предметами;

• накачувати шину більше норми, встановленої заводом-виробником;

• перекочувати вручну колеса, диски та шини масою понад 20 кг;

• застосовувати при монтажі шини замкові та бортові кіль­ця, що не відповідають даній моделі.

Накачування та підкачування знятих з транспортних засобів шин в умовах підприємства має виконуватися монтувальником шин тільки в запобіжних клітях (пристроях) або з використан­ням інших запобіжних пристроїв, що перешкоджають вильоту кілець та травмуванню працюючих при розриві шини.

Шини необхідно накачувати в спеціальній огорожі або із за­стосуванням пристосувань, що страхують виліт замкового кіль­ця або розрив шини, що може призвести до тяжкої травми пра­цюючого (рис. 4.9).

При накачуванні шин у дорожніх умовах необхідно викорис­товувати переносні запобіжні пристрої, запобіжну вилку відпові­дної довжини та міцності або покласти колесо замковим кіль­цем униз. Довжина шланга для накачування шин не повинна

бути більшою відстані від місця його приєднання на магістралі стиснутого повітря або повітророздавальної колонки до середи­ни запобіжної кліті (пристрою). Запобіжні кліті (пристрої) пови­нні розташовуватися у безпосередній близькості від магістралі стиснутого повітря (повітророздавальної колонки).

Кран на магістралі стиснутого повітря повинен закриватися (відкриватися) спеціальним «ключем-маркою». Накачування шин слід проводити у два етапи: спочатку до тиску 0,05 МПа (0,5 кг/см2) з перевіркою положення замкового кільця, а потім, пере­конавшись, що кромка кільця знаходиться під бортом шини, - до максимального тиску, встановленого інструкцією. У разі ви­явлення неправильного положення замкового кільця необхідно випустити повітря з накачуваної шини, виправити положення кільця, а потімповторити раніше зазначені операції. При повто­рному неправильному положенні замкового кільця його необхід­но замінити. Підкачування шин без демонтажу слід проводити, якщо тиск повітря в них знизився не більш ніж на 40% від норми і є впевненість, що правильність монтажу не порушена.

Перед накачуванням шин на розбірних ободах з болтовим з'єднанням необхідно переконатися, що всі гайки затягнені од­наково, відповідно до інструкції з профілактичного обслугову­вання автомобілів. Не допускаються до експлуатації ободи, у яких немає хоча б однієї гайки.

На дільниці накачування шин повинен бути установлений дозатор тиску повітря або манометр, що дозволяє регулювати ве­личину тиску для різних шин. Редуктор на стенді для демонта­жу та монтажу шин повинен бути закритий кожухом.

Для огляду внутрішньої поверхні шини необхідно застосову­вати спредер. При огляді шин необхідно працювати тільки в рукавицях. При роботі з пневматичним стаціонарним підйом­ником для переміщення шин великого розміру необхідна обо­в'язкова фіксація піднятої шини стопорним пристроєм.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 2444 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...