Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пересувні джерела забруднення



Основним видом пересувних джерел забруднення атмосферного повітря в місті є автомобільний транспорт.

Обсяг щорічних викидів забруднюючих речовин від автотранспорту в атмосферне повітря міста складає приблизно до 70-80% від загальноміських. Так, у 2002 році із 180,7 тис.тонн забруднюючих викидів частка викидів від автотранспорту склала 149,1 тис.тонн, або 82,5%.

Одним із основних чинників викидів забруднюючих речовин автотранспортних засобів є якість палива. Понад 20% бензину, що імпортується до Києва, становить етильований бензин, який містить свинець.

На відстані до трьохсот метрів від великих автомагістралей міста спостерігається підвищення ГДК по свинцевих сполуках у фітомасі в кілька сот разів.

Автомобільний транспорт, що працює на нафтових паливах, є головним джерелом забруднення повітря високотоксичними сполуками, серед яких найбільш активними є бенз(а)пірен.

Особливо високе забруднення атмосферного повітря має місце в районах, прилеглих до автомагістралей, їхніх перехресть (Московська, Ленінградська, Бессарабська, Харківська площі, вул. Д.Коротченка, Ю.Гагаріна, Набережно-Хрещатицька, пр. Воз’єднання, Харківське шосе, бульвари Дружби народів, Лесі Українки та ін.).

При обстеженні якості повітря тут спостерігаються перевищення ГДК по таких забруднювачах, як двоокис азоту, бенз/а/пірен, свинець, тощо. Така ситуація, в свою чергу, призводить до того, що приземний шар атмосфери в місцях, де, як правило, жвавий пішохідний рух, знаходиться під впливом дуже небезпечних шкідливих речовин.

Одним із основних чинників концентрації викидів забруднюючих речовин автотранспортних засобів є якість палива. Тому одним із основних заходів покращання стану довкілля і зменшення викидів забруднюючих речовин транспортними засобами є заборона реалізації та використання в м.Києві етильованого бензину. Для цього необхідно вдосконалення контролю за дотриманням державних стандартів на всіх етапах його розподілу та реалізації, введення економічних важелів заохочення споживача на купівлю неетильованого бензину.

Наступним кроком до кардинального вирішення екологічної проблеми м.Києва є заміна на автотранспорті моторних палив нафтового походження екологічно чистим природним газом. В першу чергу це переведення міського пасажирського та комунального автотранспорту на використання стисненого газу.

На сьогодні в Києві експлуатується 4 автомобільні газонаповнювальні компресорні станції загальною потужністю 2 тис. заправок на добу. Вони можуть забезпечити роботу на газовому паливі 4 тис. автомобілів з можливістю вивільнення 40 тис.тонн бензину.

Враховуючи економічну і екологічну актуальність використання газомоторного палива, розробка концепції, яка б передбачала нові підходи до розвитку мережі АГНКС і всієї інфраструктури, пов’язаної з переводом автомобілів на роботу на СПГ, дуже актуальна для нашого міста в плані покращання екологічної ситуації.

Крім того, аналіз щорічних матеріалів операції “Чисте повітря” свідчить, як про незначну кількість перевірених автомобілів, 7% від загальної кількості, так і про зростання долі таких, що не відповідають вимогам екологічних стандартів – до 10-12% з числа перевірених, що пов’язано із недостатнім контролем за їх експлуатацією і відповідно додатковими викидами забруднюючих речовин.

Все це свідчить, з одного боку, про відсутність достатньої інфраструктури для технічного обслуговування та діагностики все зростаючої кількості автотранспортних засобів, а з другого боку, про недостатній контроль з боку контролюючих органів за дотриманням вимог державних стандартів вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах.

Значний внесок в забруднення повітряного басейну міста вносять також транзитні автотранспортні засоби, а також ті, що прибувають в Київ з інших міст на довготривалий період.

Загальна кількість таких автомобілів становить, за даними ДАІ м.Києва, 80-100 тис. одиниць за добу, їх викиди ніким не контролюються і не враховуються органами статистики.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1129 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...