Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Обов’язки медичного персоналу щодо забезпечення санітарно-гігієнічного режиму в протитуберкульозних закладах



Особи, які контактують з інфікованим матеріалом (працівники прозекторських, бактеріологічних лаб о раторій і віваріїв, стоматологи, оториноларингологи та ін.), зобов’язані носити маски. Маски повинні надівати й інші працівники (у перев’язочних, операційних, стерилізаційних, при роботі з антибіотиками, у мікробіологічних лабораторіях, під час проведення спеціальних досліджень). Персоналу бактеріологічних лабораторій забороняється вести розмови під час виконання маніпуляцій. Усі роботи, пов’язані з можливістю забруднення рук мокротинням чи іншими виділеннями хворих, необхідно виконувати у гумових рукавичках, які після роботи дезінфікують. Персонал (зокрема, буфетниці) зобов’язаний надягати прогумований фартух при збиранні брудного посуду в палатах чи їдальні та під час миття посуду. Дезінфектори під час перебування в брудній половині приміщення дезкамери повинні надягати халат, косинку, прогумований фартух, рукавиці, респіратори, окуляри та чоботи. Заміна халатів, шапочок (косинок) проводиться два рази на тиждень, костюмів (платтів) – два рази на місяць. При забрудненні мокротинням чи іншими виділеннями хворих спецодяг замінюється негайно.

Під час миття суден і сечоприймачів персонал повинен користуватись прогумованим фартухом і гумовими рукавичками.

У протитуберкульозних закладах з хворими систематично потрібно проводити санітарно-просвітницьку роботу, в якій першочергове місце має відводитись правилам поведінки цих хворих. Під час їх виписування роз’яснюються правила поведінки вдома, у громадських місцях, спрямовані на запобігання зараженню туберкульозом їх оточення.

В обов’язки медперсоналу протитуберкульозних закладів входить:

а) одягати в гардеробній свій спецодяг: забороняється одягати верхній одяг на спецодяг; з’являтися у відділі або на робочому місці без спецодягу, а також виходити за межі протитуберкульозних закладів в спецодязі;

б) при відвідуванні хворих на дому мати при собі в спеціальній укладці халат і шапочку, які одягати при вході в житло хворого; виходячи від хворого персонал повинен знімати спецодяг і після цього старанно мити руки з милом;

в) мити руки з милом великою кількістю води після кожного процесу роботи (годування хворих, прибирання приміщень, посуду, подача і прибирання суден, перестиланні постелі, сортування брудної білизни і т.д.);

г) протирати індивідуальні шафи 5% розчином хлораміну щотижнево.

Особи, які мають справу з інфікованим матеріалом зобов’язані носити маски. Забороняється персоналу бактеріологічних лабораторій вести розмови під час проведення маніпуляцій.

Роботи пов’язані з можливістю забруднення рук мокротинням або іншими виділеннями хворого повинні проводитись в гумових рукавичках. Після роботи рукавиці замочуються в 0,25% активованому розчині хлораміну на 1 годину.

Санітарки зобов’язані надівати прорезинені фартухи для збирання використаного посуду в палатах і в столовій, а також під час миття посуду.

Заміна халатів, шапочок проводиться 2 рази в тиждень, костюмів – 2 рази в місяць. При забрудненні мокротою або іншими виділеннями хворих спецодяг замінюється негайно.

Всі службові приміщення повинні бути забезпечені природнім освітленням і припливно-витяжною вентиляцією і провітрюватися не менш ніж 2 разів на день.

У всіх приміщеннях підлога повинна бути застелена лінолеумом, а в санітарних вузлах – метлахською плиткою. Стіни у всіх приміщеннях покриваються масляною фарбою, а в санітарних вузлах – глазурованою плиткою. Прибирання приміщень повинно проводитися не рідше 2 разів на тиждень волого-механічним способом з обов’язковим обеззаражуванням матеріалу і предметів (щітки, відра і ін.).





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1069 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...