Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перша допомога при ушкодженнях суглобів



Ушкодження суглобів - забиття, розтяг і розірвання зв'язок і суглобової сумки, крововиливи в порожнину суглоба. При більш важкому ушкодженні відбувається повний зсув кісток у суглобі, так що їх суглобні кінці перестають стикатися. Таке ушкодження називають вивихом.

Вивихи

Це стійкий зсув кісток у суглобі, коли суглобні поверхні перестають стикатися частково або цілком. Найбільше часто вивихи виникають у плечовому суглобі, потім у тазостегновому, але можливі і у всіх інших суглобах. При одночасному розірванні або пораненні м'яких тканин, зокрема шкіри, можливий відкритий вивих. Часто вивихи супроводжуються переломами.

Ознаки:

а) Біль в області ушкодженого суглоба.

б) Втрата звичайної рухливості в суглобі.

в) Змушене положення кінцівки і нездатність змінити його внаслідок сильного болю і напруги м'язів.

г) Зміна форми кінцівки в області суглоба.

Перша допомога:

Не потрібно самостійно вправляти вивих. Потерпілого необхідно як найшвидше доставити до медичного закладу. На час транспортування до медичного закладу треба накласти шину на пошкоджений суглоб, при відкритому вивиху на рану треба накласти пов'язку. Для зменшення болю можна дати потерпілому таблетку анальгіну чи іншого обезболюючого засобу.

Розтягування та розривання зв'язок найбільше часто спостерігається в області гомілковостопного суглоба, коли підкручується стопа і рухливість в суглобі перевищує за обсягом звичайні.

Ознаки: Різкий біль у момент ушкодження іноді посилюється через якийсь час у зв'язку зі збільшенням крововиливу. Зовнішній вигляд суглоба не змінений, іноді спостерігається набряк. Рухи в суглобі збережені, але обмежені і болючі.

Перша допомога: Потрібно надати постраждалому суглобу підняте положення, туго забинтувати його і поверх бинта покласти пухир із льодом.

Крововилив у суглоб (частіше в колінний суглоб), може супроводжуватися порушенням цілості зв'язок суглоба або його хрящів (менісків).

Ознаки: Біль виникає в момент ушкодження з наростанням у наступний час, відзначаються збільшення обсягу суглоба і помітна його припухлість, різке обмеження і болючість рухів.

Перша допомога: Необхідно підняти кінцівку, туго забинтувати, при розриві меніску накласти шину, поверх пов'язки варто покласти пухир із льодом.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 946 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...