Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

засобами індивідуального захисту



На роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов’язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту (ЗІЗ), а також мийні та знешкоджувальні засоби (ст. 8 Закону України „Про охорону праці”). Працівники, які залучаються до разових робіт, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварій, стихійного лиха тощо, що не передбачені трудовим договором, повинні бути забезпеченні зазначеними засобами.

Згідно з ГОСТ 12.4.011-98 "ССБТ. Средства защиты работающих. Общие требования и классификация", всі ЗІЗ у залежності від призначення поділяються на такі класи:

- ізолюючі костюми;

- засоби захисту органів дихання;

- одяг спеціальний захисний;

- засоби захисту ніг;

- засоби захисту рук;

- засоби захисту голови;

- засоби захисту обличчя;

- засоби захисту очей;

- засоби захисту слухових органів;

- засоби захисту від падіння з висоти та інші запобіжні засоби;

- захисні дерматологічні засоби;

- засоби захисту комплексні.

Роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання ЗІЗ відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору.

Порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, а також порядок їх утримання і зберігання визначається відповідним Положенням, що затверджено наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 29.10.1996 р. № 170.

У відповідності з цим Положенням ЗІЗ видаються працівникам тих професій і посад, що передбачені Типовими галузевими нормами безплатної видачі працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту для відповідних виробництв і видів робіт. ЗІЗ видаються працівникам згідно з встановленими нормами і строками носіння незалежно від форми власності підприємства та галузі виробництва. Положення регламентує також порядок визначення потреби, придбання і зберігання спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, їх видачу, користування ЗІЗ, а також догляд за ЗІЗ.

Відповідальність за своєчасне забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту і за виконанням цього Положення покладається на власника.

Нагляд і контроль за виконанням власником вимог цього Положення здійснюють органи державного нагляду і служба охорони праці підприємства.

Громадський контроль за виконаннями власником цього Положення покладається на трудовий колектив підприємства через обраних ним уповноважених і професійні спілки в особі своїх представників.

У разі передчасного зношення цих засобів не з вини працівника роботодавець зобов’язаний замінити їх за свій рахунок. У разі придбання працівником спецодягу, інших ЗІЗ, мийних засобів за свої кошти роботодавець зобов’язаний компенсувати всі витрати на умовах, передбачених колективним договором.

Згідно з колективним договором роботодавець може додатково, понад встановлені норми, видавати працівникові певні засоби індивідуального захисту, якщо фактичні умови праці цього працівника вимагають їх застосування.

Контрольні питання

1. Назвіть умови, необхідні для нормальної трудової діяльності працівника.

2. За якими параметрами визначаються метеорологічні умови виробничих приміщень?

3. За якими показниками визначаються норми мікроклімату?

4. Як класифікують роботи за важкістю та енергозатратами?

5. Які прилади застосовують для практичного визначення параметрів мікроклімату?

6. Які заходи застосовуються для нормалізації мікроклімату?

7. Охарактеризуйте шкідливі речовини.

8. Що таке гранично допустима концентрація (ГДК) шкідливої речовини?

9. Як поділяються шкідливі речовини за ступенем дії на організм людини?

10. Які Ви знаєте методи боротьби зі шкідливими речовинами, що потрапляють у повітря робочої зони?

11. Які є види освітлення?

12. Визначіть сутність коефіцієнту природної освітленості.

13. Які є види штучного освітлення?

14. За якими показниками характеризується шум?

15. Поняття про поріг чутності, больовий поріг, логарифмічну шкалу визначення рівнів шуму.

16. Дайте загальний огляд заходів захисту від шуму.

17. У чому полягає небезпека для організму людини електромагнітних випромінювань?

18. Які існують заходи та засоби захисту від електромагнітних випромінювань?

19. Які гігієнічні вимоги висуваються до обладнання робочих місць з ВДТ?

20. Основні вимоги до режимів праці та відпочинку при роботі з ВДТ.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 266 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...