Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Випромінювання



Біосфера впродовж своєї еволюції знаходилась під впливом електромагнітних полів (ЕМП), фонового випромінювання, вик­ликаного природними чинниками. Навколо Землі існують електричне та магнітне поля, інтенсивність яких не залишається пост­ійною. Спостерігаються річні, добові коливання цих полів під дією грозових розрядів, опадів, вітрів, а також під дією сонячної актив­ності (магнітні бурі).

У процесі науково-технічного розвитку людство додало до фо­нового випромінювання цілий ряд факторів, які підсилили це випромінювання в декілька разів (антропогенні ЕМП). У побуті та промисловості набули масового застосування обладнання та прилади, робота яких пов'язана з утворенням електромагнітних вип­ромінювань широкого діапазону частот. Зростання рівня ЕМП різко підсилилось з початку 30-х рр. XX ст. В окремих районах їх рівень у сотні разів перевищує рівень полів природного походження. Джерелами випромінювань електромагнітної енергіїє потужні радіо та телевізійні станції, ретранслятори, засоби радіозв'язку різного призначення, у тому числі супутникового, промислові установки високочастотного нагріву металів, високовольтні лінії електропередач, електротранспорт, вимірювальні при­лади, персональні комп'ютери (ПК).

Особливо стрімко в життя увійшли комп'ютери і телевізійні системи. Нині у всьому світі комп'ютери займають важливе місце у роботі, житті та відпочинку людей. Без них вже неможливо уявити сучасний світ. Одним із шкідливих апаратних забезпечень електронно-обчислювальних машин (ЕОМ) для людського організму є дисплеї. Дисплеї, сконструйовані на основі електроннопроменевої трубки, є джерелами електростатичного поля, м'якого рентгенівського, ультрафіолетового, інфрачервоного, видимого, низькочастотного, наднизькочастотного та високочастотного електромагнітного випромінювання (ЕМВ). Вплив комплексу ЕМВ чи окремих його видів на виникнення різних захворювань почали вивчати з моменту їх використання. У кінці 1950-х рр. у СРСР були введені перші нормативи, що обмежують радіочастотний вплив. На­прикінці 1960-х рр. радянські вчені встановили вплив електро­магнітних полів, навіть дуже слабких, на нервову систему люди­ни. У 1970-ті рр. ця проблема стала предметом широких дискусій і досліджень.

Джерелами електромагнітних випромінювань є мережі живлення (частота 50 Гц), система рядкового розгорнення (2-400 КГц), блок модуляції променя (5-10 МГц).

Було встановлено, що випромінювання низької частоти в пер­шу чергу негативно впливають на центральну нервову систему, викликаючи головні болі, запаморочення, нудоту, депресію, безсоння, відсутність апетиту, виникнення синдрому стресу, причому нервова система реагує навіть на короткі за тривалістю впливу щодо слабких полів частоти: змінюється гормональний стан організму, порушуються біоструми мозку. Все це відображається на процесах навчання і запам'ятовування.

Низькочастотне електромагнітне поле може стати причи­ною шкірних захворювань (вугрева сип, себороїдна екзема, ро­жевий лишай тощо), хвороб серцево-судинної системи та кишково-шлункового тракту, воно впливає на білі кров'яні тільця, що призводить до виникнення пухлин, у тому числі й злоякісних.

Особливу увагу медики приділяють дослідженням впливу електромагнітних випромінювань на жінок у період вагітності. Статистичні дані свідчать про те, що робота за комп'ютером порушує нормальний хід вагітності, часто є причиною появи на світ дітей із вродженими вадами, з яких найпоширенішими є дефекти розвитку головного мозку. Тому необхідно, щоб керівництво своє­часно переводило вагітних жінок на роботу, не пов'язану з ви­користанням моніторів.

Існують переконливі докази несприятливого комплексного впливу моніторів ПК на організм працюючих. У табл. 3.8 на­ведені результати медико-біологічних досліджень впливу ПК на користувачів, проведені Російським науково-дослідним інститутом охорони праці.

Рівні електромагнітних випромінювань моніторів, які вважа­ються безпечними для здоров'я користувачів, регламентуються нормами MPR II 1990:10 Шведського національного комітету по вимірюванням та дослідженням, які вважаються базовими, а та­кож більш жорсткими нормами ТСО 92,95 Шведської конфе­ренції профспілок. Це ілюструє таблиця 3.9. Норми на рівні ЕМВ стали законом для багатьох провідних фірм, які виготов­ляють монітори.

Таблиця 3.8





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 295 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...