Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Про вжиті згідно з положеннями цієї статті заходи повідомляється обвинувачений



***

1. Під час кримінального провадження повинна бути забезпечена повага до людської гідності, охорона прав і свобод кожної особи (ст. 11 КПК). Забезпечення поваги до людської гідності, охорони особистих і майнових прав обвинуваченого поля­гає в обов’язку суду вжити заходів піклування про неповнолітніх дітей обвинуваченого, які залишилися без нагляду, непрацездатних батьків, баби, діда, прабаби, прадіда, які потребують матеріальної допомоги і залишилися без нагляду і утримання.

2. Для виконання вимог, закріплених у коментованій статті, головуючий під час судового засідання, незалежно від того, як може завершитись розгляд справи, з’ясовує відомості про особу обвинуваченого і, зокрема, його сімейний стан, чи є у нього неповнолітні діти, хто про них піклується, аналогічно – чи є непрацездатні особи, які потребують матеріальної допомоги і залишилися без нагляду, тощо. За наявності підстав (засудження обвинуваченого до позбавлення волі, факт залишення дітей, непрацездатних осіб без догляду в зв’язку з відсутністю інших піклувальників) суд зобов’язаний одночасно з ухваленням вироку порушити ухвалою питання перед службою в справах дітей або відповідним органом опіки та піклування, органом соціального захисту населення про необхідність влаштування цих неповнолітніх, непрацездатних або встановлення над ними опіки чи піклування.

3. Якщо в обвинуваченого залишилися без нагляду житло чи інше майно, стосовно якого не прийнято рішень про конфіскацію чи звернення на користь потерпілих, суд за клопотанням обвинуваченого вживає через відповідні органи заходів для їх збереження. Це майно передається на збереження близьким родичам обвинуваченого або органам виконавчої влади та місцевого самоврядування. Про передачу майна на збереження виноситься ухвала суду, копія якої вручається особі, на яку покладено обов’язок збереження майна. Цей факт засвідчується підписами останньої, якій роз’яснюються її обов’язки і відповідальність.

4. Про вжиті згідно з положеннями цієї статті заходи повідомляється обвинувачений.

5. Вказані питання суд вирішує з врахуванням заходів, які могли бути вирішені слідчим суддею під час досудового розслідування в порядку вимог ч. 1 ст. 206 КПК щодо забезпечення прав підозрюваного, який тримається під вартою.





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 231 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...