Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Звертаємо увагу на те, що ця норма належить до числа нсзафіксованих




Контроль повідомлень на основі цього методу полягаєте тому, що компонент повідомлення шукають у перелічених списках. Якщо компонент повідомлення в списку є, то вважають, що помилка в компоненті відсутня; якщо ж такого компонента в списку нема, то вважають, що в ньому є помилка: Правда, можлива ситуація, коли виявиться, що це зовсім новий компонент (наприклад, неологізм), Якого просто бракує в списку. В цьому випадку новий компонент вводять до списку нормативної бази.,.

Для ефективного користування списковим методом редактор повинен досконало знати всі словники та списки, які використовують у час його роботи редактором в цій державі в певній галузі знань.

Приклад. У повідомленні вжите слово вогзал, а редактор не знає, як його правильно писати
згідно з нормами 4-го правопису. У такому випадку рщнсгор повинен розшукати потрібне слово
в орфографічному словнику, що відповідає 4*му> правопису. Оскільке слово вохзал у словнику
відсутнє, то, безсумнівно, в його написанні є орфографічна помилка (помилковою є літера г, замість
якої повинна стояти к). - -

Приклад. У повідомленні вжита персоналія Емілій Петрович Меяьшщький. Перевірити ім'я Емшй^редактор повинен за словником власних імен людей, який засвідчує, що такого імені в сучасній українській мові нема (замість імені Емілій у словнику є ім'я Еміль).

Приклад. Нехай у повідомленні вжито фразеологізм цідити через зуби. Редактор повинен перевірити його за словником фразеологізм». Оскільки контроль засвідчує, що фразеологізм у словнику відсутній, то, отже, в ньому є помилка (замють слова адрезповинно стояти крізь).

Приклад. У тексті рукопису написано: Ум. Проварі Київської області відбувався мітинг... Редактор повинен перевірити правильність написання слова Броварі за списками географічних назв. Перевірка покаже, що в закінченні цієї назви є помилка (правильно — Бровари).

Приклад. У предметному покажчику видання одночасно подано предметні рубрики за двома алфавітами — кириличним і латинським:

Автор 18,45,118 Advertising 56,71,98,99,145

Списковий метод контролю такого предметного покажчика засвідчить, що в нормативній
базі відсутній об'єднаний список (алфавіт) для кирилиці й латиниці одночасно, а тому утворення
покажчика таким способом є помилковим...

Трапляються вшіадки, коли допущена помилка перетворює один компонент тексту в інший правильний компонент, що також є р списку (наприклад, замість слова пиляти випадково набрали слово виляти). Такі помилки належать до числа семантичних, а тому не можуть бути виявлені списковими методами. Для їх виявлення слід використовувати неформалізовані методи контролю, зокрема когиітивні. Такі помилки становлять незначний відсоток загальної кількості.

8.4.3. Шаблонні методи

Шаблонний метод контролю полягає в тому, що на компонент повідомлення накладають шаблон, який є в нормативній базі, й йа підставі прийнятого критерію відповідності виявляють, чи тотожний компонент повідомлення цьому шаблону,.чи ні. У наш час діють два типи шаблонів; прийняті державою у вигляді стандартів і рекомендовані науковою та довідковою літературою.

Приклад. На титульному аркуші видання написане прізвище автора Іваненко К. С, а під назвою вказано: Доповнене і перероблене видання. На підставі затверджених у стандартах шаблонів для титульного аркуша редактор повинен виявити такі помилки: 1) у надзаголовкових даних ініціали стоять після прізвища автора, хоча згідно з шаблоном (шаблон: X. X. Ххх... х, аеХ —велика літера, х — малі літери,"."—крапка) повинні стояти перед ним; 2) у щцзагаловкових


даних не вказано порядковий номер видання, а також порушено порядок слів (шаблон: N-e видання, Перероблене й доповнене).

Приклад. У виданні є рубрика: 7 Телевізійні антени.. Порівнявши що рубрику з наявними в довідковій літературі нормами, редактор повинен виявити два відхилення від Шаблону: 1) між нумераційною і текстовою частиною рубрики відсутня крапка; 2) у кінці рубрики стоїть крапка (вона потрібна лише в літературі для дітей до 10 років).

Приклад. У рукописі подано таблицю, перед якою стоїть такий заголовок:

Населення м. Харкова

табл. 7 Згідно з існуючими в довідковій літературі шаблонами в цьому компоненті допущено такі відхилення: нумераційний заголовок таблиці стоїть після тематичного (повинно бутц.навпаки); у нумераційному заголовку слово табл. подано в скороченій формі та з малої літери (потрібно з великої літери й повністю).

Приклад. У посиланні подано такий бібліографічний опис: А. Г. КуЗьменко. Слов'янське плем'я дулібів: походження, вірування, побут // Історичні дослідження, N 7; 1992. Відповідно до існуючого стандарту на бібліографічний опис редактор повинен виявити у ньому такі помилки: ініціали стоять перед прізвищем (повинні стояти після); назва періодичного видання, рік його публікування та номер розділені комою (повинна стояти крапка); рік публікування стоїть після номера (повинен стояти перед номером); відсутні номери сторінок, на яких опублікована стаття.

Приклад. У повідомленні є таке речення: .Jean увійшов у кімнату і Оксана, побачивши його, кинулася йому назустріч. У нормативній базі є лінгвістичний пунктуаційний шаблон, згідно з яким у складносурядному реченні перед сполучником повинна стояти кома. Оскільки в цьому реченні перед сполучником і коми нема, то в ньому наявна помилка.

Значною мірою за додіомогою шаблонних методів може бути проконтрольований апарат видання.

8.4.4. Структурні методи

Такі методи контролю полягають у тому, що структуру компонента повідомлення порівнюють із масивом структур, які є в нормативній базі, й на основі прийнятого критерію відповідності виявляють, чи тотожна ця структура якійсь структурі нормативної бази, чи ні. Вважають, що компонент повідомлення правильний, коли структура компонента тотожна котрійсь із структуряормативної бази,

Для використання цього методу основним є вміння виділити структуру компонента повідомлення. Таке вміння полягає в тому, щоб: а)тимчаеовоусунули з-комповента його семантичне наповнення; б) встановити зв'язки цього компонента з іншими; в) виявити функції цього компонента(за наявності такої потреби). Вймпрсль такими методами вимагає від редактора вміння ксфиєтуяатиея деяким» формальними апаратами, до яких належать, наприклад, породжуючі та аналітичні граматики1. Вони передбачають вміння проводити нескладні підстановки та прості підрахунки.

Контролю структурними методами підлягають усі5 структури, описані в розділі 5 (видавнича, лінгвістична^ композиційна, інформаційна та логічна). Як видно з переліку, структурні методи є одними з найуживаніших у редагуванні.

Приклад. На редагування потрапив рукопис, у якому є фрагмент такого речення:
Ця, вийшовши на вулицю, висока, струнка, кароока, темноволоса, смаглява дівчина весело
посміхалася...
У нормативній базі є такі первинні синтаксичні структури для контролю
словосполучень: (

<іменник>;

<прикметник>. ' і

1 Фигиалов С, Я. Формальные грамматикиї Ленинград: Изя-во ЛГУ ям. А. А. Жданова, 1984. 100 с; Стоцкий. Э. Д. Элементы теории формальных Грамматик / Препринт. М.: ВИНИТИ, 1980, 68 с.


Крім того, € правила, за яким можна здійснювати підстановки й отримувати з первинних структур похідні:

<іменник>::= <прикметник> <іменниК>;

<прикметник>л4- <прикмётшк> %прикметник> (s3);

<прикметнак>::=* <вказіешй займенник> <прикметн*к>

Перше правило означає, що перед будь-яким іменником можна ставити прикметник;
друге, — що замість одного можна послідовно підставити один, два(лри', але не більше прикметників;
третє, — що перед будь-ким прикметником можна поставити вказівний займенник. Таких
правил, як ' ' '

<вкйзівшй займенник> <прикм^ник>:і*<вкіїзівнийзайменник> дієприслівниковий
зворот> <прикметник> /
-

<вказівний займенник> <іменник>::ж <вказівний займенник> <дієприслівниковий зворот> <іменниК^

у нормативній базі нема. Контролюючи на основі такої нормативної бази запропонований фрагмент речення, можна виявити, що: а) така синтаксична структура речення в українській мові не передбачена, а, отже, є помилкойою;.б) кількість однорідних прикметників перевищує задане нормою число "три", а, отже, також є помилковою (використано п'ять прикметників підряд). До речі, контролювати кількість прикметників можна не лише структурними, а й параметричними методами.

т Проаналізуємо зроблені зауваження автором проекту.

Приклад. Необхідно відредагувати речення: Проаналізуємо зроблені зауваження автором проекту. Побудова дерева синтаксичних залежностей між його, словами показує, що воно має непроективну структуру, тобто дуги, які описують синтаксичну підпорядкованість слів, перехрещуються (рис. 8>1а). Проте згідно з нормами щ дуги не можуть перехрещуватися2. Отже, в реченні є помилка. Для порівняння подамо те ж речення, що має проективну структуру (рис. 8-16,8-Ів).

  ''      
        '
  , * -   і
  - -І f і   / f 1

П

Проаналізуємо зауваження, зроблені автором проекту. 0





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 280 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...