Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кониепиія безпосередньої суспільної форми господарювання



Економічна теорія, зокрема марксистського напряму, не заперечує існування й третьої форми господарювання — без­посередньо суспільного виробництва. Останнє, згідно з цією концепцією, приходить на зміну товарної форми виробництва і притаманне соціалізму, особливо його вищій стадії — комуні­зму. Така точка зору не відійшла в минуле навіть з кризою та крахом соціалістичної системи господарювання.

Під безпосередньою суспільною формою виробництва ро­зуміють господарювання, в якому переважає безпосередньо сус­пільне (а не ринкове) визначення праці та суспільно планомір­не регулювання виробництва. Така форма ґрунтується на суспільній загальнонародній власності на основні засоби виробництва та пла­номірній організації виробництва, на управлінні економікою з єдиного центру. Потреба в ринку та грошах у такому господарстві відпадає. Як аргумент на користь такої думки наводять організа­цію виробництва в рамках сучасних транснаціональних корпорацій (ТНК). Незважаючи на високий рівень спеціалізації виробничих структур, що входять в ТНК, відносини між ними в межах корпо­рації мають нетоварний характер: обмін здійснюється не товара­ми, а продуктами.

Враховуючи, що ТНК притаманне зростання обсягів вироб­ництва не лише всередині країни, а й за її межами, автори такої концепції вважають, що товарна форма організації виробницт­ва переросте в неринкове безпосередньо суспільне господарство.

Тема 6

Гроші

6.1. Виникнення і розвиток грошових відносин.

6.2. Суть і функції грошей.

6.3. Альтернативні теорії грошей.

6.4. Грошовий обіг і його закони.

6.5. Інфляція, її суть, види і причини виникнення.

6.6. Еволюція грошей. Сучасна грошова система.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 385 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...