Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція 1



Тема: ВСТУП. ЗЕМЕЛЬНІ РЕСУРСИ,

ЯК ОБ’ЄКТ ОБЛІКУ.

1. Предмет, завдання, зміст курсу.

2. Кількісний склад земель України, області.

3. Розподіл за призначенням, угіддями, формами власності.

ПРЕДМЕТ, ЗАВДАННЯ, ЗМІСТ КУРСУ.

Облік земель - збір, систематизація, зберігання і оновлення відомостей про наявність, стан і використання земельного фонду.

У минулому державний земельний кадастр України, який був призначений для вирішення аграрних завдань, мав усі риси земельної інформаційної системи, де переважала інформація про кількість і якість земель, технічні та екологічні характеристики землекористування тощо.

Несучи свою особливу місію з давніх часів, земельно-облікові роботи не втрачають її і в наші дні. Значення цих робіт на сучасному етапі нев­пинно підвищується, бо зростає необхідність в земельно-обліковій інфор­мації як просторово-кількісній основі регулювання правової частини зе­мельних відносин. Також зростає і обсяг земельно-облікових робіт у від­повідності до темпів приватизації земель, розпаювання земель сільсько­господарських підприємств, формування земельного ринку.

З прийняттям у 2001 р. Земельного кодексу України державний земельний кадастр набуває нового змісту і призначення. Йому відводиться важлива роль у реформуванні земельних відносин. Однією з його складових частин є облік кількості та якості земель. Інформація про площі земельних ділянок, склад земельних ґрунтів та їх якісний стан є найбільш вживаною споживачами.

Державний облік земель ведеться з метою: забезпечення де­ржавного факту виникнення або припинення існування об’єкту обліку; державного обліку земель та контролю за їх використан­ням і охороною; державного управління земельними ресурсами; планування і регулювання раціонального використання земель­них ресурсів; оцінки земель і встановлення обґрунтованої плати за землю; забезпечення державної реєстрації прав на нерухомість і угод з нею; захист прав громадян і юридичних осіб на землю; ін­формаційного забезпечення цивільного обігу земель.

Згідно ст. 203. ЗКУ:





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 283 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...