Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Побудова профілю місцевості



Профілі застосовуються при будівництві лінійних споруд та різних вишукуваннях.

Профіль місцевості є слід перетину поверхні місцевості вертикальною площиною. Основою для складання профілю може бути топографічна карта або план з горизонталями (рис. 19).


Рис. 19. Побудова профілю місцевості за заданим напрямком АВ

Для прикладу на карті є дві точки А та В (рис.19), по лінії АВ необхідно побудувати профіль місцевості. Побудова виконується у такій послідовності:

1. Вихідні точки з’єднуємо прямою лінією. Точки перетину траси з горизонталями та перетину з характерними точками місцевості (тальвег, лінія вододілу, ліс, елементи гідрографії та ін.) нумеруються. Визначаються висоти пронумерованих точок та відстані між вихідною точкою А та всіма точками перетину.

2. Профіль місцевості зручно будувати на міліметровому папері. Необхідно прийняти горизонтальний масштаб, в якому будуть відкладатися відстані між точками, а також вертикальний масштаб, в якому відкладаються висоти точок. Вертикальний масштаб має бути крупнішим за горизонтальний в 10-20 разів. Вибирають лінію умовного горизонту, це відмітка висоти, яка є меншою за найменшу висоту отриманих точок.

За отриманими раніше висотами точок від лінії умовного горизонту будують перпендикуляри і відкладають на них позначки висот точок. Отримані точки з’єднують прямими лініями.

Завдання №7

1. Побудувати профіль на міліметровому папері лінії АВ.

2. За даними додатку виконати графічно інтерполювання горизонталей.






Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 2779 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...