Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Маркетингова інформаційна система та її компоненти



З метою забезпечення керівництва компанії необхідною інформацією у маркетинговій практиці використовують маркетингові інформаційні системи.

Маркетингова інформаційна система (МІС) – це система взаємодії людей, технічних засобів та методичних розробок для планування збору, одержання й обробки інформації, спрямованої на успішне виконання поставлених завдань.

Основними завданнями МІС є:

1) постійний пошук, збирання і збереження маркетингової інформації;

2) обробка, інтерпретація і аналіз даних;

3) фільтрація інформації, тобто виявлення корисних даних;

4) самооцінка.

Щоб маркетингова інформаційна система була ефективною, необхідно знайти розумне співвідношення між кількістю інформації, яку менеджери хотіли б отримати та кількістю інформації, яка дійсно необхідна і доступна для компанії.

Необхідну інформацію отримують з різних джерел та різними методами, відтак отримані дані обробляють та подають маркетологам. У зв’язку з цим виділяють такі компоненти МІС, як:

- система внутрішньої звітності;

- система маркетингового спостереження;

- система маркетингового дослідження;

- система аналізу маркетингової інформації.

Система внутрішньої звітності – це інформація, отримана з внутрішніх джерел компанії, яка зберігається в комп’ютерах в електронному вигляді. Здебільшого це інформація про замовлення, продаж, ціни, запаси готової продукції, дебіторську і кредиторську заборгованість тощо. Аналіз внутрішньої інформації дозволяє керівництву виявити маркетингові можливості і наявні проблеми компанії.

Система маркетингового спостереження – це систематичне отримання й аналіз доступних для широкої громадськості даних про конкурентів та зміни у маркетинговому середовищі. Воно проводиться з метою надання менеджерам допомоги у створенні та вдосконаленні маркетингових планів.

Найчастіше маркетологи стежать за розвитком ринкових процесів читаючи газети, спеціальні публікації, спілкуючись з покупцями, постачальниками, посередниками та іншими суб’єктами на ринку. Водночас недоліком даної системи є можливість запізнілого надходження цінної інформації, або ж її упущення взагалі.

Окрім відомостей про конкурентів та зміни у ринковому середовищі, менеджери часто потребують проведення спеціальних досліджень тієї чи іншої ситуації, в якій знаходиться компанія. Для цього використовують систему маркетингового дослідження. Так, маркетингове дослідження – це комплексне планування, збирання, опрацювання й аналіз інформації з метою розв’язання конкретного маркетингового завдання компанії.

Система аналізу маркетингової інформації – це підкріплений відповідним програмним забезпеченням взаємозв’язаний набір даних, інструментів та методик, за допомогою якого фірми аналізують ділову інформацію, що слугує основою маркетингових дій. Система аналізу маркетингової інформації складається з банку моделей та статистичного банку.





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 511 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...