Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Маркетингове середовище функціонування підприємства



Маркетингове середовище фірми – це сукупність активних суб’єктів ринку та зовнішніх чинників, що впливають на можливості компанії успішно співпрацювати з цільовими ринками. Маркетингове середовище складається з макро- та мікросередовища.

Мікросередовище – це сукупність тенденцій, що безпосередньо впливають на маркетингові можливості фірми. Є зовнішнє і внутрішнє мікро середовище фірми. Внутрішнє – це середовище самої фірми. Аналізуючи внутрішнє мікросередвоище, передовсім досліджують організаційні цілі компанії, її маркетингову стратегію, роботу керівництва, загальні показники діяльності та підприємницьку культуру.

Зовнішнє мікросередовище фірми складають постачальники, посередники, конкуренти і контактні аудиторії. Розглянемо кожен з елементів зовнішнього мікросередовища компанії зокрема.

Постачальники – це фірми чи окремі особи, що забезпечують компанію і її конкурентів матеріальними ресурсами, необхідними для виробництва конкурентоспроможних товарів та послуг.

Виділяють такі види постачальників:

1) за ступенем наближення до фірми:

- ексклюзивні – працюють лише з конкретною фірмою;

- лояльні – обслуговують як фірму, так і її конкурентів;

- сторонні – обслуговують лише конкурентів;

2) за пропонованим асортиментом:

- вузькоспеціалізовані – постачають один або обмежену кількість товарів;

- широко спеціалізовані – постачають цілу товарну групу;

- комплексні – прагнуть забезпечити фірму якомога більшою кількістю необхідних їй товарів.

Посередники – фірми, що допомагають компанії у просуванні та збуті її товарів.

Виділяють такі види посередників:

- торгові – фірми, що допомагають компаніям шукати вигідних клієнтів з метою продажу товару;

- фірми-спеціалісти з організації товаропросування – допомагають компаніям просувати запаси готової продукції від місця виробництва до місця призначення;

- маркетингові – допомагають компаніям визначати цільові ринки та просувати на них товари;

- кредитно-фінансові – фірми, що надають компаніям кредитні та страхові послуги.

Клієнти – це фірми, організації та окремі особи, що купують вироблену продукцію компанії. Розрізняють п’ять клієнтурних ринків. Це:

Споживчий ринок – сукупність окремих осіб та домогосподарств, що купують товари і послуги для кінцевого споживання.

Ринок виробників – сукупність фірм та організацій, що купують товари для подальшого їх використання у процесі виробництва.

Ринок посередників – сукупність підприємств та організацій, що купують товари і послуги для перепродажу з метою отримання прибутку.

Ринок державних установ – державні установи, що купують товари і послуги або для подальшого їх використання, або передачі тим, хто їх найбільше потребує.

Міжнародний ринок – сукупність закордонних покупців, включаючи іноземних споживачів, виробників, посередників та державні установи.

Конкуренти – сукупність компаній, в яких фірма-виробник вбачає своїх конкурентів.

Розрізняють чотири рівні конкуренції:

1. Загальна конкуренція – конкуренція між усіма виробниками, що беруть участь в боротьбі за гроші споживачів.

2. Формальна конкуренція – виникає між фірмами, що виробляють продукцію, покликану надавати одні і ті ж послуги.

3. Галузева конкуренція – виникає між фірмами, що виробляють схожий продукт чи групу продуктів.

4. Конкуренція торгових марок – має місце між фірмами, що виробляють схожі продукти для одних і тих же цільових ринків за подібними цінами.

Контактні аудиторії – це будь-яка група, яка проявляє реальний чи потенційний інтерес до компанії чи впливає на досягнення нею поставленої мети.

Типи контактних аудиторій:

- фінансові кола, що впливають на здатність фірми забезпечувати себе капіталом.

- контактні аудиторії засобів масової інформації.

- контактні аудиторії державних установ.

- громадські організації.

- місцеві контактні аудиторії, до яких належать, як правило, місцеве населення та організовані ним організації.

- внутрішні контактні аудиторії – це працівники компанії, її керівники, члени ради директорів.

Найперше, компанія повинна враховувати шість основних чинників: демографічні, економічні, природні, технологічні, політико-законодавчі і соціально-культурні.

Досліджуючи демографічне середовище, маркетологи передовсім повинні враховувати чисельність і темпи приросту населення, його вікову структуру, етнічний склад, рівень освіти, структуру домогосподарства, регіональні відмінності тощо. Саме ці показники є вагомими при виробництві продукції компанії в тій чи іншій країні. Адже кожна вікова чи етнічна група має свої специфічні потреби і споживчі звички.

Однією із важливих характеристик ринку є економічне середовище – сукупність чинників, що впливають на купівельну спроможність споживачів та структуру споживання. Споживча платоспроможність залежить від поточних доходів населення, рівня цін, заощаджень, боргів і доступності кредиту.

Природне середовище складається з природних ресурсів, які забезпечують промисловість сировиною, і на які впливає людська діяльність. Маркетологи мають бути готовими до появи нових небезпек в рамках природного середовища, пов’язаних із скороченням запасів природних ресурсів, подорожчанням енергоносіїв, зростанням забруднення довкілля і орієнтацією держави на його захист.

Однак подеколи перед виробниками відкриваються і нові можливості. Скажімо тенденції, пов’язані із захистом довкілля, створюють не лише небезпеки, але й надають великі можливості для деяких видів промисловості. Зокрема, формується великий ринок екологічних рішень – очисних споруд, центрів переробки і утилізації відходів; розпочинається пошук альтернативних методів виробництва та створення упаковки, яка б не забруднювала довкілля тощо.

Одним із визначальних чинників людського буття є технологічне середовище – сукупність сил, що створюють нові технології, завдяки яким виникають нові товари і маркетингові можливості.

Значний вплив на маркетингові рішення має політико-правова сфера. Вона складається із законів, державних установ і впливових груп, які здебільшого обмежують діяльність організацій. Водночас подеколи виникають і нові можливості для бізнесу.

Соціально-культурне середовище – це суспільні інститути та інші сили, під впливом яких формуються основні цінності, погляди, переконання та норми моралі суспільства. Людина підсвідомо приймає усталені в суспільстві погляди на світ, які і визначають її відношення до себе самої, до людей, до природи, до продуктів тощо.





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 1346 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...