Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття маркетингового середовища



Кожне підприємство діє в умовах конкретного, властивого лише йому, маркетингового середовища. Під ним розуміть сукупність факторів, що впливають на можливості маркетологів запобігати виникненню збутових проблем і оптимізувати збут. Вирішення цих проблем можливо, якщо підприємство має достатню інформацію про стан маркетингового середовища.

При цьому маркетингове середовище підприємства складається з мікро- і макросередовища (рис. 3.1).

Мікромаркетингове середовище складається із шести факторів локального рівня:

· підприємство;

· постачальники;

· посередники;

· конкуренти;

· споживачі;

· контактні аудиторії.

Відділу маркетингу необхідно домагатися тісної взаємодії і співробітництва з представниками інших підрозділів підприємства. З одного боку, вони надають маркетологам необхідну інформацію, з іншого беруть участь у реалізації плану маркетингу.

Істотно впливають на маркетинг фірми її ділові партнери з комерційної діяльності – постачальники і посередники. Тому, приймаючи рішення про можливе співробітництво, бажано попередньо проаналізувати достовірну інформацію про потенційних контрагентів.

Крім того, необхідно шукати доступні способи одержання інформації про конкурентів і їхні наміри.

Маркетинг також адекватний типам клієнтурних ринків (споживачам). Розрізняють такі групи споживачів: індивідуальні споживачі, підприємства, посередницькі організації, державні установи.

Крім ділових партнерів і конкурентів фірма знаходиться в оточенні різного роду контактних аудиторій – це підприємства і організаці, що безпосередньої участі в процесі виробництва не беруть, проте мають змогу істотно на нього впливати. Вони можуть бути класифіковані в такий спосіб:

· за складом – держава, засоби масової інформації, кредитно-фінансові установи, громадські організації, трудовий колектив підприємства, місцеве населення;

· за характером впливу на маркетинг – сприятливі, шукані, бажані.

Підприємство зі своїм мікросередовищем функціонує в рамках визначеного макросередовища, яке або відкриває нові можливості, або приносить нові проблеми.


 
 






Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 717 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...