Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Критерії ефективності функціонування СМО



Для оцінки ефективності роботи конкретної СМО необхідно визначити показники її функціонування, в т.ч.:

- середня кількість заявок в системі;

- середня кількість заявок в черзі;

- середній час знаходження заявки в системі;

- середній час очікування заявки в черзі;

- пропускна здатність СМО (кількість заявок, що обслуговується за одиницю часу)

- середня завантаженість системи в цілому та окремих каналів обслуговування).

Якщо потік, який входить до системи, є пуасонівським (І розподілено за показним законом), а час обслуговування розподілено довільно, то більшість вказаних показників можна визначити за аналітичними виразами. Наприклад, простій в очікуванні обслуговування в системі можна визначити за формулою Поллячека-Хінчіна:

де n = s[t]/ М [t] - коефіцієнт варіації часу обслуговування.

Для багатоканальних та багатофазних СМО, навіть при пуасонівському вхідному потоці, отримання аналітичних виразів для визначення показників роботи СМО суттєво ускладнюється, а інколи і взагалі не можливе.

Оскільки реальні потоки не є пуасонівськими, а СМО на транспорті у більшості випадків є багатоканальними та багатофазними, то визначити параметри функціонування таких СМО можна лише за допомогою імітаційного моделювання на ЕОМ.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 526 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...