Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні відомості. У поверхневих водах суходолу хлориди містяться у вигляді добре розчинних сполук, тому вони мають високу міграційну здатність



У поверхневих водах суходолу хлориди містяться у вигляді добре розчинних сполук, тому вони мають високу міграційну здатність. Концентрація хлорид-іонів у воді річок та озер коливається від десятої частки міліграма до десятків і сотень міліграмів на 1 дм3. Вона змінюється за сезонами відповідно до зміни загальної мінералізації води. Значне надходження хлоридів геологічного походження − це рідкісне явище, тому збільшення їх концентрації є ознакою забруднення води побутовими і промисловими стічними водами.

Для визначення вмісту хлоридів у поверхневих водах найчастіше використовують титриметричні аргентометричний чи меркуриметричний методи. Вміст хлоридів можна визначити також методом іонної хроматографії.

Аргентометричне визначення

Принцип методу. Титриметричне визначення вмісту хлоридів аргенто- метричним методом Мора ґрунтується на утворенні в нейтральному або слаб- колужному середовищі (рН 7 − 10) малорозчинного білого осаду хлориду срібла (ДР= 1,78∙10 -10):

Сl- + Ag+ → AgCl↓.

Для встановлення моменту закінчення титрування (точки еквівалентності) як індикатор використовують хромат калію, який з іонами срібла утворює червоно-коричневий осад хромату срібла (ДР = 1,1∙10-12):

CrO42- + 2Ag+ → Ag2Cr04↓.

Розчинність хлориду срібла SAgCl менша, ніж розчинність хромату срібла :

SAgCl = [Ag+] = = 1,3 10-5 (моль/дм3);

= [CrO42-] = (моль/дм3).

Тому при внесенні іонів Ag+ у розчин, в якому іони Сl- і СrО2-, спочатку випадатиме менш розчинний осад AgCl. Після повного його осадження, тобто коли рівноважна концентрація іонів срібла в насиченому розчині AgCl стане такою, що дорівнює 1,3∙10-5 моль/дм3, почне випадати більш розчинний осад Ag2Cr04. Для утворення цього осаду потрібна така концентрація іонів CrO42-, щоб за наявності 1,3∙10-5 моль/дм3 іонів Ag+ досягався добуток розчинності осаду Ag2Cr04:

(моль/дм3).

Отже, для чіткого фіксування точки еквівалентності концентрація розчину К2СrО4 в розчині, який титрують, має становити близько 0,006 моль/дм3.

Метод Мора застосовують для визначення вмісту хлоридів, коли їх концентрації не менші за 10 мг/дм3. Проби води з концентрацією хлорид-іонів до 400 мг/дм3 можна титрувати без додаткового їх розбавляння.

Крім вмісту хлоридів цим методом визначають також вміст бромідів та йодидів. Однак їх концентрація в поверхневих водах суходолу настільки мала, що нею можна нехтувати. На точність визначення вмісту хлоридів впливає наявність зависей (каламутність води), забарвлених речовин, кислот (рН < 6,5), сірководню і сульфідів.

Каламутні води фільтрують крізь мембранний фільтр із розміром пop 0,45 мкм. Вплив забарвлених речовин усувають пропусканням води крізь колонку заввишки 25 − 30 см і діаметром 1,5 − 2 см, заповнену активованим вугіллям БАУ. Швидкість пропускання − 2 см3/хв; перші 150 см3 води відкидають. Кислі води (рН < 6,5) нейтралізують 0,01 М розчином NaOH за наявності індикатору фенолфталеїну до появи слабко-рожевого забарвлення, після чого добавляють 1-2 краплі 0,01 М розчину HNO3 до знебарвлення проби води. За наявності сірководню і сульфідів пробу води підкислюють 0,1 М розчином HNO3 з використанням лакмусового папірця; продувають повітрям упродовж кількох хвилин і нейтралізують.

Методика визначення. У конічну колбу піпеткою вносять 100 см3 або менший об'єм води і доливають бідистильовану воду до 100 см3. Добавляють 1 см3 розчину K2Cr04 і титрують розчином AgN03 до зміни лимонно-жовтого забарвлення на оранжево-жовте. Паралельно проводять «холостий» дослід із таким самим об'ємом бідистильованої води.

Для встановлення кінцевої точки титрування (точки еквівалентності) доцільно використати «свідок» − недотитровану пробу досліджуваної води, яка має лимонно-жовте забарвлення внаслідок добавляння до неї розчину хромату калію.

Концентрацію хлорид-іонів Сх (ммоль-екв/дм3) або Су (мг/дм3) обчислюють за рівняннями

де V 1, V 0 − об'єми стандартного розчину AgN03, витрачені на титрування відповідно проби та «холостого» розчину, см3; С − концентрація стандартного розчину AgN03, моль-екв/дм3; V − об'єм проби води, см3; 35,45 − молярна маса еквівалента хлорид-іонів.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 266 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...