Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання роботи. 1) Несправності елементів несучої системи



1) Несправності елементів несучої системи.

При експлуатації заклепувальні з'єднання елементів рами можуть ослаблюватися, самі елементи - деформуватися. Можуть з'явитися тріщини, виникнути ушкодження фарби, корозія. Геометрична форма рами дуже впливає на взаємне розташування агрегатів трансмісії, переднього і заднього мостів, кузова.

У зчіпному пристрої можливе збільшення осьового переміщення буксирного гака, причиною якого є деформація (усадка) гумового (пружинного) пружного елемента або його руйнування. У процесі експлуатації буксирний гак зношується.

Зменшення шляху руху автомобіля по інерції (погіршення накату), втрата легкості керування (автомобіль погано «тримає дорогу») можуть бути викликані порушенням кутів установки керованих коліс, зношуванням або порушенням регулювання підшипників маточин коліс, деформацією дисків коліс.

Удари при русі автомобіля, нахил кузова на одну сторону свідчать про втрату пружності ресор або про поломку корінного листа ресори. Можлива також несправність амортизаторів.

Передчасне зношування шин як керованих, так і некерованих коліс може відбуватися при зниженому або підвищеному тиску повітря в них, деформації дисків коліс, розробці отворів у дисках під шпильки кріплення через погане затягування гайок, порушенні балансування коліс або регулювання підшипників маточин коліс, несправності амортизаторів, втраті пружності ресорами.

В останньому випадку зношування покришок підсилюється через їх тертя об кузов. Іншими дефектами шин можуть бути проколи, розшарування і розрив каркаса.

Передчасне зношування шин некерованих коліс може також відбуватися при перекосі ведучого моста щодо ресор через ослаблення затягування гайок драбин. Перекіс ведучого моста викликає відведення ведучих коліс при прямолінійному русі. У цьому випадку для збереження прямолінійності руху доводиться повертати на деякий кут передні колеса, що прискорює зношування шин, погіршує стійкість і керованість автомобіля.

Причинами прискореного зношування шин керованих коліс, крім раніше названих, загальних для всіх коліс, можуть бути порушення кутів установки рульових керованих коліс, а також несправності рульового керування: люфт у шарнірах рульових тяг або в рульовому механізмі, ослаблення кріплення сошки на валу або рульовому механізму до рами.

Підвищений шум несучої системи може бути викликаний несправностями амортизаторів, ослабленням кріплення й зношуванням деталей.

2) Способи виявлення несправностей несучої системи.Технічний стан рами перевіряють зовнішнім оглядом. Ослаблені заклепки виявляють по дребезжачому звуці при простукуванні місць з'єднань легкими ударами молотка.

Осьове переміщення буксирного гака перевіряють випробуванням. Зношування гака не повинен перевищувати 5 мм.

Технічний стан несучої системи в цілому може оцінюватися по довжині і прямолінійності шляху вибігу (руху автомобіля по інерції) при справні трансмісії, рульовому керуванні і певних умовах руху: покритті і стані дороги, навантаженню автомобіля і розташуванні вантажу. Довжина шляху вибігу залежить як від технічного стану агрегатів, так і від їх взаємного розташування, на яке впливає правильність геометричної форми рами.

Кути установки передніх коліс (рис. 9.1) для автомобілів приведені в табл. 9.1.

Рис. 9.1. Кути установки передніх коліс: а – поперечний нахил шворня a і розходження коліс; б – поздовжній нахил шворня b; в – сходження коліс.

Таблиця 9.1. Технічна характеристика несучої системи автомобілів.

Показники Автомобілі
ГАЗ – 5204 ЗИЛ – 431410 ЗИЛ – 3307
Сходження коліс, мм 1,5...3,0 2,0...5,0 1,0...3,0
Розвал коліс 1о 1о 1о
Поперечний нахил шворня 8о 8о 8о
Поздовжній нахил шворня до рами 2о30¢ 2о30¢ 2о22¢
Шини 240 - 508 260 – 508Р 260 – 508Р
Тиск повітря в шинах, МПа:
передніх коліс 0,28 0,45 0,65
задніх коліс 0,50 0,63 0,65
         

Кути установки керованих коліс визначають за допомогою переносних приладів, механічних або оптичних стендів. Із переносних приладів найпоширеніша лінійка КИ-650 (рис. 9.2).

Рис. 9.2. Лінійка КИ-650: 1 – рухома трубка; 2 – гвинт; 3 – шкала; 4 – зовнішня труба; 5 – проміжна труба; 6 – фіксатор; 7 – подовжувач; 8 – наконечник; 9 – пружина; 10 – вказівник; 11 ‑ ланцюжок.

Необхідну довжину лінійки (залежно від моделі автомобіля) встановлюють, переміщаючи подовжувач 7 і закріплюючи його фіксатором 6. Автомобіль встановлюють на рівну горизонтальну площадку і загальмовують, а керовані колеса повертають у положення для руху прямо. Між ними встановлюють лінійку таким чином, щоб конусні наконечники 8 упиралися в боковини покришок спереду осей обертання коліс, поруч із обідами, а кінці обох ланцюжків 11 торкалися поверхні площадки. Пружина 9 утримує лінійку від переміщення. Покажчик 10 встановлюють на нульовий розподіл шкали 3 і закріплюють гвинтом 2. Потім автомобіль розгальмовують і переміщають вперед доти, поки лінійка не виявиться позад коліс, а кінці ланцюжків будуть торкатися поверхні площадки. За поділками шкали 3 визначають сходження коліс і порівнюють його з необхідним (див. табл. 9.1).

Для визначення розвалу коліс і кутів нахилу шворня використають прилад (рис. 9.3). Перед виміром кута розвалу автомобіль і керовані колеса приводять у те ж положення, що й для виміру кута сходження. Прилад за допомогою затискача 3 і гвинтів 4 та 2 встановлюють на маточині так, щоб пухирці обох рівнів зайняли місце в центрі між рисками. Потім автомобіль розгальмовують і переміщають вперед на півоберта колеса.

Рис. 9.3. Прилад для перевірки розвалу коліс і кутів установки шворнів: 1, 7, 8 – шкала; 2, 4 – гвинт; 3 – затискач; 5 – шарова опора стійки; 6 – корпус.

Домігшись установки пухирця рівня зі шкалою 7 проти нульового розподілу, визначають по шкалі 1 кут розвалу коліс і порівнюють його з необхідним (див. табл. 9.1).

Для перевірки поздовжніх і поперечного кутів нахилу шворня керованими колісьми заїжджають на градуйовані поворотні кола. Повернувши колеса на 20° вправо, загальмовують їх і встановлюють прилад на маточині, як було зазначено вище. Відпустивши гвинт 2, повертають корпус 6 приладу щодо шарової опори стійки 5 таким чином, щоб пухирці обох рівнів зайняли місце проти нульових розподілів шкал 7 і 8. Потім фіксують положення корпуса приладу гвинтом 2. Колеса повертають у лівий бік до поділки 20° на шкалах поворотних кіл, загальмовують їх і визначають по шкалах 7 і 8 значення поперечного і поздовжнього кутів нахилу шворня, які повинні відповідати значенням, наведеним у табл. 9.1.

Механічний стенд для перевірки кутів установки керованих коліс складається із платформи з рухомою плитою, постаменту, змонтованого на одному рівні із платформою, і колонки із приладами. При наїзді автомобіля одним колесом на платформу, а іншим на постамент рухома плита зміщується в поперечному напрямку під дією бічних сил, які викликані сходженням і розвалом коліс. Сходження і розвал визначають по приладах, показання яких залежать від зсуву плити.

Для перевірки кутів установки керованих коліс за допомогою оптичного стенда на колесі автомобіля закріпляють дзеркальний відбивач. Спрямований світловий промінь відбивається на шкалу мікроскопа стенда. По зміщенню світлової плями на шкалі визначають кути установки коліс.

Регулювання підшипників маточин керованих коліс перевіряють по осьовому люфті в підшипнику і легкості обертання колеса. Вивісивши колесо, погойдують його за шину в напрямку, перпендикулярному площині обертання, і визначають люфт. Легкість обертання колеса перевіряють, штовхнувши його рукою за шину. При тугому обертанні можливе зачіпання гальмівних колодок за поверхню барабана. Якщо перевіркою ця несправність не встановлена, то причиною тугого обертання колеса можуть бути неправильне регулювання або відмова в роботі підшипників маточин. Ознакою цієї несправності є також нагрівання маточини при русі автомобіля. При правильному регулюванні підшипників колесо від сильного поштовху рукою повинне зробити не менше 6...8 обертів.

Технічний стан коліс і шин перевіряють оглядом. Обід колеса не повинен мати забоїн, погнутостей, вм'ятин. Отвори в дисках під шпильки кріплення не повинні бути зношеними. У шинах не повинно бути застряглих предметів. Тиск повітря в шинах повинен відповідати даним табл. 9.2.

Таблиця 9.2. Норми внутрішнього тиску повітря в шинах.

Автомобілі Позначення шин Тиск повітря в шинах, МПа
передніх коліс задніх коліс
ГАЗ-53-12 240-508 (8,25-20) 0,28 0,50
ЗИЛ-4314410 260-508 (260-20) 0,30 0,58
ЗИЛ-4314410 260-508Р 0,45 0,63
ЗИЛ-4314410 260-508РС 0,47 0,65
ЗИЛ-4331 260-508Р 0,65 0,65

Висота малюнка протектора, виміряна по центру бігової доріжки, повинна бути не меншою ніж 1 мм. Різниця глибини малюнка протектора в шинах, встановлюваних на здвоєні колеса, не повинна перевищувати 3 мм.

3) Способи усунення несправностей несучої системи.

При ослабленні заклепувальних з'єднань рами, при тріщинах і деформаціях її елементів раму необхідно ремонтувати. Корозію видаляють, зачищаючи уражені місця, і обробляють їх перетворювачем корозії. Місця з ушкодженим фарбуванням підфарбовують.

Щоб усунути осьове переміщення буксирного гака, між опорними шайбами і пружним елементом встановлюють додаткову прокладку. Гайка буксирного гака повинна бути нагвинчена тільки до упору в опорну шайбу, але не затягнута. Після цього гайку повертають у зворотну сторону до сполучення однієї із прорізів на ній з отвором на гаку і шплінтують. При цьому осьове переміщення буксирного гака не повинне перевищувати 0,5 мм. Гумовий елемент, який втратив пружність або має великий знос, а також буксирний гак, зношений більш ніж на 5 мм, заміняють.

При порушенні кутів установки керованих коліс їх сходження регулюють. Для цього послабляють стяжні болти наконечників поперечної рульової тяги і трубним ключем обертають тягу: для збільшення сходження вперед, а для зменшення назад. Закінчивши регулювання, гайки стяжних болтів наконечників тяги загвинчують до відмови. Нахил шворнів і розвал коліс вантажних автомобілів не регулюють, а відновлюють, заміняючи зношені деталі шкворневого з'єднання. При необхідності правлять балку передньої осі.

Для регулювання підшипників маточин керованих коліс колеса вивішують. Знявши кришку підшипника (див. рис. 9.4) і відвернувши контргайку 5 послабляють затягування гайки 3, відвернувши її на 1/4...1/2 оберта. Перевіряють легкість обертання колеса. При тугому обертанні встановлюють і усувають його причину: заїдання гальмівних колодок за барабан, заїдання сальників або руйнування підшипників. Потім плавно затягують гайку до тугого обертання колеса (початку гальмування маточини підшипниками). Затягуючи гайку, одночасно повертають колесо, щоб ролики розмістилися в підшипниках правильно. Потім відпускають гайку на 1/8...1/4 оберту до збігу штифта з найближчим отвором у замковій шайбі. Затягши контргайку і відігнувши стопорну шайбу на її грань, перевіряють легкість обертання колеса.

Рис. 9.4. Передній міст (лівий бік) автомобіля ЗИЛ-431410: 1 – маточина; 2 – конічні роликові підшипники; 3 – гайки цапфи; 4 ‑ замкове кільце; 5 – контргайка; 6 – поворотна цапфа; 7 – замкова шайба; 8 – шворінь; 9 ‑ сальник; 10 – розтискний кулак; 11 – гальмівний барабан; 12 – опорний диск; 13 ‑ кронштейн гальмівної камери; 14 ‑ маслянка; 15 – регулювальний важіль; 16 ‑ бронзова втулка; 17 ‑ регулювальні прокладки; 18 – клин шворня; 19 – верхній поворотний важіль; 20 – балка переднього моста; 21 – нижній поворотний важіль; 22 ‑ поперечна рульова тяга; 23 – опорний підшипник; 24 – опорна шайба; 25 – вісь колодки гальма; 26 – гайка кріплення вісі.

Рис. 9.5. Маточина заднього колеса автомобіля ЗИЛ-431410: 1, 5 – внутрішній самопідтискний і зовнішній сальники; 2 – конічний роликовий підшипник; 3 – маточина колеса; 4 – кожух піввісі; 6 – гайка сальника; 7 – регулювальна гайка.

Для регулювання підшипників маточин задні колеса вивішують і від'єднують піввісь від маточини. Подальші дії аналогічні розглянутими вище. Регулювальна гайка 7 (див. рис. 9.5) фіксується контргайкою 9 і стопорним кільцем 8.

Рис. 9.6. Підвіски автомобіля ЗИЛ-3307: а – передня; б – задня; 1, 28 – передні кронштейни; 2 – лонжерон рами; 3, 40 – буфери ресори; 4 – амортизатор; 5, 11 – верхній і нижній кронштейни амортизатора; 6, 35 – задні кронштейни ресор; 7, 36 – накладки корінних листів; 8, 17 ‑ корінні листи; 9 – балка переднього моста; 10, 43 – підкладки; 12, 30 ‑ стрем’янки; 13, 31 – накладки; 14, 38 – хомути; 15, 44 – стрем’янки вушок; 16, 45 – болти вушок; 17, 51 – маслянки; 18, 23, 46 – пальці; 19, 47 – втулки вушок; 20, 50 – стопорні клини; 21, 48 – прокладки вушок; 22, 49 – вушки ресор; 24, 52 – сухарі; 25, 53 – вкладиші; 26, 54 – втулки; 27, 55 – стяжні болти; 29, 34 – передній і задній кронштейни додаткової ресори; 32 – проміжний лист; 33 – додаткова ресора; 39 – основна ресора; 41 – проставка; 42 – картер заднього мосту.

Ушкоджені листи ресор, гумові втулки і буфери заміняють. Листи ресор, що втратили пружність, направляють у ремонт. Гайки драбин кріплення вушок ресор підтягують до стиску пружинних шайб. Подальше затягування гайок не рекомендується. При зношуванні накладку 36 (див. рис. 9.6) ковзного кінця корінного листа знімають і продовжують експлуатувати автомобіль без неї. При зношуванні сухаря 52 в зоні контакту з накладкою більш ніж на половину товщини стінки його переставляють так, щоб він опирався на накладку незношеною частиною.

Шини коліс рекомендують періодично переставляти. Демонтаж і монтаж шин слід виконувати на спеціальних стендах. Якщо необхідність перемонтажу виникла в дорозі, його слід виконувати з допомогою монтажних лопаток.

4) Технічне обслуговування несучої системи.

При ЩО перевіряють оглядом стан ресор, коліс і шин, при необхідності доводять тиск повітря в шинах до нормального (див. табл. 9.2) і видаляють сторонні предмети, що застрягли в протекторі і між шинами.

При ТО-1 перевіряють оглядом стан ресор, амортизаторів і тягово-зчіпного пристрою. При необхідності підтягують кріплення деталей ресор, усувають перекіс заднього моста. Перевіряють і при необхідності підтягують гайки кріплення коліс.

При ТО-2 перевіряють кути установки керованих коліс і при необхідності регулюють їх сходження. При нерівномірному зношуванні покришок колеса балансують. Перевіряють і при необхідності регулюють зазори підшипників маточин коліс. Перевіряють стан рами і її заклепувальних з'єднань.

Контрольні запитання:

1. Як визначають і регулюють кути установки керованих коліс автомобіля?

2. Які причини передчасного зношування шин?

3. Які причини підвищеного шуму несучої системи?

4. Як визначають і регулюють розвал коліс?

5. Як визначають повздовжній і поперечний кути нахилу шворнів?





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1140 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...