Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нахил траси дороги



Міські вулиці і дороги проектують у напрямках основних транспортних потоків. Міські дороги і вулиці є місцевим збиранням і відведення поверхневих вод. Напрямки міських вулиць і доріг бажано поєднувати з зеленими зонами, це пов’язано з аерацією їх територій. Напрямки міських вулиць і доріг визначають генеральним планом міста. На генеральних планах виділяються коридори для доріг і вулиць і транспортування їх не виконується. Внаслідок того, що міські вулиці і дороги повинні забезпечити водовідведення їх проектують згідно з умовами рельєфу вздовж схилів, по природним водотокам, тальвегам, іноді вздовж ярів. Більш стійкі ділянки виділяються для забудови міста.

Для забезпечення режиму руху по міським вулицям необхідно враховувати:

1) розрахункову швидкість;

2) категорію;

3) поздовжній похил;

4) радіуси кривих;

5) ширину проїзної частини.

Максимальний похил для міських доріг складає і –80 ‰. Але в місті не рекомендується і більше 60‰ (на перегонах). Особливу увагу необхідно приділяти перехрестям - пропускній здатності безпеки руху. Важливо забезпечення видимості на перехресті. В залежності від швидкості руху транспорта встановлюється так званий трикутник видимості. В межах трикутника видимості не повинні знаходитись якісь споруди, рекламні щіти, а також зелені насадження, що утримують видимість водіям транспорту і пішоходам 10 м не можливо улаштовувати стоянки.

Поздовжній профіль визначає висотне положення вулиці. Його проектування складається в населенні проектної лінії і визначені поздовжніх похилів. Вихідними даними є схема або проект вертикального планування міста або района, що встановлюють проектний рельєф території.

Поздовжній профіль вулиці або дороги проектують:

1) по вісі проїзної частини, або по одному із лотків проїзної частини, а якщо вулиця (дорога) має декілька проїзних частин, то по вісям кожної проїзної частини.

Якщо на вулиці в одному рівні з проїзною частиною є трамвайні колії, то поздовжній профіль проектують по головкі зовнішньої рейки.

Основними задачами при проектуванні поздовжнього профілю є:

1) забезпечення плавності руху транспортних засобів;

2) безпека руху транспорту і пішоходів;

3) безперешкодний сток поверхневих вод, економічна безпека;

4) найбільша економічна ефективність будівництва (що в значній мірі визначається найменшими будівельними витратами).

Проектна лінія поздовжнього профіля повинна забезпечити відповідність з відмітками по «червоним лініям», які одержані в результаті розробки проекту схеми вертикального планування міської території з урахуванням перспективного розвитку. Також необхідне погоджене сполучення з вулицями, що перетинаються, майданами із існуючою або проектуємо забудовою, з зеленими насадженнями, з відмітками проїзної частини на мостах, шляхопроводах, естокадах тунелях та інш.

Поздовжній профіль повинен забезпечити потрібну товщину засипки існуючих підземних споруд або необхідні висотні умови їх нового прокладання. При побудові поздовжнього профілю відстані між пікетами призначають 20 м. Будують поздовжній профіль існуючого рельєфу місцевості по вісі (лотку) проектуємої вулиці.

Після цього наносять червоним кольором проектує мий поздовжній профіль, тобто червоні відмітки – робочі відмітки, а також необхідні дані про перетин підземних споруд, гідрогеологічні умови. Для забезпечення водовідведення поверхневого стоку вулиці або дороги при проектуванні необхідно забезпечити поздовжній ухил (Він змінюється від 40 ‰ для v=120 км/год до 80‰ для v=50 км/год).

Поздовжній ухил проектують в залежності від природного рельєфу і категорії вулиці чи дороги.

Небажано проектувати ухили, а також часту зміну похилів. Шаг проектування, тобто протяжність ділянки з одним поздовжнім похилом приймають 50-100 м. В умовах, коли поздовжній похил є нульовим або малим, то необхідно. Для цих випадків слід передбачити умови водовідведення, проектувати пилковий профіль лотків проїзної частини з урахуванням і зниженням точок у лотках, з періодичною зміною поперечних похилів покриття. У знижених місцях лотків споруджують водоприймальні колодязі з приймальними гратками. Поздовжній ухил лотка приймається біля 4-5 ‰. Безпека руху транспорту забезпечується видимістю дороги і зустрічного руху на деякій відстані, що виходить із умов швидкості руху і шляху гальмування

автомобіля.

Погіршення видимості відбувається у місцях перелому поздовжнього профіля при зміні у напрямках поздовжніх ухилів вулиці або дороги. На переломах внаслідок поштовхів і ударів порушується плавність руху транспорту. Для пом’якшення поздовжнього профілю на переломах проектують вертикальні криві, які забезпечують видимість і плавність руху.

Найкраща плавність (руху) сполучення увігнутих вертикальних кривих з кривими у плані досягається, коли радіус R вертикальної кривої не більше ніж у 6 раз перевищує радіус горизонтальної кривої.

До методів проектування міських вулиць відносяться:

- метод по обгортуючій;

- метод по січній поверхні.

Основним методом є метод по обгортуючій:

1) за допомогою шаблонів;

2) за допомогою вписаних ломаних (ліній). кривих;

3) метод тангенсів.

Величина перелому поздовжнього профілю вимірюється різницею кутів нахилу перетинаючихся ділянок поздовжнього профілю. Ділянки підйомів визначають знаком «+», схили знаком «-».

Якщо величина перелому (і1) – (і2) >5 ‰, тобто алгебраїчна розмірність, складає: для швидкісних доріг 5 ‰ і більше, для магістральних вулиць і доріг загальноміського значення – 7 ‰і більше, для магістралей районного значення – 10 ‰ і більше, для вулиць і доріг місцевого значення 15 ‰ і більше, у місці перелому вписують вертикальні кругові криві. Криву складають із окремих кривих ліній, для яких перелом не більше 5 ‰. Одним із широко використовуємих є засіб, коли після визначення найбільш раціональної проектної ламаної лінії поверхні у місцях перелому поздовжнього профілю вписують вертикальні криві. Метод тангенсів.

Метод шаблонів заклечається:

1. Проектну лінію наносять не у виді ламаної, а у виді лінії з вписаними вертикальними кривими. Для цього використовують шаблони і таблиці, в яких наведені відстані і перевищення точок вертикальних кривих, а також ухили дотичних, проведених до цих точок.

При проектуванні попередньо помічають положення проектної лінії по контрольним точкам і розраховують проектні ухили і відмітки.

9. Чорні, червоні і робочі відмітки.

10. Методика складання повздовжнього профілю.

Поздовжній профіль траси викреслюється на міліметровому папері форматом 297х420 мм у масштабах:

− горизонтальний 1:10000;

− вертикальний 1:200.

Побудову розпочинають з проведення лінії умовного горизонту на відстані 14 см від нижнього краю аркуша і викреслювання сітки профілю.

Розміри графи сітки профілю і колір, яким проводять лінії і пишуть необхідну інформацію, показано на профілі.

У графу “Відстань” з журналу нівелювання або пікетажного журналу заносять пікети і плюсові точки.

У пікетах, де є плюсові точки, між ординатами записують числа, які вказують відстань до найближчих пікетів або плюсів. Сума відстаней, що вписані у графу у межах одного пікета, повинна дорівнювати 100 м.

У пікетах без плюсових точок відстань 100 м не пишеться.

У графу “Відмітки землі”, напроти відповідних ординат, виписуються з журналу нівелювання відмітки пікетів і плюсових точок з округленням до 0,01 м.

Поздовжній профіль траси будується від лінії умовного горизонту з таким розрахунком, щоб лінія профілю проходила над лінією умовного горизонту на відстані 4-15 см.

У відповідно вибраній відмітці умовного горизонту підписують зліва олівцем шкалу висот у масштабі 1:200 (у 1 см – 2 м) і за відмітками землі будують профіль траси.

Нанесені по відміткам пікетів і плюсів точки (кінці ординат) з'єднують прямими лініями.

Точки згину поздовжнього профілю по лінії землі позначають у графі “Ординати”.

У графі “Ситуація” посередині проводиться червоним кольором вирівняна вісь і чорним кольором, за даними пікетажного журналу, наноситься ситуація.

У графі “План траси” за результатом розрахунків залізничних кривих використовуються пікетажні значення головних точок кривих і зображають прямі ділянки траси прямою лінією, а криві – дугами радіусом 5 мм.

Якщо траса повертає вправо, то дуга зображається округлістю вгору, якщо вліво – округлістю вниз. У точках початку і кінця кожної кривої від лінії пікетів проводять ординати довжиною 2 см, уздовж яких пишуть відстань до найближчих пікетів. Сума цих відстаней повинна дорівнювати 100 м. Під дугами або над дугами, які зображаються кривими, підписуються значення основних елементів кривих: y, R,T, K,l. Над прямими відрізками підписують дирекційні кути, а під ними – довжини прямих ділянок траси.

Довжини прямих вставок визначаються:

а) перша пряма вставка. З пікетажного значення початку першої кривої віднімається пікетажне значення початку траси;

б) друга пряма вставка. З пікетажного значення початку другої кривої віднімається пікетажне значення кінця першої кривої;

в) третя пряма вставка. З пікетажного значення кінця траси віднімається пікетажне значення кінця другої кривої.

Прямі вставки будуть розраховані правильно, якщо сума довжин усіх прямих вставок і сума довжин усіх кривих буде дорівнювати довжині траси.

Кілометри позначаються ординатою і кружком діаметром 5 мм. Права частина кружка зафарбовується. У графі “План траси”, крім пікетів, усе викреслюється і підписується червоним кольором.

Проектна лінія, яка проводиться на профілі, відповідає бровці земляного полотна залізниці, що проектується, і повинна задовольняти наступним вимогам:

− ухил проектної лінії не повинен перевищувати 0,030;

− проектна лінія може мати ділянки піднімання, спуску і горизонтальної площадки;

− проектна лінія проводиться таким чином, щоб обсяг земляних робіт був найменшим.

На профілі по проектним відміткам будується проектна лінія червоним кольором.

У даному завданні проектні ухили траси є однаковими для усіх варіантів:

− від ПК0 до ПК1+80.00 – спуск дорівнює 0,020 (20‰);

− від ПК1+80.00 до ПК3+80.00 – горизонтальна площадка;

− від ПК3+80.00 до ПК10 підйом дорівнює 0,006 (6‰).

Проектна відмітка пікету 0 дорівнює відмітці землі на ПК0 плюс 0,5 м:

Спочатку обчислюються відмітки на переломах поздовжнього профілю за формулою

Перевищення мають знак + або – відповідно для спуска і підйому.

Після обчислення відміток на переломах поздовжнього профілю обчислюються відмітки на кожному пікеті та плюсових точках за формулами.

Обчислені відмітки на переломах поздовжнього профілю будуть контрольними при обчислені відміток точок у межах даної ділянки профілю.

Обчислені робочі відмітки зі знаком плюс (насип) пишуться над проектною лінією, а зі знаком мінус (виїмка) – під проектною лінією червоним кольором.

Обчислення положення точок нульових робіт – відстань від точки перетину проектної лінії і лінії землі до найближчих пікетів

Обчислені відстані від точок нульових робіт до найближчих пікетів з точністю до 1 м показують на профілі у лінії умовного горизонту синім кольором.

Примітка. Точка нульових робіт може знаходитися також між проміжними точками, але на профілі вказується відстань до найближчих пікетів.

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Прилуцький агротехнічний коледж

С А М О С Т І Й Н Е О П Р А Ц Ю В А Н Н Я

з дисципліни «Основи проектування доріг

місцевого значення»





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2809 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...