Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Р.Е. Островерха, к.е.н., доцент



Рецензент: Л.І. Жидєєва, к.е.н., доцент

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри бухгалтерського обліку,

протокол № __ від «__» ____________ 20__ р.

Завідувач кафедри Є.Ю. Шара, к.е.н., доцент

Розглянуто і схвалено на засіданні Вченої ради обліково-економічного факультету, протокол № __від «__»________20__р.

Голова вченої ради обліково-

економічного факультету Н.П. Мацелюх, к.е.н., доцент

В.о. завідувача навчально-

методичного відділу Є.В. Козятинська


РЕЦЕНЗІЯ

на методичні вказівки для написання курсових робіт

з дисципліни “Організація обліку”

для підготовки фахівців за ОКР „спеціаліст”

галузі знань 0305 “Економіка та підприємництво”

спеціальності 7.03050901 “Облік і аудит”

Конверсія фінансового обліку на міжнародні стандарти є важливим кроком для підприємств у залученні інвестицій та повної оцінки його діяльності.

Використовуючи інформацію зібрану, оброблену та узагальнену в процесі облікових робіт, керівники підприємств матимуть можливість оперувати інструментарієм для прийняття ділових рішень. Знання Положень (стандартів) бухгалтерського обліку та запроваджених ними принципів необхідна для того, щоб визначити напрямки розвитку української системи обліку і звітності; з’ясувати, які законодавчі та нормативні документи складають основу обліку і звітності; як організовується та ведеться облік на підприємствах усіх форм власності та видів діяльності. Відповідно, призначення курсу „Організація обліку” – надати студентам можливість опанування знаннями бухгалтерського обліку, набуття навиків критичного мислення, а також усвідомлення необхідності постійної самоосвіти.

Завершальним етапом вивчення курсу „Організація обліку” є написання курсової роботи.

Мета і завдання методичних вказівок для написання курсових робіт розвивати необхідні навички та знання з теорії і практики ведення обліку на підприємствах різних форм власності, вивчення методики організації обліку та використання прогресивних форм і національних стандартів.

Методичні вказівки для написання курсових робіт передбачають виконання робіт по основних темах курсу, причому викладення матеріалу побудоване таким чином, що формуються основоположні принципи, методи та положення, за допомогою яких здійснюється побудова і організація обліку на підприємстві та наводяться практичні дані щодо конкретного досліджуваного підприємства.

Тематика та зміст курсових робіт мають на меті виробити практичні навички студентів для організації обліку господарських операцій.

Методичні вказівки для написання курсових робіт з курсу „Організація обліку” відповідають вимогам вищої школи та можуть бути рекомендовані до практичного застосування у навчальному процесі для підготовки спеціалістів галузі знань „Економіка та підприємництво” спеціальності 7.03050901 „Облік і аудит”.

Рецензент Л.І. Жидєєва, к.е.н., доцент


З М І С Т

1. Загальні положення

1.1. Мета та завдання курсової роботи

1.2. Вибір теми курсової роботи

1.3. Наукове керівництво курсовою роботою

2. Структура курсової роботи

3. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

3.1. Титульний лист, завдання наукового керівника та зміст

3.2. Вступ

3.3. Основна частина

3.4. Висновки

3.5. Список використаних джерел

3.6. Додатки

4. Вимоги до оформлення курсової роботи

4.1. Вимоги до оформлення тексту

4.2. Вимоги до оформлення списку використаних джерел

4.3. Вимоги до оформлення додатків

4.4. Вимоги до оформлення рисунків, таблиць і формул

4.5. Загальні правила цитатування та посилання на використані джерела

5. ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОНАННЯ, ОЦІНЮВАННЯ ТА ЗАХИСТУ РОБОТИ

6. Тематика курсових робіт

7. Додатки


1. Загальні положення

1.1. Мета та завдання курсової роботи

Курсова робота з дисципліни «Організація обліку» виконується згідно навчального плану підготовки фахівців з обліку і аудиту за освітньо-кваліфікаційним рівнем «спеціаліст» спеціалізації «Облік і аудит підприємницької діяльності».

Курсова робота є комплексним, навчально-науковим дослідженням, яке здійснюється студентом самостійно шляхом творчого опрацювання наукової і навчальної літератури, діючих нормативно-правових актів, а також джерел інформації базового підприємства (документів, облікових регістрів, форм звітності, наказу про облікову політику, тощо).

Курсова робота завершує вивчення дисципліни «Організація обліку», тому метою її виконання є систематизація та поглиблення комплексу знань з організації облікового процесу та роботи апарату бухгалтерії, отриманих у результаті теоретичного навчання і самоосвіти студентів, а також оволодіння практичними навичками самостійного вирішення практичних завдань.

З іншого боку, набуття навичок самостійної роботи над вирішенням певної проблеми та правильного оформлення її результатів і публікацій є одним з кваліфікаційних вимог до фахівців, що одержують вищу освіту, тому виконання курсової роботи є важливим проміжним етапом підготовки студентів до виконання дипломної кваліфікаційної роботи та подальших наукових досліджень.

Написання і захист курсової роботи забезпечують реалізацію таких завдань:

- глибоке та всебічне вивчення обраної теми;

- освоєння методів науково-дослідної роботи, підбору, критичного аналізу та узагальнення наукових праць і фактологічного матеріалу;

- вироблення вміння брати участь в дискусіях, логічно формулювати та послідовно і аргументовано викладати судження і висновки та публічно їх захищати;

- формування методологічної, методичної та практичної готовності до самостійної наукової роботи;

- підготовка до виконання дипломної роботи

- опанування навичками оформлення наукових робіт у відповідності із вимогами ВАК України.

Основними вимогами, що ставляться до курсової роботи, є:

- логічне викладення та взаємозв’язок теоретичного і практичного матеріалу;

- актуальність обраної теми та практична значущість дослідження, його зв’язок з практикою базового підприємства і проблемами економічного розвитку;

- науковий, творчий підхід до вирішення дискусійних проблем, самостійний характер дослідження та його високий науково-теоретичний рівень;

- обґрунтованість висновків.

У процесі виконання курсової роботи студент повинен показати високий рівень теоретичної підготовки, проявити здібності до проведення теоретичних досліджень та вирішення проблем, що виникають у господарській практиці. Ключовою вимогою при підготовці курсової роботи є творчий підхід, вміння обробляти та аналізувати інформацію, робити самостійні висновки, обґрунтовувати доцільність і ефективність пропонованих рішень, чітко і логічно викладати свої думки.

Виконання курсової роботи дозволяє студентам оволодіти такими основними навичками науково-дослідної роботи:

- збирання необхідної інформації шляхом вивчення спеціальної наукової літератури та джерел інформації базового підприємства;

- цілеспрямованого аналізу, відбору і узагальнення інформації, потрібної для виконання роботи;

- опанування комплексом різноманітних методів отримання і обробки наукової інформації, включаючи комп’ютерні, ІС-технології, тощо;

- логічно викладення і оформлення результатів проведених досліджень;

- чіткого формулювання і захисту висновків і рекомендацій, отриманих за результатами проведеного дослідження.

Теоретичною основою курсової роботи є методологічні та методичні засади організації обліку. Робота обов’язково повинна містити елементи новизни. У ній необхідно розробити хоча б одну, нехай найпростішу, але самостійну ідею з удосконалення організації документування господарських операцій, аналітичного або синтетичного обліку об’єкта дослідження, шляхи удосконалення облікового процесу в умовах застосування комп’ютерних технологій або комплекс заходів із запровадження елементів наукової організації праці у роботу персоналу бухгалтерії, а також запропонувати пропозиції щодо найбільш ефективного вирішення цих проблем.

Курсова робота обов’язково виконується із застосуванням практичного матеріалу базового підприємства, самостійно обраного студентом. Робота, написана лише за літературними джерелами, до захисту не допускається. Роботу слід виконувати лаконічною мовою, забезпечувати логічну стрункість і послідовність матеріалу при висвітленні теми. Не рекомендується перенасичувати текст спеціальними термінами, що ускладнюють сприйняття матеріалу. Не допускається скорочення слів і назв крім загальноприйнятих, які попередньо слід розшифрувати.

Текст курсової роботи потрібно викладати від третьої особи, не вживаючи займенників „я”, „ми”. Замість термінів „за нашого часу”, „тепер”, „у цьому році”, „в минулому році” потрібно вказувати певну дату (рік і місяць).

1.2. Вибір теми курсової роботи

Робота над курсової роботою починається з вибору теми дослідження. Студентам надається право вільного вибору теми роботи з переліку, запропонованого кафедрою бухгалтерського обліку. Тематика курсових робіт розробляється і оновлюється за рішенням кафедри відповідно до змін у нормативно-правовому регулюванні бухгалтерського обліку та потреб практики.

При виборі теми курсової роботи студентам слід керуватись такими основними критеріями: актуальність проблеми як для базового підприємства, так і для економіки країни у цілому, її теоретична і практична значущість, недостатня розробленість усієї проблеми або її окремих аспектів. При цьому також слід враховувати наявність вітчизняної та зарубіжної наукової, науково-методичної літератури з теми дослідження; можливість отримання необхідних практичних матеріалів на базовому підприємстві, а також тему дипломної роботи. Одним із критеріїв вибору теми курсової роботи для студентів денної форми навчання є напрямок наукової роботи, у якому він працював під час навчання та майбутня професія, а для студентів заочної форми навчання – місце роботи.

За погодженням з науковим керівником і за умови обґрунтування доцільності студент може запропонувати власну тему курсової роботи.

Теми курсових робіт, обрані студентами, розглядаються на засіданні кафедри й затверджуються її рішенням. Не дозволяється написання курсової роботи з однієї і тієї ж теми двома студентами в одній академічній групі.

1.3. Наукове керівництво курсовою роботою

Наукове керівництво курсовими роботами здійснюють викладачі кафедри. Наукові керівники затверджуються рішенням кафедри для кожного студента. В обов'язки наукового керівника входить: розробка завдання відповідно до теми роботи; допомога студенту у складанні плану роботи, списку першоджерел та монографічної літератури, які необхідно вивчити; консультування під час роботи над темою; контроль за виконанням курсової роботи. За професійні якості дослідження, його висновки і правильність оформлення курсової роботи відповідає сам студент. Після вибору і затвердження теми разом з керівником розробляється і узгоджується план майбутньої роботи.


2. СТРУКТУРА КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота повинна містити:

- титульний лист;

- завдання наукового керівника;

- зміст;

- вступ;

- основну частину;

- висновки;

- список використаних джерел;

- додатки.

3. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

3.1. Титульний аркуш, завдання наукового керівника та зміст

Титульний лист є першою сторінкою курсової роботи. Зазначена на ньому інформація необхідна для обробки та пошуку роботи. На обкладинці титульного листа студенти денної та заочної форм навчання вказують: назву органу, у відомчому підпорядкуванні якого перебуває вуз, назву вузу, факультету, кафедри, характер роботи (курсова), назву теми та підприємство, за матеріалами якого виконувалась робота (дод. А.1). Нижче вказується група; курс; прізвище, ім’я та по батькові виконавця; прізвище, ім’я та по батькові керівника роботи та його науковий ступінь і посада; місто і рік виконання роботи. Із зворотного боку зазначають реєстраційний номер роботи, а також науковий керівник зазначає результати перевірки роботи та її допуску до захисту, а комісія - результати самого захисту.

Другою сторінкою після титульної (лише для студентів стаціонарної форми навчання) є лист оцінювання (дод. А 2).

Наступною сторінкою є завдання на виконання курсової роботи (дод. А 3). Його студенту видає науковий керівник роботи. Завдання призначене конкретизувати зміст курсової роботи. Для цього у ньому вказується перелік питань, які необхідно висвітлити; зазначається зміст графічного матеріалу (таблиць, рисунків), що необхідно розробити; а також наводиться календарний графік виконання роботи, якого студенту слід неухильно дотримуватись.

У змісті вказують назви та номери початкових сторінок усіх пунктів курсової роботи (вступу, параграфів основної частини, висновків, списку використаної літератури та додатків (дод. А.4). Основна частина роботи складається з 4-7 параграфів, кожен з яких має свою назву. У разі потреби для деталізації змісту параграфу його можна поділити на окремі питання (не більше 2-4). Не слід особливо перевантажувати план роботи, включаючи в нього велику кількість параграфів.

Вступ

У вступі курсової роботи необхідно:

- обґрунтувати актуальність теми дослідження;

- розкрити її роль та значення для базового підприємства;

- чітко сформулювати мету і завдання;

- розкрити ступінь вивчення проблеми в економічній літературі;

- охарактеризувати базове підприємство;

- вказати джерела інформації, залучені для виконання роботи.

Одним з найбільш поширених та серйозних недоліків курсових робіт є недостатньо чітке і змістовне обґрунтування актуальності та значення теми, а також формулювання її мети і завдань. Абстрактне розкриття необхідності та ролі обліку у цілому для країни або базового підприємства, чим як правило, зловживають студенти, не може вважатись обґрунтуванням актуальності теми дослідження. Актуальність теми курсової роботи зумовлюється роллю і значенням об’єкта дослідження (запасів, основних засобів, тощо) для базового підприємства, його впливом на діяльність підприємства, тому при виборі теми роботи слід виходити із його частки у складі майна (зобов’язань, капіталу) базового підприємства; наявності або відсутності розмаїття його структурних компонентів або видів; важливості для певної галузі або виду діяльності. Дослідження проблем організації обліку об’єктів господарювання, частка яких є незначною на базовому підприємстві, не може бути дійсно важливим і актуальним, а тому не має практичного значення. У разі наявності на базовому підприємстві лише одного різновиду (групи, виду, тощо) предмету дослідження також не можна повноцінно висвітлити тему курсової роботи. У такому разі необхідно змінити або тему курсової роботи, або базове підприємство. Високу оцінку отримують ті курсові роботи, які відрізняються практичною значущістю вирішуваних питань для базового підприємства. Актуальною також є курсові роботи, присвячені висвітленню певних проблем, що залишаються повністю або частково не вирішеними, не розкритими, а також проблем, що відіграють важливу роль в удосконаленні організації обліку базового підприємства у сучасних умовах.

Метою роботи є розкриття її теми, а завданням – висвітлення змісту кожного параграфу. Крім нечіткого визначення завдань дослідження, у вступі курсової роботи зустрічаються й інші типові недоліки. Так, наприклад, нерідко у вступі намагаються не лише поставити проблему, але й вирішити її. Такий підхід з методологічної точки зору є помилковим. Вступ повинен лише вводити в коло порушених проблем, визначати мету й характер майбутньої роботи.

Базове підприємство характеризують галузь, види та обсяги його діяльності, а також економічні показники (табл.3.1).

Таблиця 3.1

Основні показники діяльності (назва підприємства) за 201..- 201..р.

Показники 201.. р. 201..р. Абс. відх., +,-
Статутний капітал, тис. грн.      
Дохід (виручка) від реалізації продукції, робіт, послуг, тис. грн.      
Чистий прибуток (збиток), тис. грн.      
……      

У таблиці обов’язково слід зазначити показники, що характеризують об’єкт дослідження. Після таблиці наводиться аналіз її показників, який доцільно здійснювати у відносних величинах. На основі аналізу показників таблиці потрібно зробити висновки щодо тенденцій економічного розвитку підприємства, приділивши особливу увагу об’єкту дослідження.

У складі джерел інформації слід вказати документи, облікові регістри, форми звітності, наказ про облікову політику, положення про бухгалтерію, посадові інструкції, проект організації обліку об’єкта дослідження, тощо.

Обсяг вступу – до 3-х сторінок при друкуванні курсової роботи з використанням шрифтів текстового редактора Word розміру 14 з полуторним міжрядковим інтервалом.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 402 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...