Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік реалізації товару за готівку



Аптеки, які мають ліцензію на право виготовлення ліків, ведуть облік прийнятих амбулаторних індивідуальних рецептів у відповідних документах, а саме: рецептурному журналі чи квитанційній книжці (див. рішення завдання 2 до теми 6), а також у реєстрі роздрібних оборотів і місячному звіті. Це зумовлено тим, що кількість і сума реаліза­ції з індивідуальної рецептури є базовим показником для розрахунку суми природних втрат. Крім того, хворий, замовляючи лікарські засоби, залишає рецепт в аптеці, а одер­жує квитанцію, за якою отримує виготовлену лікарську форму, тому прийняті в роботу рецепти реєструються: присвоюється номер, записується прізвище хворого, назва лікар­ської форми, вартість медикаментів і посуду, taxa laborum, води очищеної і сума разом. Номер в рецептурному журналі - порядковий від початку місяця. В кінці зміни підра­ховується кількість і вартість прийнятих рецептів на лікарські засоби індивідуального виготовлення і переноситься в накопичувальні документи: реєстр роздрібних оборотів і витратну частину товарного (місячного звіту, МЗ). Місячна сума з вартості реалізова­них тарифів і води оприбутковується в прибутковій частині товарного (місячного звіту), бо продавати можна тільки оприбуткований товар (рис. 12.2).

Приклад. Аптекою відпущено за місяць 8390 амбулаторних рецептів, з них - гото­вих лікарських засобів 7 400, вартість індивідуальних лікарських засобів - 4 300 грн, у тому числі тарифи - 1 300 грн, вода очищена - ЗО грн. Вартість готових лікарських засо­бів - 29 600 грн; безрецептурний продаж становить 32 100 грн. а виторг структурних підрозділів - ЗО 000 грн. Встановити загальну суму реалізації товару.

Загальна сума реалізації буде дорівнювати:

4 300 + 29 600+32 100 + ЗО 000 = 96 000 грн.

У восьмому розділі місячного звіту (реєстр роздрібних оборотів) на підстав} записів за місяць виводиться середня вартість одного рецепта на лікарський засіб індивідуаль­ного виготовлення та промислового виробництва за місяць. Для цього вартість відпуще­них лікарських засобів треба поділити на кількість. Визначена середня вартість рецепта використовується для розрахунку кількості відпущених за місяць рецептів лікувально профілактичним установам. Це зумовлено особливістю обліку вартості відпущеного товару за безготівковим розрахунком.

У загальну суму реалізації за готівку ще включається вартість безрецептурного відпуску, розмір якого встановлюється на підставі підрахунку чеків у кінці зміни і дня та виторг структурних підрозділів аптеки згідно з прибутковими касовими ордерами (рис. 12.3).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 732 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...