Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виписування лікарських засобів і виробів медичного призначення та предметно-кількісного обліку в структурних підрозділах лікувально-профілактичних закладів



Лікарські засоби і вироби медичного призначення для потреб лікувально-профілак­тичних закладів виписуються кожному відділенню і кабінету окремо.

При оформленні вимоги-замовлення для отримання з аптек лікарських засобів і виробів медичного призначення вона завіряється кутовим штампом, круглою печаткою лікувально-профілактичного закладу або науково-дослідної установи, підписом керів­ника закладу (науково-дослідної установи) або його заступника з лікувальної частини.

У вимозі-замовленні вказують найменування (торгову назву) лікарського засобу, дозування, форму випуску (таблетки, ампули тощо), вид упаковки (коробки, флакони, туби тощо), загальну кількість.

Вимоги-замовлення на лікарські засоби, що підлягають предметно-кількісному обліку, лікарські засоби для наркозу, лікарські засоби, які наведені в табл. 5.1, випису­ються на окремих бланках вимог-замовлень для кожної групи препаратів.

В них обов’язково вказують назву відділення чи кабінету, концентрацію етилового спирту, а також призначення лікарського засобу (для ін’єкцій, зовнішнє, внутрішнє, очні краплі тощо).

Наркотичні і психотропні лікарські засоби, прекурсори списку № 1 у замовленнях виписують латинською мовою. Причому кількість наркотичних і психотропних лікар­ських засобів та прекурсорів списку № 1, що замовляється і відпускається, повинна бути вказана словами.

Для отримання наркотичних лікарських засобів у замовленнях повинні бути вказані: номер історії хвороби, прізвище, ім’я та по батькові хворих, яким виписані наркотичні засоби згідно з призначенням лікаря, найменування і дозування цих засобів, а також призначення.

Для отримання наркотичних, психотропних лікарських засобів і прекурсорів списку № 1 в аптеку разом з замовленням виписується доручення на ім’я головної (старшої) медсестри, що отримуватиме ці засоби. Термін дії доручення не менше 10 календарних днів. Якщо лікувально-профілактичний заклад прикріплений до аптеки на постійне забезпечення, то цей термін може бути продовжений до одного календарного місяця.

Вимоги-замовлення виписуються у трьох примірниках, а на лікарські засоби, що підлягають предметно-кількісному обліку, - у чотирьох примірниках.

В аптечному закладі залишається два примірники вимоги-замовлення на лікарські засоби, що підлягають предметно-кількісному обліку, на всі інші - один примірник. Вони зберігаються протягом трьох років, не враховуючи поточного.

У кабінетах і відділеннях лікувально-профілактичних закладів (а отже, в їх аптеках) ведеться предметно-кількісний облік таких груп ліків (табл. 5.1).

6.32. наркотичних лікарських засобів (кодеїну фосфат, етилморфіну гідрохлорид, про­медол тощо);

6.33. психотропних лікарських засобів (фенобарбітал, діазепам, седуксен та ін.);

6.34. отруйних лікарських засобів (атропін та його солі (порошок), кетамін (каліпсол), тетракаїн, він же дикаїн (порошок), тригексифенідил, міорелаксантів периферич­ної дії (атракурій, векуроній, піпекуроній, рукороній, суксаметоній, включаючи їх сольові похідні);

6.35. сильнодіючих ліарських засобів (буторфанол (морадол, стадол), дифенгідрамін, він же димедрол (тверді форми), клонідин, він же клофелін (субстанція, рідкі форми), метандієнон, нандролон (ретаболіл), прометазин (піпольфен);

6.36. комбінованих лікарських засобів (тверді форми), які містять трамадол, ефедрин, псевдоефедрин (крім ліків, що містять більше двох діючих речовин).

Як виняток, розчин буторфанолу тартрату для ін’єкцій 0,2 % по 1 мл у шприц-тюбиках, якими укомплектовані автомобільні аптечки першої медичної допомоги, предметно- кількісному обліку не підлягає.

Керівникам лікувально-профілактичних закладів дозволено встановлювати у відді­леннях предметно-кількісний облік для інших лікарських засобів.

Журнали предметно-кількісного обліку повинні бути пронумеровані, прошнуровані і завірені круглою печаткою лікувально-профілактичного закладу та підписом голов­ного лікаря. Якщо це:

6.37. дільнична лікарня, амбулаторія, ФАП - завіряються підписом керівника з печат­кою вищого за підпорядкованістю лікувально-профілактичного закладу;

6.38. пости відділення - завіряються підписом завідувача відділення та круглою печат­кою лікувально-профілактичного закладу.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1699 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...