Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості виписування та відпуску отруйних і сильнодіючих лікарських засобів, які підлягають предметно-кількісному обліку



До отруйних лікарських засобів, які підлягають предметно-кількісному обліку, належать (табл. 5.1): атропін та його солі (порошок), кеталін (каліпсол), тетракаїн, тригексифенідил, міорелаксанти периферичної дії, включаючи їх сольові похідні (атра-курій, векуроній, піпекуроній, рокуроній і суксаметоній), до сильнодіючих - буторфа-нол, дифенгідрамін, зопіклон, клонідин (субстанція, рідкі форми), метандіенон, нандро-лон, прометазин. Як виняток, розчин буторфанолу тартрату для ін'єкцій 0,2 % по 1 мл у шприц-тюбиках, яким укомплектовані автомобільні аптечки першої медичної допомоги, предметно-кількісному обліку не підлягає.

Рецепти на ці лікарські засоби виписуються на рецептурному бланку форми № 1. Вони дійсні протягом одного місяця з дня виписки, залишаються і зберігаються в аптеці один рік, не враховуючи поточного (підлягають предметно-кількісному обліку).

Рецепти на зазначені ліки безоплатно або на пільгових засадах виписуються на бланку форми № 1 у двох примірниках.

Якщо лікар вважає за потрібне виписати отруйну і сильнодіючу лікарську речовину в дозі, більшій вищої разової дози, то він повинен вказати в рецепті дозу отруйної речо­вини прописом та поставити після цього знак оклику. Якщо в рецепті така доза переви­щена без вказаних позначень, то фармацевт зобов'язаний відпустити отруйну лікарську речовину в половинній дозі від тієї, що встановлена як вища разова.

Не дозволяється виписувати в одному рецепті отруйних і сильнодіючих лікарських засобів у кількостях, більших ніж допустима норма відпуску (табл. 5.4).

Таблиця 5.4





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2594 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...