Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Цілі, задачі та принципи роботи центрального стерилізаційного відділення



При багатопрофільних лікувально-профілактичних закладах та великих лікарнях організовані центральні стерилізаційні відділення (ЦСВ), в яких проводять передстерилізаційну очистку виробів медичного призначення (інструментів, катетерів, зондів) згідно з галузевим стандартом 42-21-2-85 та стерилізацію білизни, перев'язувального матеріалу, та інших медичних виробів паровим та повітряним методами.

Найбільш надійним методом стерилізації є паровий метод (стерилізація в автоклавах). У паровому стерилізаторі водяна пара рівномірно розподіляється по всій стерилізаційній камері і під тиском попадає у всі відсіки стерилізаційних коробок.

Центральне стерилізаційне відділення складається з двох зон: нестерильно! і чистої. У нестерильній зоні виділяють кілька окремих кімнат: приймально-сортувальна, в яку через вікно приймаються із відділень відпрацьовані інструменти, зонди, катетери та ін інструменти; кімнати для проведення передстерилізаційної очистки та кімнати, де інструменти висушують, перевіряють на цілісність та придатність до роботи, здійснюють контроль якості передстерилізаційної очистки, готують (упаковують) предмети медичного призначення та інструменти в стерилізаційні коробки (бікси) до стерилізації і завантажують в автоклав чи сухожарову шафу.

У чистій зоні виділяють кімнату для проведення стерилізації (автоклавна) та кімнату, в яку на попередньо продезінфікований стелаж розкладають стерилізаційні коробки. Видають стерильні бікси із стерильним матеріалом через вікно.

Згідно з галузевим стандартом 42-21-2-85, перед стерилізацією необхідно провести знезаражування та передстерилізаційну очистку інструментів.

У ЦСВ вхід стороннім заборонено.





Дата публикования: 2014-12-10; Прочитано: 9126 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...