Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні положення 6



Підготовка до перевірки 7

2.1. Загальна характеристика єдиного внеску, платники, 7

база для справляння, ставки

2.2. Особливості сплати єдиного внеску 9

Проведення перевірки 11

4. Заходи прокурорського реагування 20

Орієнтовний список нормативно-правових актів 21

Додатки 22-29

Перелік умовних скорочень

ПФУ – Пенсійний фонд України

Закон про ЄВ – Закон України «Про збір та обілк єдиного внеску на

загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

ФОП - Фізичні особи - підприємці

нмдг - неоподаткований мінімум доходів громадян

наказ №3 ГПУ - наказ Генерального прокурора України №3гн від

12.04.2011 «Про організацію правозахисної діяльності

органів прокуратури України»

ФССТВП - Фонд соціального страхування з тимчасової втрати

працездатності


Вступ

Основним завданням правозахисної діяльності органів прокуратури є захист від неправомірних посягань гарантованих Конституцією та законами України прав і свобод людини і громадянина, державних та суспільних інтересів.

Від стану виконання законів і, в тому числі, у сфері пенсійного страхування та пенсійного забезпечення, залежить фактичне виконання державою гарантованого ст.46 Конституції України права громадян на соціальний захист.

Найважливішими чинниками розвитку пенсійного забезпечення є рівень розвитку економіки, демографічні та інші соціальні проблеми. Всі ці фактори діють у взаємній обумовленості, і розгляд їх дозволить визначити тенденції розвитку пенсійного забезпечення.

Із 01 січня 2011 року набув чинності Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», згідно з яким в Україні вводиться єдиний внесок. Він замінив існуючі обов'язкові внески в чотири фонди державного соціального страхування.

До Пенсійному фонді України перейшли всі функцій соціального страхування: поставлення на облік, формування і ведення Державного реєстру соціального страхування, забезпечення єдиної звітності, контроль за сплатою єдиного соціального внеску і стягнення заборгованості. Пенсійний фонд України являється єдиним органом, який проводить збір та контроль сплати єдиного внеску, веде державний реєстр страхувальників та застрахованих осіб.

Рішеннями колегій Генеральної прокуратури України від 24.12.2010 та прокуратури області від 20.01.2011 визначено головні пріоритети у здійсненні правозахисної діяльності на 2011 рік, серед яких і захист прав громадян на пенсійне забезпечення.

Вивченням статистичної інформації щодо сплати єдиного внеску встановлено, що з моменту його запровадження в області намітилася тенденція до зростання заборгованості.

Так, станом на 01.06.2011 заборгованість по сплаті єдиного внеску становить 5,1 млн. грн. та продовжує зростати.

Такий стан, в першу чергу зобов’язує органи прокуратури вживати дієвих заходів прокурорського реагування до органів ПФУ, спрямованих на зменшення заборгованості по сплаті єдиного внеску, повноти та ефективності проведення ними перевірок суб’єктів господарювання, виконання інших контрольних функцій тощо.

Крім цього, дії прокурора повинні бути спрямовані на виховання посадових осіб, поваги до закону, неухильного його виконання, встановлення причин невиконання того чи іншого закону.

Оскільки єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування впроваджений із 01 січня поточного року, існує необхідність надання теоретичної та практичної допомоги з питань організації та проведення перевірок в органах ПФУ за додержанням законів в сфері соціального страхування, встановлення порушень та вжиття вичерпних заходів прокурорського реагування до їх усунення, притягнення винних посадових осіб до відповідальності.

Метою методичних рекомендацій є активізація правозахисної діяльності в сфері пенсійного забезпечення та надання ґрунтовної інформації в даній сфері для ефективного застосування прокурорами у практичній діяльності.

Як свідчить прокурорська практика, порушення вимог законодавства, що регулює процес наповнення бюджету пенсійного фонду коштами, ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, мають розповсюджений характер. Ці порушення допускаються внаслідок зловживання службовим становищем керівниками підприємств, установ, організацій, службовими особами, а також невиконання органами ПФУ в області в повному обсязі своїх повноважень.

Як наслідок - за документами реагування в поточному році відшкодовано до бюджету ПФУ 1845 тис. грн., до відповідальності притягнуто 14 посадових осіб, в тому числі 13 посадових осіб органів ПФУ, порушено 1 крмінальну справу.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 159 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...